Natisni

Trajnice v okrasnem vrtu - okrasne vrtne trajnice

Objavljeno: .

Iris 'Rustler'

V oblikovanih okrasnih vrtovih rastejo tako drevnine kot grmovnice, tam so travnate površine, posebej na očeh pa so okrasne grede in obrobki z enoletnicami, dvoletnicami in veliko različnimi trajnicami. Enoletnice so rastline, ki v enem letu zrastejo, dozorijo in preminejo. Dvoletnice v prvem letu vzklijejo, naredijo liste, stebla in korenine ter nato prezimijo. Naslednje leto zrastejo do končne velikosti, cvetijo, semenijo in preminejo. Trajnice pa so zelnate rastline, ki v naravi rastejo, cvetijo in semenijo vsaj tri leta (mnoge trajnice tudi več kot deset let).. Čez zimo nadzemni deli trajnic praviloma preminejo, po končanem zimskem obdobju pa iz podzemnih delov ponovno poženejo, cvetijo, semenijo in spet začasno odmrejo. Le malo trajnic je zimzelenih, še največ jih je med blazinasto rastočimi.

Med trajnice prištevamo tudi trave, praproti in vodne rastline, ki rastejo več let.

Trajnice so v okrasnih in bivalnih vrtovih nepogrešljive. V vrt vnašajo življenje, ker se z leti njihova rast in izgled spreminjata, in tako poskrbijo, da je vrt vsako leto nekoliko drugačen, še lepši, dopadljivejši in še bolj zanimiv.

Za vzgojo trajnice večinoma niso zahtevne in uspevajo v raznovrstnih življenskih razmerah. Nekatere ljubijo sončno lego, nekaterim ugajajo celo presušena tla. Druge spet najbolje uspevajo v senčnih, hladnejših in bolj vlažnih rastiščih ali pa za rast potrebujejo celo tekočo oz. stoječo vodo.

Izbor okrasnih trajnic je izredno pester in bogat, skoraj brezštevilčen. Že uveljavljeni množici vrst in sort trajnic pa se vsako leto pridružujejo vedno novi in novi, lepši in kakovostnejši križanci. Zdaj, ko ni več ovir pri uvozu iz EU, so nam te rastline dosegljive ne samo iz naših, vedno bolje založenih vrtnarij, temveč tudi od množice specializiranih evropskih ponudnikov.

Na našem spletišču lahko podrobneje predstavimo le droben delček bogatega sveta trajnic. Pred leti smo zaradi lepote in hvaležnosti ter s tem povezane velike priljubljenosti med ljubitelji okrasnega rastlinja, pa tudi zaradi izredne pestrosti sodobnih sort, temeljiteje spoznali bradate perunike (Iris barbata), maslenice (Hemerocallis), hoste (Hosta),jesenske astre(Aster), krvomočnice (Geranium), zadnjih nekaj let pa je portal postal odprt za vse trajnice, za katere ste avtorji prispevali vsaj krajši opis in nekaj fotografij. Daljši, podrobni opisi trajnic so pretežno objavljeni v poglavju Vrtne trajnice, drugi, predvsem krajši opisi, pa v poglavju Zanimivosti in članki.  Sodelujte, vabljeni!

združba host in krvomočnicjetrnikokrasna trava