Natisni

Miha Grudzinski - ljubiteljski vrtnar in oblikovalec vrtov

Objavljeno: .

Miha GrudzinskiPo lepi dolini Besnice, na vzhodnem robu Ljubljanske kotline, se pot počasi toda vztrajno vzpenja, dokler ne prispe do vasi Trebeljevo, ki leži na sedlu, na 600 m nadmorske višine, med Malim Vrhom in Prežganjem, s čudovitim razgledom na okoliške hribe. Tukaj živi in ustvarja Miha Grudzinski, vrtnar in krajinar.

Pet let je minilo, ko me je prijatelj pripeljal na Mihov vrt. Spominjam se, da me je takrat hotel kar na hitro odpraviti, češ: "Nimam veliko časa!".

Najprej sem si ogledal drevesnico. Presenečen sem bil nad izredno izbiro čudovitih iglavcev in listavcev. Te rastline v glavnem poznam, zato je pogovor kar hitro stekel in kmalu se Mihi ni mudilo nikamor več.

Rastline v pretežni meri vzgaja sam, zato so to trdne rastline, ki so preživele mrzle zime in vroča poletja. Geografsko je lega zelo odprta in je dovzetna do mrzlih vetrov s severa in žgočega poletnega sonca.

Od listavcev izstopajo razni javorji v različnih barvah, oblikah in teksturi listja, od velikolistnih do pahljačastih, razcepljenih, nizkorastočih sort. Zelo lepe so pobešave, rdečelistne bukve, ginki, ki so listavci z zraslimi iglicami. Meni je zelo všeč antarktična neprava bukev (Nothofagus antarctica). Ta čudoviti drobnolistni listavec je doma iz skrajnega konca Južne Amerike, ima gracilno pahljačasto rast, jeseni pa se listje obarva čisto rumeno. Zelo lepa je tudi pritlikava vrba (Salix x boydii), ki je naravni bonsaj.

vrt Miha GrudzinskiČudoviti svet iglavcev obsega različne sorte smrek in jelk, od velikih do miniaturnih za skalnjake, veliko je klekov, različnih tis, od stebričastih do plazečih, od zelenih do zlato obarvanih. Zelo lepe so cedre, ki so lahko pokončne, pobešave, sivo modre ali zelene barve. Veliko vrst je brinov, po barvi in habitusu. Nekaj vrst je tudi kriptomerij, ki se pozimi čudovito obarvajo.

Vzhodno od nasada drevnin in grmovnic so terase, ki jih je Miha z vztrajnim delom iz brežine ustvaril z lastnimi rokami, brez tehnologije. Tu rastejo razne rastline za skalnjake, kot so netreski, homulice, kamnokreči, razne vrste heb in zvončnic, pušpani ter veliko vrst trav, ki so Mihi zelo pri srcu. Veliko teh rastlin je prinesel iz raznih sejmov doma in iz tujine. Mnoge od njih so raritete.

Na začetku nasada ima polno različnih skal, od majhnih pa do nekaj sto kilogramov težkih, nekatere so kot skulpture, ki jih uporablja pri ustvarjanju skalnjakov za svoje stranke.

vrt Miha GrudzinskiOb hiši se razprostira okrasni vrt, ki ga je Miha zasnoval kot skalnjak s skrbno izbranimi rastlinami in skalami, mnoge od njih so prave skulpture. Ena od teh spominja na doprsni kip pračloveka. Čisto ob hiši, na južni strani, na žgočem soncu, rastejo na lehnjaku razni netreski, homulice in druge rastline. Te skale imajo čisto prevotleno telesnino, zato te rastline tukaj odlično uspevajo. Na začetku vrta, ob vhodu, stoji stara hruška tepka, na drugem koncu pa star hrast, ki ju je Miha kupil skupaj s parcelo. Obe drevesi je ohranil, saj se čudovito podata s krajino.

Nekoliko stran od hiše stoji mala brunarica, v kateri Miha ustvarja načrte za nove vrtove. Kljub temu, da je to njegovo delo, s katerim se preživlja, ga opravlja z neverjetno ljubeznijo. Dela ne bo prevzel, če se s stranko ne bo dogovoril o potrebnih pogojih, ki jih določene rastline potrebujejo.

V petih letih, od kar ga poznam, je z branjem domače in tuje literature ter s praktičnimi izkušnjami prišel do ogromnega znanja, tako da ureja vrtove tudi pri najbolj zahtevnih naročnikih. Skale prestavlja pretežno ročno, težje- tudi večtonske, pa z mehanizacijo. Izdeluje tudi ribnike različnih velikosti. Delo prevzame od načrta do izvedbe.

V teh letih prijateljevanja lahko rečem, da sem se od njega marsikaj naučil. Lansko jesen mi je prinesel modre plodove črnega trna (Prunus spinosa). To je naš divji grm, ki spomladi čudovito cveti, jeseni pa ima lepe modre plodove s poprhom. Kmalu potem sem prinesel iz bližnjega roba gozda to rastlino in zdaj raste tudi v mojem vrtu.

Miha, to je človek z izredno subtilno dušo, je velik estet, fizično zelo močan, po načinu življenja pa asket, ki spoštuje naravo. Takšni so tudi njegovi vrtovi.

Avtor teksta in komentarjev je Bojan Repše, fotografije v albumu: Branko Novak, 2004 - 2008