Natisni

Zanimiv vrt pozimi

Objavljeno: .

Sneg je pobelil pokrajino in v belino odel tudi vrt in vanj pričaral prav posebno vzdušje. Večina rastlin pozimi počiva, odvrgla je listje in zdi se, da ni več kaj zanimivega videti. Pa temu ni tako.  Kar precej dreves in grmov je, ki se prav v zimskem času pokažejo s svoje najlepše strani in nas razveseljujejo med zimskim sprehodom po vrtu.

Hamamelis x intermedia 'Orange Peel'

Nepozebnik

 

Nepozebniki niso zanimivi šele januarja, ko se pričnejo odpirati cvetovi (vse nianse od rumene do rdeče barve), dekorativni so že jeseni, ko se nekaterim sortam listje obarva v prekrasne odtenke rdeče barve. Najbolje se bo počutil na sončnem do polsenčnem mestu v humusni prsti.

Pri sajenju moramo upoštevati, da zraste v široko krošnjo in da ne mara presajanja.

Corylus avellana 'Contorta'

Skrivenčena leska

 

Raste počasneje kot navadna leska in lahko doseže višino 6 metrov. Močno zvite veje, ki se z leti povesijo, so že jeseni okrašene z množico moških cvetov, ki se odprejo zgodaj spomladi, čim sončni žarki ogrejejo ozračje. Dekorativna vrednost grma pride do izraza šele, ko odpadejo listi. Še bolj všečna je C. a. 'Contorta Red Majestic', saj so tudi moški cvetovi rdeči.

Prunus serrula

Okrasna češnja

 

Pri češnjah pomislimo najprej na cvet, pri tej češnji so cvetovi sicer manjši in kremno beli, prav tako podolgovati plodovi, toda drevo ima dodaten čar, rdečo barvo lubja. Ni slučaj, da se je v mnogih jezikih drži pridevnik »mahagoni«. Prav tako se jeseni odene v škrlatno listje, ki se dolgo drži na vejah. Njena domovina je zahodna Kitajska, v višino seže do 15 m, v širino do 18 m.

Viburnum x bodnantense 'Dawn'

Zimska brogovita

Je gost, pokončno rastoč grm. Zanimiva je že jesenska obarvanost listov, od rdeče do temno vijolične. Bledo rožnati do beli cvetovi se začnejo odpirati, glede na temperature, že novembra in dosežejo vrhunec marca ali aprila. Takrat okolica grma omamno diši. Na sončnem do polsenčnem mestu se bo dobro počutila, sploh če ima na razpolago bolj kislo rastišče, ki ni premokro.

Chimonanthus praecox 'Grandiflorus'

Zimski cvet

Čez leto je štrleče razvejan do 3 m visok, do 2 m širok grm odet z lepim, svetlozelenim listnim odevalom. Prija mu sončno do svetlo senčno rastišče. Da mu mesto ustreza bo pokazal dokaj pozno, saj se prvi cvetovi pojavijo šele po 8-10 letih, potem pa izdatno cveti od januarja do marca. Cvet je kremno rumen in omamnega vonja.

Jasminum nudiflorum

Goli (zimski) jasmin

Je na Kitajskem domač in široko rastoč grm z 2 – 5 m dolgimi vejami, ki se ob stiku z zemljo hitro ukoreninijo. Že jeseni je rastlina dekorativna, saj se listi obarvajo rdeče do rjavo. Cvet je rumen in v nasprotju z ostalimi vrstami jasmina brez vonja. Cveti, odvisno od temperatur, decembra do aprila. Pri močnem mrazu cvetovi lahko pozebejo, zato je primeren za sajenje ob stene na sončno do polsenčno mesto.

Abelliophyllum distichum

Bela forzicija

Je do 1,5 m visok in širok grmiček, ki zacveti pozno pozimi, zgodaj spomladi. Cvet je bel, včasih nežno roza in ima sladek vonj po mandljih. Najbolje se počuti v svežih in hranljivih tleh na sončnem do polsenčnem mestu. Po cvetenju je priporočljiva krepka rez, grm se bo zahvalil z gostejšo rastjo.

Daphne mezereum

Navadni volčin

Počasi rastoč grmiček doseže višino 1,5 m ima dolge ozke liste in purpurno rdeče in dišeče cvetove, ki se odpirajo zgodaj spomladi, še predenj poženejo listi. Iz njih se do poznega poletja razvijejo strupene rdeče jagode. Volčin ima rad hladna humusna tla. Presajati je priporočljivo le mlajše rastline, saj starejše tega ne prenesejo dobro.

Lonicera x purpusii

Purpusovo kosteničevje

Je na začetku 20. stoletja nastali križanec med L. fragrantissima x L. standishii. Je gosto razvejan, do 2 m visok in širok , pokončen grm. Cvet je smetanovo bel do svetlo rumen in močno in prijetno dišeč. Posamezni cvetovi se odpirajo že decembra, glavno cvetenja pa je v februarju/marcu.

 Prispevala: Jelka Samec Sekereš