Natisni

Vrt Branke Gregorinčič

Objavljeno: .

Vrt Branke GregorinčičV Brunšviku pri Framu in Račah na Štajerskem domuje Branka Gregorinčič, navdušena vrtoljubka. Pred skoraj 30 leti je pričela urejati svoj 1700 m2 velik vrt in vsako leto dodajala nove okrasne rastline, tako da se lahko danes upravičeno ponaša s svojo veliko rastlinsko zbirko.

Vrt leži na ravnini in je dobro osončen iz vseh strani, tla pa so peščena. Ograjen je z zimzeleno živo mejo, ki nudi zaščito pred vetrom, ki je v tem kraju zelo pogost. Na vrtu so zrasla že visoka drevesa, sleči, okrasne jablane, češnje, ter drugo okrasno grmičevje. Na obsežni trati so razporejene gredice vrtnic, vijugaste potke vodijo k množicam različnih trajnic, host, azalej, srobotov in k prijetnim kotičkom za počitek ter sprostitev. V drugem delu vrta preseneti čudovit pogled na ribnik z nešteto cvetov lokvanja in obvodnih rastlin. Vrt ponuja tudi veliko dobrot, kot so: ameriške borovnice, kosmulje, josta, cepljene robide, brajda (bela in rdeča jurka), žižula, kaki, jagode... pa tudi majhen zelenjavni vrt daje veliko domačega pridelka.

Na vrtu številčno prevladujejo vrtnice, približno 300 različnih jih je: od grednih vrtnic 'Amber Queen', 'Lavaglut', 'Evropeana', 'Pigal', pokrovnih vrtnic 'The Fairy' - roza in bele, grmičastih vrtnic, vzpenjalk 'Boby James', 'Filipsgate', 'Dortmund', 'Raubritter', 'Sneguljčica', 'New Dawn', 'Coral Dawn', 'Tužent Gartroža' in še dolgo bi lahko naštevali. Druga večja skupina so sleči (Rhododendron) in azaleje. Od dreves, ki so na vrtu, omenimo floridski dren, srebrne smreke, rdečelistni ruj, magnolije, nemški bori, vrbe, kleke, negnoj, španski bezeg, navadni cigarar, okrasna češnja, okrasna jablana, octovec... Razna mesta zasedajo trajnice (monarda, rudbekija - škrlatna in bela, navadna rudbekija, plamenke, turški maki, bršljani, nemški rožmarin, hoste, velikocvetni hibiskusi, mačje tačke, trebušaste zvončnice, perunike, praproti, plahtice, metličevje, ...), sroboti (preko trideset), vodne rastline (lokvanji) ter bambusi. V pomladnem času krasi vrt nešteto zvončkov, žafranov, trobentic in drugih jegličev, vetrnic, tulipanov, narcis, telohov... Na vrtu raste tudi vinska trta, ameriške borovnice, razno drugo jagodičevje: maline, josta, taiberry, cepljene robide, kaki, žižula, fige ...

Vrt je zasnovan tako, da na njem vedno kaj cveti - vrt za vse in za vsak okus!

Zanimiv zapis o Brankinem vrtu lahko preberete tudi na http://www2.arnes.si/~bgrego2/kvadrati/index.htm