Natisni

Vrt Mojce Kranjc

Objavljeno: .

Mojca KranjcVrt Mojce Kranjc, 'Dragulj', kot ga imenujejo domači, leži ob stanovanjski hiši v Ratežu pri Novem mestu. Celotna parcela meri okrog 2000 kvadratnih metrov, polovica je namenjena okrasnemu vrtu.

Začetek urejanja vrta sega tri desetletja nazaj. V tem obdobju se vrt nenehno spreminja. Del vrta je mlajši in dobiva svojo podobo od leta 2000. Vrt leži na ravnem terenu, na severni strani ga obdaja gozd.

Večji del vrta je obdan s striženo smrekovo mejo.  Zelenjavni vrt in sadovnjak sta ločena od okrasnega vrta. Že od vsega začetka kraljuje na vrtu nekaj dreves, ki dajejo rastlinam potrebno senco.

Vrt je razgiban in ga sestavljajo zaokrožene gredice, zasajene z različnimi zasaditvami. Na sončnem delu zacvetijo prve znanilke pomladi, čez poletje pa se razbohoti  kar lepo število različnih vrst vrtnic. Ta del vrta obdajajo različne cvetoče grmovnice.

Pod krošnjami dreves razveseljujejo rododendroni in azaleje v družbi različnih host in rastline, ki so njihove dobre spremljevalke. Del vrta, ki je na vzhodni strani in se nadaljuje proti severnemu delu  preraščajo različne hortenzije, trave, trajnice, grmovnice in nekaj  iglavcev.

vrt Mojce KranjcJugozahodni del vrta je družini Kranjc najljubši in največ časa preživijo na njem. Tu se nahaja manjši vodni motiv, ki privablja več vrst ptic, metuljev in drugih obiskovalcev. Tu je tudi družinski kotiček, ki ga ovija stara lepotica - glicinija. V samem gozdičku pa je brunarica, ki služi kot skladišče orodja in vrtnih pripomočkov.

Vrt je zasnovan tako, da na njem vedno nekaj cveti, ali pa mu daje svoj čar barva in struktura listja nekaterih rastlin.
Ambrovec, cigarar, povešava breza, gaber, okrasna češnja, jelka, javor in par smrek, nudi  rastlinam zavetje in raznim živalim  varnost in dobro počutje. To dokazujejo različne trajnice in grmovnice. Senčni del krasijo iskrivke, tiarelie, kresnice, nekaj vrst host, kavkaške spominčice, bršljan, praproti in še kaj. Sončnim žarkom pa se predajajo različne trave, luki , rudbekije, lilije, perunike, naprsteci, kadulje, homulnice, maki, krvomočnice in druge trajnice. Svojo barvitost cvetov pa ponudijo zelnate in lesnate potonike.
Del vrta, ki ga imenujemo "mali rožni vrt", krasi okoli sto različne vrtnic: angleške, čajevke, bourbonke, floribunde, stebelne in nekaj plezalk, ki jim družbo delajo sroboti. Vonj teh lepotic privabi marsikaterega obiskovalca.

Spomladi širita  svoj vonj še španski bezeg in dišečnik. Ponosno zacvetita forzicija in  magnolija, s svojo belino očarata viburnuma in medvejka, sledi jim tamariša, jasmin, metuljnica in  hibiskus. Mehkobo vrta pa daje par vrst javorjev in povešava rdečelistna bukev. Kasneje  v svoji lepoti zacvetijo različne hortenzije, ki spremljajo domače do naslednje pomladi, saj njihovi odcveteli kobuli krasijo vrt še vso zimo.

Kranjčevi uživajo tudi v plodovih našija,  jabolk, marelic, hrušk, češenj, sliv, breskev, malin, ribeza, robide in borovnic, ki jim jih nudi njihov bogat sadni vrt.

In še misel (moto) lastnice:
Vrt je dragulj, ki te popelje v svet sanj. Te sanje so tvoje - če jih lahko deliš z drugimi, so toliko lepše.

(za povečan prikaz kliknite slike in nato še gumb Celoten zaslon oz. Diaprojekcija)
---------------
Tekst in fotografije: Mojca Kranjc