Članki: Matic Sever

Natisni

Vetrnice

Objavljeno: .

Jesenske vetrnice oz. jesenske anemone nekateri (še vedno) imenujejo japonske vetrnice. Slednje se nanaša na prve primerke, ki so jih nekje v 17. stol. v Evropo prinesli z Japonske. Šele kasneje so ugotovili, da naravno izvirajo s Kitajske, na Japonskem pa so zgolj »zbežale« z vrtov v naravo. Ta nesporazum se odraža tudi v napačnem prvotnem poimenovanju. Sprva so bile to Anemone japonica, kasneje pa so jih pravilno poimenovali Anemone hupehensis var. japonica. Današnje sorte so večinoma križanci še z drugimi vrstami.

Jesenski vrt brez jesenskih vetrnic skorajda ni pravi vrt. Že zelo dolgo nas ob hišah spremljajo rožnate in bele predstavnice te lepe skupine rastlin. Ustrezajo jim stalno vlažna in odcedna tla, ne zamerijo pa niti občasne suše. Najlepše bodo na legah, kjer so del dneva v senci ali na soncu v zasaditvah z višjimi trajnicami. Poleg bolj poznanih, dokaj visokih vetrnic z enojnimi cvetovi, je na voljo še precej drugačnih. Tu vam predstavljam tri izmed mnogih takih.

Anemone hupehensis var. japonica 'Pink Saucer'

Ta jesenska vetrnica je zelo majhna oz. nizka različica starih sort. Čeprav nekatere vrtnarske revije zavajajo z lepimi fotografijami tudi višjih vetrnic v cvetličnih loncih, tovrstne zasaditve  brez poležanih stebel s temi lepoticami vseeno niso nemogoče. Ta sorta se s kratkimi stebli uspešno upira vetru in neurjem. Na višini 50-60 cm (izjemoma višje) se postopoma od avgusta do začetka oktobra odpira neverjetno veliko število srednje velikih cvetov. Ti so s sprednje strani bledo rožnati do skoraj beli, z zadnje pa temneje rožnato obarvani. Še posebej če odstranimo prve odcvetele cvetove (socvetja), se naknadno razvijejo novi popki. Listje je travnato zeleno, gosto in ni višje od 30 cm. Kupljene sadike so razmnožene s setvijo.

Anemone × hybrida 'Whirlwind'

Gre za staro sorto, ki izvira iz ZDA iz leta 1887. Ponaša se s snežno belimi delno vrstnatimi cvetovi. Venčni listi so rahlo zavihani, kar še dodatno pripomore k bolj »polnjenemu« videzu cvetov. Da gre za resnično lepotico, ki se dobro odreže v vrtnih razmerah, dokazuje tudi nagrada AGM Britanskega kraljevega hortikulturnega združenja. Poleg omenjene nagrade je med jesenskimi vetrnicami prejela tudi eno najvišjih ocen s strani botaničnega vrta v Čikagu. Sorta dosega višino nekje 120 cm. Je pozno cvetoča, saj pričenja v začetku ali sredi septembra ter konča v začetku novembra. Je trpežna, cvetov ji ne uniči niti prva blaga slana.

Anemone × hybrida 'Lady Gilmour'

Pod tem imenom jo boste srečali redko, saj jo veliko vrtnarij prodaja pod napačnim imenom 'Crispa'. Nam pa sledeče sortno ime lepo nakazuje na nekaj zmečkanega, nakodranega, valovitega. Vse to velja za njene liste. Spomladi je velika večina listov od daleč nekoliko podobna skodranemu peteršilju in deluje naravnost prikupno. Kasneje čez poletje se začno pojavljati za to skupino rastlin normalni listi.

Tudi ta sorta spada med nižje, dosega višino 60 -70 cm. Cvetovi so rožnati, enojni in precej večji, kot pri sorti 'Pink Saucer'. Venčni listi so podolgovati, nekoliko ukrivljeni, včasih še dodatno od strani zavihani, zato cvetovi delujejo rahlo. Njena šibkost je nekoliko krajše obdobje cvetenja, ki pa ga nadomesti že omenjeno zanimivo listje v prvem delu sezone.

Matic Sever

www.trajnice-carniola.com

Natisni

Salvia jurisicii

Objavljeno: .

V obsežnem in zelo raznolikem rodu Salvia je mnogo za vrt zanimivih vrst. Najpogosteje se na gredicah srečujemo s križanci Salvia x nemorosa in Salvia x sylvestris, ki so si razen po barvi cvetenja in višini v laičnih očeh zelo podobni. Prav poseben dragulj, ki po izgledu močno izstopa iz omenjene skupine, je do sedaj na slovenskem trgu povsem neznana Salvia jurisicii.

Ta kadulja je rariteta v pravem pomenu besede, saj jo stežka najdemo v prodaji v svetovnem merilu. Gre za zelnato trajnico grmičaste razrasti, ki jo v tujini imenujejo pernati žajbelj ali jugoslovanski žajbelj. Slednje ime se nanaša na izvor vrste, saj naravno uspeva na skalnih rastiščih hribovitih predelov zahodnega Balkana in Bolgarije.

Verjetno je najbolj dekorativna posebnost vrste oblikovanost listov. Ti so globoko zarezani, poleg tega pa prekriti še s svetlimi dlačicami, kar jim daje gracilno mehak videz. Ravno ta posebnost in kompaktnost dajeta tej kadulji izjemno privlačen videz tudi v obdobju, ko ne cveti. V vrtnih razmerah v povprečju dosega višino in širino 25-30 cm, le izjemoma zraste višje. Ozka socvetja s cvetovi tipičnimi za kadulje s svojo nežno modrino, rahlo vijolično nadahnjeno, poleti še dodatno okrasijo že tako prikupen zelnat grmiček. Cvetovi so enako kot listi poraščeni z dlačicami, zato z malce domišljije izgledajo kot bi jih pokrili drobni ledeni kristali prve jesenske slane. Obstaja tudi sorta 'Blue'  z nekoliko temnejšimi cvetovi, rožnata oblika ter albino primerki s snežno belimi cvetovi.

Rastišče mora biti vsaj pol dneva osončeno, odcedno in humozno. Zaradi opisanih rastiščnih zahtev in nizke rasti je to ena izmed redkih vrst kadulj, ki so primerne tudi za skalnjake. V obdobjih zelo dolge suše se lahko pripeti, da rastlina »predčasno« preide v dormantno fazo in potem normalno odžene naslednjo pomlad.  V milejši klimi pa večinoma grmički ostanejo delno zeleni vse čez zimo. Poleg skalnjaka jo lahko sadimo tudi v peščene grede, na rob gredic ter v cvetlične posode.

Matic Sever
www.trajnice-carniola.com

Pripis uredništva:
Salvia jurisicii je dobila ime po srbskem botaniku Živojinu Jurišiću, ki s svojim, nam bolj poznanim, učiteljem Josifom Pančićem velja za sotvorca beograjskega botaničnega vrta Botanička bašta "Jevremovac" (ustanovljena 1874, impozanten steklenjak 1892).

Natisni

Potonika 'Early Scout'

Objavljeno: .

Nekateri vrtoljubci že dolgo posegajo po drugačnih potonikah, veliko pa je še takih, ki iz sveta starih sort, ki krasijo naše vrtove že nekaj generacij, vstopajo v bogat svet drugih vrst in sort.

Paeonia 'Early Scout' je ena teh drugačnih potonik, ki navdušuje s čudovitimi enostavnimi cvetovi, ki včasih lahko razvijejo dva reda venčnih listov. Le-ti so zelo temno rdeči in močno poudarjajo zlato rumeno sredico prašnikov. Že sortno ime nakazuje na nekaj zgodnjega. V tem primeru gre za čas cvetenja, saj ta potonika prehiti skoraj vse druge.

Dekorativni pa niso samo cvetovi, saj je križanec od starševske vrste (P. tenuifolia) podedoval močno deljene liste, ki so pred cvetenjem temno vijolično rdeče obarvani, kasneje pa postanejo temno zeleni. Tudi po rasti bo ta potonika všeč številnim, saj ostane nizka in zato ne polega. V višino dosega le 45-60 cm. V nekaj letih rastlina tvori impresivno gručo poganjkov, ki z množico cvetov nase opozarja že od daleč.

Sadimo jo na sončna mesta v odcedno prst. Dobro uspeva v navadni vrtni zemlji, najbolj pa ji ustrezajo globoka, humozna in stalno nekoliko vlažna tla.

Še nekaj zanimivosti. Sorto je ustvaril žlahtnitelj Edwar Auten, registriral pa jo je leta 1952. Nekateri viri navajajo, da gre za križanec med P. tenuifolia in P. 'Richard Carvel'. Tu pa tam jo kakšna vrtnarija ponuja pod napačnim imenom P. tenuifolia 'Early Scout'.

Da gre za resnično dobro in drugačno potoniko, dokazuje tudi zlata medalja, ki ji jo je podelilo American Peony Society (ameriško združenje ljubiteljev potonik).

Besedilo: Matic Sever
www.trajnice-carniola.com

Natisni

Kultura nakupovanja v vrtnarijah

Objavljeno: .

vrtnarijaNikoli si nisem misli, da bom pisal prispevek s tako vsebino, pa je do tega (žal) vseeno prišlo. Ne le sam, pač pa tudi številni drugi v vrtnarijah in vrtnih centrih srečujemo raznolike stranke in vse prevečkrat se dogaja, da so ta srečanja in izkušnje zelo neprijetne. Verjamem, da smo v hitrem utripu sodobnega življenja, ob pritiskih »recesije«, nervozi na cestah,… v malo manj zbranem stanju oz. malo slabše volje, kot bi bili sicer. Posledično nad sabo izgubimo nekaj nadzora in kaj hitro pozabimo na dostojen odnos do drugih, zato na hitro preletimo nekaj pomembnejših točk, ki naj bi vsaj na grobo opisale osnovne okvirje bontona nakupovanja rastlin in seveda tudi drugih reči, pri katerih se nam najpogosteje »zatakne«:

-  Če je prodajno mesto odprto do npr. 19.00, si nikar ne umišljajte, da ste hollywoodska zvezda, ki si »lahko privošči« poseben odpiralni čas in po rastline pridete ob 19.00 s pojasnilom, da ste prišli tako pozno, ker zdaj zagotovo ni drugih strank in si boste lahko v miru ogledali ponudbo.

-  Ob vstopu v vrtnarijo se tamkajšnje zaposlene pozdravi in po možnosti ob tem pogleda v oči.

-  Nekatere vrtnarije imajo poseben prodajni del namenjen strankam, zato se nikar brez vprašanja ne sprehajajte po drugih predelih.

-  Če zaposlenega sprašujete po neki dotični rastlini in  vam ta odgovarja ter pojasnjuje, ga poslušajte do konca ter šele nato zastavite vprašanje o neki drugi rastlini. Spodobilo bi se tudi, da med razlaganjem zaposlenega ne hodite stran od njega, da vam mora slednji slediti kot vaš hišni ljubljenček.

-  Če je vrtnarija zaprta, ne vstopajte.

-  Če ste s seboj pripeljali otroke, ki so mimogrede večinoma zelo dobrodošli, in ti plezajo po vratih ali delajo škodo po nasadih z rastlinami, jih opozorite, da se to ne počne. Če vas ne ubogajo, vam ostaneta dve opciji. Otroke lahko odpeljete iz vrtnarije ali pa ponudite odškodnino za nastalo škodo.

-  Če je poleg vas še mnogo strank, ki čakajo na postrežbo, se s prodajalcem ali vrtnarjem iz uvidevnosti do drugih nikar ne pogovarjajte po dolgem in počez, pač pa se z njim dogovorite za kakšen drug »svetovalni« termin ali pa morebitna vprašanja in zanimanja pošljite po elektronski pošti.

-  Če iz lončka vzamete etiketo, ker si želite prebrati podatke ali natančneje ogledati fotografijo, jo kasneje zataknete nazaj v isti lonček, če pa vmes pozabite kje ste etiketo vzeli, jo nesete zaposlenemu in nikakor ne zapičite kam drugam.

-  V vrtnarijah se brez dovoljenja ne nabira potaknjencev in semen rastlin.

Matic Sever
www.trajnice-carniola.com

Natisni

Fletcher Moss Botanical Gardens (Stockport, Velika Britanija)

Objavljeno: .

Vsakič, ko sem na obisku pri teti Metki v Angliji, konkretneje v Stockportu, ki je danes že pravzaprav predmestje Manchestra, obiščem zelen košček mesta po imenu Fletcher Moss Botanical Gardens. Le nekaj minut hoje ter avtobusnega prevoza naju z Metko loči od te bogate zaplate mesta, zato se rado zgodi, da greva tja tudi večkrat v tednu.

Ob odlični korenčkovi torti in kavici s teto kramljava na veliki terasi ter uživava v čudovitem razgledu na ogromno zeleno sobano, ki jo tvori množica raznorazne drevnine. Kot pester zeleni zid krošnje tulipanovca Liriodendron tulipifera, palm Trachycarpus fortunei, belih murv Morus alba, metasekvoj  Metasequoia glyptostroboides, orehov Juglans regia, kislikavca Oxydendrum arboreum in številnih iglavcev obkrožajo pobočje, ki se usmerjeno na jug skoraj cel dan kopa v soncu, kolikor ga angleško vreme seveda ponuja. Ta velika brežina je oblikovana kot velik skalnjak po katerem so speljane številne poti. Zasaditve so naravnega videza, vse deluje zelo organsko, gre pa pravzaprav za precej veliko zbirko rastlin. Zaradi izredno mile mikroklime, ki jo ustvarjajo visoka drevesa na obrobju ter ekspozicija terena, tu dobro uspevajo tudi za mraz bolj občutljive vrste. Med spuščanjem po kateri izmed poti poslušamo tudi prijetno žuborenje manjšega potoka, ki se po skalah pretaka do ravninskega dna »sobane«, kjer konča v ribniku obkroženim z bujno rastočimi vlagoljubnimi in močvirnimi trajnicami, kot so gunera Gunnera sp., ameriški lizihiton Lysichiton americanus, številne kresnice Astilbe hy., japonski jegliči Primula japonica, hoste Hosta hy., kalužnice Caltha palustris, vodne perunike Iris pseudacorus,…

Izven dela s skalnjakom pelje pot mimo teniških igrišč proti reki Mersey, kjer so travniki bogati z narcisami, poseben del pa je namenjen tudi piknikom. Še preden vstopimo v drevored, nas na levi strani preseneti še manjši vrtiček, kjer so ravno lani zaključevali z renovacijo rožnega vrta.

Manjši del vrtnega kompleksa je od do sedaj opisanega ločen s cesto. Tam najdemo formalne gredice s sezonskimi nasadi, grede trajnic, nekaj drevnine ter alpsko hišo s številnimi majhnimi rastlinskimi dragocenostmi posajenimi v lonce. Pred nekaj leti so v tem delu postavili tudi precej veliko in lično izdelano pergolo z vzpenjavkami.

Za konec pa še kanček zgodovine. Prvotno je bil postavljen le del s skalnjakom, ki ga je ustvaril botanik Robert Wood Williamson. l. 1912 je vrt skupaj s pripadajočo hišo kupil Alderman Fletcher Moss, po komer se vrt tudi imenuje.  Gospod je vrt nadalje razvijal, na koncu pa se je določil, da zemljišče podari mestu in njegovim meščanom. Danes je to dobro vzdrževana javna zelena površina s prostim vstopom, za katero skrbi kar nekaj prostovoljcev. Bogato zasajen botanični vrt, kjer so razumljivo posamezne vrste lično označene z imeni, predstavlja prehod iz urbanega okolja skozi oblikovano naravo v divjino ob reki. Ta čudovit sklop športnih površin, otroškega igrišča in bogate rastlinske zbirke okoliškim prebivalcem nudi edinstvene možnosti kakovostnega preživljanja prostega časa. Ravno slednje je zagotovo močno pripomoglo k dodelitvi zelene zastave, kot se imenuje posebna nagrada za parke in »zelene« rekreacijske površine, ki v Angliji in Walesu dosegajo visoke standarde.

Besedilo in fotografije: Matic Sever