Natisni

Andrej Knavs

Objavljeno: .

Andrej Knavs (+2003) in njegov vodni vrt

Andrej Knavs

V samotni dolinici na obrobju Ljubljanskega barja pri Pijavi Gorici je ljubiteljski vrtnarski zagnanec, Ljubljančan Andrej Knavs (poznan tudi po ogromni zbirki kaktusov in po gojenju akvarijskih ribic), pred nekaj leti zasnoval velik, kakšen hektar obsegajoč sonaraven vodni vrt. Po dolinici sta že prej tekla dva potočka. Enega je Andrej preusmeril v nekaj zaporednih poglobljenih bajarjev - lagun s skupno površino vsaj tisoč kvadratnih metrov. Med posameznimi bajarji in ob njih je barjansko zemljišče toliko široko in utrjeno, da si lahko tudi "mestni" obiskovalci temeljito in nemoteno ogledajo bogastvo tega vodnega sveta. Tako so v letih 2001 in 2002 nastale tudi slike v fotogaleriji na tej spominskii strani.

Kakšnih pet let je neumorni ljubitelj narave in sonaravnega vrtnarjenja nepretrgoma, v skoraj vsem svojem prostem času, dopolnjeval svoj vrtni paradiž. Najbolj z mnogoterimi vodnimi rastlinami, med katerimi prevladujejo lokvanji vseh sort in barv in vodne hiacinte. Tudi na bregovih, ob in med bajarji, je zasadil pestro rastlinje - obvodno in drugo, a le takšno, ki v to barjansko področje sodi. Narava je hvaležno dodala svoje - družbo delajo ribe, žabe s paglavci, pupki, belouške, kačji pastirji, pisani metulji, ptiči... Narava s tem dopolnjuje, kar si je zamislil človek, oblikovalec tega vodnega sveta.

V tem prostornem vodnem vrtu so v letih 1999 do 2001 že zacveteli prenekateri lepi cvetovi, nekateri prvič lani (2002), kar nekaj pa se jih bo prvič odprlo šele letos (2003). Žal slednjih Andrej Knavs, pa tako željno jih je pričakoval, ne bo videl in občudoval, ker mu je to za vedno preprečila neozdravljiva bolezen.

(zapisano 2003)