Natisni

Vrt Marije in Jožeta Franca

Objavljeno: .

Jože FrancVrt družine Franc je med slovenskimi vrtoljubci iz leta v leto bolj poznan kot najbolj strm vrt v naši domovini.

Ko sta si Marija in Jože pred desetletji uredila domovanje na 550 m visočem predkozjanskem hribčku Slivnica, je Jože, sicer poklicni vrtnar, po rodu Prekmurec, kmalu pričel urejati tudi okolico nove domačije. Pri tem je naletel na velike težav, kajti hrib je na dve strani izredno strm, tu in tam celo nekoliko previsen. Z velikim trudom je najprej hrib očistil neprimernega rastlinja, poskrbel za kar nekaj rodovitne zemlje, posadil izbrano drevje, okrasne grmovnice in trajnice. V prvih letih je moral nekatere rastline celo pritrditi, dokler se niso vrasle, pa tudi sam je bil tu in tam privezan pri delu. Trud je bil kmalu povrnjen - zdaj so že od daleč vidna lepo in bogato razraščena drevesa izbranih iglavcev in listavcev, pod njimi pa uspevajo premišljeno izbrane okrasne grmovnice in trajnice. Vse to Jože in Marija vsako leto sproti poživita tudi s cvetočimi enoletnicami, ki nasadu dajejo barvno pestrost. Rastline so jima hvaležne in so si na sicer s hrano skromnem lapornatem terenu že povsem uredile in utrdile svoje domovanje.

Poti po strmini so zanimivo razvejane, a polne stopnic. Vsak kotiček strmine je dostopen. Še so nekatere teh stopnic lesene, a večinoma pa sta jih Marija in Jože že zbetonirala v zanimivem in prijaznem slogu. Kako zahtevno je delo na tej strmini, Jože rad podkrepi s samokolnico, na katero je inovativno namestil kolesarske zavore.

Pred leti sta vrtoljubca dokupila nekaj zemljišča zahodno od hiše. Spet strmina, vzpenja se, a je nekoliko bolj položna in bolj prijazna. Tudi tu sta uredila lep okrasni nasad, Marija pa ima v tem delu tudi svoj vzorno obdelan zelenjavni vrt.

Prave ravnine okoli hiše je le nekaj deset kvadratnih metrov, a dovolj, da sta si tu zamislila senčni vrt z lepim izborom host, tu je vrtna miza s klopmi, na obrobku pred strmino pa polno okrasnih grmičkov nižje rasti - premišljeno nizkih, da ne zakrijejo čudovitega pogleda na bližnje kozjansko gričevje.

Najnovejši dosežek in ponos obeh vrtoljubcev je lepo oblikovan bajar z vodnimi rastlinami. Okoli njega je vzorno negovana trata, ki ji Marija nikakor ne dovoli, da bi jo omadeževali pleveli.

Jože živi z naravo in za njo. Na več področjih. Marsikje v Sloveniji je poznani po svojih lepih, dopadljivo izdelanih lesenih ptičjih hišicah.

(za povečan prikaz kliknite slike in nato še gumb Celoten zaslon oz. Diaprojekcija)