Natisni

Obisk na vrtu Nade Pintarič v Prlekiji

Objavljeno: .

Nada PintaričNada Pintarič domuje v Rinčetovi Grabi v okolici Ljutomera. Njeno stanovanjsko hišo obdaja nekaj sto kvadratnih metrov velik okrasni vrt, ki ga je ljubiteljska vrtnarica pričela urejati pred 15 leti. Lega vrta je izrazito prisojna, vendar je pod razraščenim drevjem že kar veliko sence. Na dobri zemlji čudovito uspevajo tako rastline v pestro zasajenem osončenem skalnjaku (netreski, homulice...), vrtnice, maslenice in irisi, kot tiste, ki jim je všeč senca (zelo lepo razraščene in zdrave hoste...). Pa tudi take, ki potrebujejo polsenco ali pa niso ljubiteljice vročega, močnega sonca (večja pestra zbirka rododendronov in azalej, hortenzije ...). 
Zaradi nagnjenosti terena je vrt razdeljen v tri nivoje (terase).

Desno od poti, ki vodi do stanovanjske hiše, so iglavci, največ srebrne smreke, na levi pa škarpo obrašča kotoneaster. Tik ob hiši je zasajena večja skupina enojnih zelnatih potonk. Nižje spodaj je velik izbor sodobnih maslenic, ki jim delajo družbo plamenke (floksi), jesenske astre in nekaj okrasnih grmičkov. Konec maja in v začetku junija vrt krasi obilica visokih bradatih perunik različnih barv in barvnih kombinacij.

V tem delu vrta sta ribnik s simpatično pestro zasajeno okolico in manjši skalnjak z blazinastimi trajnicami. V zahodnem delu vrta pa je 15 let stara omorika, ki je vrtnarici še posebej pri srcu.

Na vzhodni strani hiše so zasajeni iglavci, v senci pa izredno lepo uspevajo številne hoste, praproti, telohi ...
V bližini, na osončenem delu vrta, je bogato cvetoča zbirka vrtnic. Tu je tudi obsežnejši skalnjak, spodaj nasad večjih netreskov. Višje na brežini, so pritlikavi iglavci in nekaj blazinastih trajnic.

Seveda je tudi ta okrasni vrt nemogoče na kratko temeljito opisati, morda pa si ga kdaj ogledate tudi v živo. Fotografije z opisom vrta si lahko ogledate na spletišču društva SVZ