Članki: Matjaž Mastnak

Natisni

Beli žafran v naravi

Objavljeno: .

V Sloveniji so žafrani zelo pogoste in navadne spomladanske cvetlice. Marca, ko v nižinah zima prvič popusti, se skozi odtaljena tla takoj prebijejo vršički listov in cvetni popek – rastlina nad zemljo ne razvije stebla.

Spomladanski žafran (Crocus vernus) se navadno razcvita v velikih množinah, v katerih so med primerki majhne barvne razlike. Navajeni smo, da so žafrani vijoličaste oziroma lilaste barve. V cvetu je šest venčnih listkov zrastli tako, da se spodaj združijo v cev. Cvet vodi do gomoljčka v zemlji in po cevi iz gomoljčka rastejo tudi brazda pestiča in prašniki.

Poleg vijoličastega žafrana je v Sloveniji samonikla nunka ali beli žafran (Crocus albiflorus). Njegov cvet je nekaj manjši, s cvetnim odevalom krajšim od treh centimetrov in pol. Pomladanski žafran in beli žafran včasih rasteta na istem rastišču, v nekaterih primerih so med njima tudi vsi možni postopni prehodi. Ker se očitno križata, nunko v novejšem času obravnavajo samo kot podvrsto navadnega pomladanskega žafrana. Izgubila je status samostojne vrste, kar se je odrazilo na znanstvenem imenu, ki se zdaj glasi Crocus vernus subsp. albiflorus. Osnovna, vijoličasta oblika se sedaj imenuje Crocus vernus subsp. vernus.

S tem pa zadreg ni konec. V populacijah podvrste Crocus vernus subsp. vernus je mogoče najti beline (albino primerke) z enako belim cvetov, kot ga imajo nunke. Za zanesljivo ločevanje med podvrstama je treba pogledati v cvet: če so prašniki daljši do pestiča, je nunka; če so prašniki krajši od pestiča, ja navadni žafran.

Na fotografijah so tri barvne različice pomladnega žafrana (Crocus vernus subsp. vernus) iz iste populacije ne Dobrči. Posebno zanimivi so prižasti cvetovi, ki spominjajo na vrtne krokuse, čeprav so tisti vzgojeni iz sredozemskih vrst.

Navadni pomladni žafran

V cvetu navadnega pomladnega žafrana (Crocus vernus subsp. vernus) so prašniki krajši od pestičeve brazde.

Bela različica navadnega pomladnega žafrana.

Bela različica navadnega pomladnega žafrana.

Navadni žafran ima lahko tudi prižast cvet.

Navadni žafran ima lahko tudi prižast cvet.

Besedilo in fotografija Matjaž Mastnak

(objavljeno v reviji Vrtnar, april 2010)