Natisni

Slavica Prelog in njen okrasni vrt

Objavljeno: .

Slavica Prelog Slikovita prleška vasica Ključarovci s še ne sto hišnimi številkam, nekaj kilometrov od Ljutomera proti Veržeju in Muri, je ljubiteljem in občudovalcem okrasnih vrtov gotovo poznana po okrasnem vrtu Slavice Prelog.

Na več kot 3000 kvadratnih metrov velikem vrtu je prizadevna ljubiteljska vrtnarica v štiridesetih letih ustvarila ogromno zbirko okrasnih rastlin s premnogimi redkimi in dragocenimi rastlinskimi primerki trajnic, čebulnic, praproti in trav, vodnih in obvodnih rastlin ter okrasnih grmovnic in dreves.

Ob vstopu na vrt nas v severovzhodni, senčnati legi, pozdravijo rododendroni in azaleje. Na nasprotni strani vstopne poti so prav tako zimzelene rastline, tako da v tem delu vrta sploh ni opaziti zimskega mirovanja trajnic in čebulnic. Takoj ko skopni sneg, pa se razcvetijo številni telohi v belih, zelenkastih, rožnatih in škrlatnih odtenkih, pa taki s polnjenimi cvetovi. Seveda ne manjka zvončkov, jaric, botaničnih krokusov in spomladanskih sternbergij. Zanimivi, lepi, redki in dragoceni, a za gojenje zahtevni so križanci japonskih jetrnikov, ki jim dela družbo vsaj 20 različnih,  pri nas žal premalo poznanih pasjih zob, pa trolisti, scile, anemone in  toliko različnih narcis, da bi težko našli še kakšno kombinacijo barve in oblike, ki je na tem vrtu ni.

Nekaj korakov v notranjost, kjer je med drevjem in grmovnicami precej sence, odlično uspevajo praproti. Vsaj sto različnih vrst in sort jih je, med njimi rebrenjača (Blechnum), sršaj (Asplenium), podlesnica (Polystichum) in glistovnica (Dryopteris), Še posebej opazna je kraljeva praprot (Osmunda regalis), saj lahko zraste tudi dober meter visoko. Okoli praproti, pa tudi drugod v vrtu, kjer je to potrebno,  je borovo lubje, ki zadržuje vlago in preprečuje rast plevelov. Nekatere praproti so občutljive na mraz in potrebujejo rahlo zimsko zaščito z listjem in smrečjem.

Velik ponos in veselje naše gostiteljice so njene hoste. V spoštljivi zbirki, eni največjih v Sloveniji, je več kot 300 različnih sort teh občudovanja vrednih listnih lepotic. In  - pri vsaki sorti je nekaj posebnosti. Listi se razlikujejo po obliki, pa barvi in kombinaciji barv, po velikosti in teksturi, po načinu rasti. V treh, štirih letih po zasaditvi dosežejo hoste zavidljivo grmasto obliko, nekatere lepo cvetijo (a ne vse), pri nekaterih cvetovi lepo dišijo.

Tem in drugim trajnicam dela družbo na desetine maslenic vseh vrst in barv, ki se jih v prvih poletnih mesecih kar ne moremo nagledati. Ko njihovo cvetenje počasi opeša, nas razveseljujejo plamenke (floksi). Nekaj ducatov posajenih in zasajenih različic cveti v vseh barvah in odtenkih, razen v modri barvi.

Če vprašamo gostiteljico, katere rastline so ji še posebej pri srcu, z odgovorom okleva - preveč jih je in vse ima rada. Prav gotovo pa nekoliko izstopa velika, že desetletje nastajajoča zbirka pacipres in klekov. Ti, počasi rastoči pritlikavci, ki nekateri v enem desetletju zrastejo komaj 10 do 15 cm, imajo zanimive barvne odtenke in obliko rasti, modno pa jih je vzgajati cepljene na steblo. Navdušuje se tudi nad svojo novo zbirko arizem (Arisaema), za zdaj pri nas še zelo redkih, izredno zanimivo cvetočih čebulnic, ki najbolje uspevajo v vlažni senci.

Med bolj priljubljenimi ji je njena bogata zbirka hortenzij, med katerimi je več križancev metličastih (paniculata) sort naše poznane belgijske rojakinje baronice Jelene de Belder in čudovita a manj zahtevna hrastovolistna hortenzija, ki dobro prenaša tako sušo kot nizke zimske temperature.

V bogati izbiri drevja in grmovnic izstopajo še nepozebniki, dreni, brogovite, 30 različnih magnolij, davidije, spomladi modro vijolično cvetoča paulovnija, veliko različkov bujno cvetočih okrasnih češenj, pa bukev, javor, hrast. Čeprav vsi poznamo ginko (in njegove zdravilne lastnosti), pa manj vemo, da ima to pradrevo, živi fosil iz triasa, nekaj deset različic. In - na vrtu v Ključarovcih jih raste kar petindvajset!

V od hiše najbolj oddaljenem delu vrtnega kompleksa je večji, pred nekaj leti povsem preurejen in bogato zasajen vodni vrt. Uživamo ob pogledu na lokvanje, vodne in obvodne trave ter vodne praproti, spoznamo mesojede rastline pa nižjo vrsto rogoze (Typha minima), različne kačnike in kalužnice.

Povsem ob hiši, na južni strani in z dostopom neposredno iz dnevne sobe in terase, pa je od glavnega dela vrta z zidom oddeljen, nekakšen atrijski kotiček, ki ga je Slavičina prijateljica iz sosednje države, potem ko je v njem videla toliko redkih in dragocenih rastlin, poimenovala kar draguljarnica. Še posebej zanimiv je preurejen skalnjak z veliko zbirko netreskov in homulic. Okoli manjšega bajerja rastejo okrasne trave, maslenice, potonke in veliko različnih enojnocvetnih anemon. Novejša pridobitev so mini japonske hortenzije, ki ne sežejo kaj dosti preko pol metra, zanimiva pa je tudi večja zbirka pušpanov.

Na vrtu Slavice Prelog je toliko različnih rastlin in toliko zanimivega, da se vsega ne da ne opisati ne prikazati na fotografijah, vrt je - treba videti!

Foto sprehod po vrtu Slavice Prelog (2009)

Nekaj novih fotografij iz vrta Slavice Prelog (2011)