Natisni

Na obisku pri ljubiteljskem vrtnarju Jožetu Kodermanu

Objavljeno: .

Jože KodermanTisti, ki lahko pogosto obiščemo vrt Jožeta Kodermana, vedno znova občudujemo tako ta biser ljubiteljskega vrtnarjenja kot trud, veselje in vrtnarsko zagnanost njegovega ustvarjalca, oblikovalca in vzdrževalca.

Vrt, ki je v današnji podobi pričel nastajati v sredini devetdesetih let, obdaja simpatično novejšo mestno hišo v Kamniku z vseh štirih strani. Vhodna stran z dovozno potjo je na severozahodni strani hiše, levo in desno vzdolž hiše sta dva ožja vrtna pasova, na nasprotni, južni in jugovzhodni strani pa se dnevna soba in vedno zanimiva senčnica podaljšujeta v nekoliko večji del okrasnega vrta, ki ga nevsiljivo dopolnjuje manjša zelenjavna gredica.

Kot je to v mestnih in primestnih vrtovih kaj rado, tudi v tem vrtu na splošno primanjkuje sonca. Zato ga je Jože še posebej premišljeno zasadil. Pri tem so mu nemalo v pomoč ljubiteljska radovednost, obiskovanje raznih vrtov v domačih krajih in v tujini, pogovori z ljubiteljskimi in poklicnimi vrtnarji, sodelovanje v hortikulturnih društvenih sekcijah, pa knjige, revije in katalogi. Seveda mu ni žal pogosto dolgotrajnega in včasih ne prav poceni iskanja in nabave zaželenih rastlin, uživa pa tudi v vzgoji sadik iz semen in potaknjencev, kar je še poseben izziv, kadar gre za manj poznane rastline, katerih rast, razvoj, izgled in cvetenje so lahko prav nenavadni.

Kodermanov vrt je lep in zanimiv v vseh letnih časih. Razen v najbolj mrzlih zimskih tednih na njem vedno kaj cveti. Že zelo zgodaj spomladi nas navdušijo cvetovi kamelij, pestrih čebulnic in - seveda - rododendronov in azalej, na katere je naš gostitelj še posebej ponosen. V kasnejših mesecih je cvetja kljub senčnatemu značaju vrta vedno na pretek. Cvetenje trajnic in grmovnic dopolnjujejo barvite enoletnice in cvetlični lonci, okna pa krasijo pelargonije, sanvitalije, brahikome, afriški smilj in belo cvetoče krompirjevke (solanumi). Še pozno v jesen cvetijo posodovke, med njimi še posebno bujno in občudujoče lepo svinčeno modri plumbago (kapska svinčnica). V jesenskih barvah zažarijo okrasne grmovnice in drevje, izstopajo javorji in cercidifil, okrasne trave so prav v jesenskem času najlepše, na vrtnih gredicah pa je še vedno obilica pozno cvetočih rastlin.

Kot velika večina ljubiteljskih vrtnarjev se tudi Jože Koderman ob splošnih simpatijah za vse okrasno rastlinje še dodatno navdušuje nad nekaterimi posameznimi rastlinskimi skupinami. Tako na dovolj osončenem delu vrta najdemo nekaj čudovitih vrtnic, več kot ducat sort bradatih perunik, manjšo zbirko maslenic, penstemone, geranije, jesenske astre, nizko rastoče pisano cvetoče cinije, v senčnatem delu vrta pa poleg rododendronov in azalej lahko občudujemo zanimivo zbirko host in nekaj praproti, med grmovnicami pa veliko bujno cvetočih hortenzij. Seveda ni možno na kratko našteti vseh podrobnosti tega vrta, vseh okrasnih rastlin, med katerimi so tudi nekatere, za zdaj pri nas še bolj redke, zato nam veliko več o domiselni ureditvi in lepotah vrta povedo fotografije, ki jih je v raznih letnih časih, takrat, ko so bile rastline in posamezni deli vrta najbolj fotogenični, posnel vrtoljubec Jože sam.


(za povečan prikaz kliknite slike in nato še Celoten zaslon)