Natisni

Vrt Tibautovih v Ljutomeru - vrt Simone Budja in Srečka Horvata

Objavljeno: .

Vrt Tibautovih v Ljutomeru - vrt Simone Budja in Srečka HorvataV Ljutomeru in okolici je kar nekaj poznanih okrasnih vrtov. Med njimi je vsekakor tudi Tibautov vrt, velik 1500 m2, v katerem so bile prvo okrasno drevje in grmovnice posajene že pred skoro petdesetimi leti in danes dajejo vrtu veličastno podobo, delu vrta pa odlično senco.

Pred dobrimi desetletjem je vrt Tibautovih dobil nova gospodarja. Prevzela sta ga Simona Budja in Srečko Horvat, oba navdušena vrtoljubca.Točno sta vedela, kaj želita in ker odlično poznata okrasne vrtne rastline in principe urejanja okrasnih vrtov, je vrt hitro pričel dobivati novo podobo.

Pridobil je tako na rastlinski pestrosti, kot v prostorskih motivih, obnovo je doživel ribnik s sedaj peščeno plažo in posebej izbranimi skalami, na dvorišču je nov zanimiv mozaik iz granitnih kock, senčni del se ponaša z zanimivim skalnjakom, novost leta 2010 je štorovnjak, morda celo prvi v naši državi.

Vrt krasijo številni javorji, grmovnice, pušpani in iglavci.

Na sončnem delu vrta zacvetijo zgodaj spomladi narcise, tulipani, orlice, sledijo jim bradate perunike, lesnate in zelnate potonike, maslenice (okoli 300 hibridnih sort), okrasne trave itd. V začetku poletja se bohotijo plezave in grmaste angleške vrtnice, sroboti, ameriški slamniki, plamenke, jesenske nebine in številne druge rastline. V senčnem delu vrta uspevajo hortenzije (H. paniculata, H. macrophylla, H. quercifolia, H. aspera, ...), številni telohi, pljučniki, praproti, hoste, triliumi, arizeme, tiarele, iskrivke (Heuchera), hojherele, pasji zob.

Naš foto obisk v vrtu je razdeljen na več delov: cvetenje različnih sort maslenic 2012, jesen 2011, sprehod po Tibautovem vrtu in cvetenje maslenic 2011 iz Simonine in Srečkove bogate zbirke teh lepih trajnic.

Iz bogate zbirke maslenic (2012)

Fotografije vrta iz prejšnjih let:

(za povečan prikaz kliknite slike in nato še gumb Celoten zaslon oz. Diaprojekcija)
(za povečan prikaz kliknite slike in nato še gumb Celoten zaslon oz. Diaprojekcija)

Oglejte si tudi Slovenski vrt - Pri Tibautovih na YouTube (tukaj)
---------------
Fotografije je prispevala Simone Budja