Natisni

Utrinki iz obiska na Na krokarjevi jasi

Objavljeno: .

Alenka Samo Jereb

Pred dobrimi sedmimi leti sta Alenka Gorza in Samo Jereb v okolici Logatca na Zaplani ugledala gozdno jaso in bila takoj soglasna, da je to tisto, kar že kar nekaj časa iščeta. Na dobrih dva tisoč kvadratnih metrov veliki parceli sta tik ob gozdu, a ne da bi padlo eno samo drevo, kmalu zgradila skupen dom.

Leta 2001 sta pričela z urejanjem vrta okoli hiše. Preštudirala sta kup strokovne literature in vrtnarskih katalogov, obiskovala vrtnarske sejme doma in v tujini, zbrala vrsto koristnih napotkov slovenskih vrtoljubcev - v nekaj letih je nastal eden najlepših in najzanimivejših okrasnih vrtov v naši domovini.

Na krokarjevi jasi, kot jo imenujeta, na nadmorski višini več kot 500 metrov, kjer sneg pogosto leži vse do konca aprila, sta zasadila vrsto različnih rastlin: čebulnice, trajnice in grmovnice, med njimi pa vsako leto cvetijo tudi različne enoletnice. Del vrta je ostal travnik, ki je spomladi poln cvetočih ivanščic, zvončnic, kadulj ter knavcij in ga kosita šele avgusta, ko dozorijo semena. Lepo speljane in dekorativne potke nas vodijo v senčni del vrta, v katerem je med drugim veliko host, bruner, praproti, liriop ...,  izredna pa je zbirka hojher (heuchere), ki jih je sicer na slovenskih vrtovih še zelo malo videti. Od tu se sprehodimo v predel, kjer je več deset različnih sort vrtnic, mimo živahnega čebelnjaka do visokih zelenjavnih gredic. Tu je originalno izdelana vrtna klop, na nasprotni strani vrta pa je še več klopi in miza pa enkratno originalna pergola - tik ob ribniku, v katerega preko kamnite kaskade živahno steka žuboreč potoček. Ribnik je posrečeno zasajen, poleg živo obarvanih rib in kačjih pastirjev pa Alenko in Sama zabavajo še žabe in njihovo regljanje.

Načrtujeta in urejata tudi skalnjak in na Zaplani bodo rastline v njem gotovo uživale in lepo uspevale. Ob hiši je večji nasad bradatih perunik, ki s svojo vijolično modro barvo konec maja in v začetku junija še posebej poživljajo pogled iz hišnega balkona.

V ozadju hiše je še en nasad host, tokrat so to visoke, širše rastoče sorte, le nekaj metrov od tu pa je že gozd, v sezoni dokaj bogat gozdnih sadežev in gob.

Vrtoljubci, v začetku septembra 2006 sta nas gostitelja povabila kar kakšnih štirideset, smo z veseljem ugotovlii, da vse, kar sta Alenka in Samo izbrala in zasadila v svoj res lep vrt, izredno paše v to okolje, ohranila pa sta v vrtu tudi marsikaj, kar je na tej parceli raslo že prej.

(zapisano jeseni 2006)

Album fotografij spodaj je bil posnet na dan odprtih vrat Krokarjevega vrta jeseni 2008

(za povečan prikaz kliknite slike in nato še gumb Celoten zaslon oz. Diaprojekcija)