Natisni

Nepogrešljive rastline v okrasnem vrtu - po vašem izboru

Objavljeno: .

Tudi med ljubitelji okrasnih vrtov so mnenja o tem, katere rastline so na okrasnem vrtu nepogrešljive ("morate" jih imeti, must have po angleško), zelo pestra in neenotna ter prav zaradi te različnosti izredno zanimiva.

Vrtoljubec Milan Sterle je v februarju 2011 predstavil izbor 15 nepogrešljivih rastlin angleškega vrtnega oblikovalca Pieta Oudolfa in najavil skorajšnji svoj izbor, je svoj izbor poslala v objavo tudi prva vrtoljubka, pa drugi in tretja in ... oglasite se še vi!

Izbor nepogrešljivih je vključen v skupino prispevkov Zanimivosti in članki. Vsak izbor je objavljen na samostojni podstrani, tako da ga je lažje komentirati. Ali pa ga komentirate v "klepetalnici".

100 rastlin, ki jih morate imeti v vrtu (uvodni sestavek Milana Sterleta)

Na naslovni strani znane angleške revije GARDEN ILLUSTRATED  (februar 2011) izstopa naslov, ki kar vabi, da poiščemo strani,, kjer  je opisanih 100 rastlin, ki naj bi jih imel  vsak lastnik vrta. Pri izbiri 100 rastlin je sodelovalo 10 vodilnih vrtnarjev,  ki delujejo v Veliki Britaniji. Pri izboru, vsak s po 15 rastlinami, so  sodelovali: Alys Fowler, vrtnarka, pisateljica in TV napovedovalka; Ferguss  Garrett, glavni vrtnar v Great Dixtier; Carol Klein, vrtnarka in voditeljica  BBC Gardeners World; Roy Lancaster, vrtnar? (plantsman) in lovec na rastline  (planthunter); Piet Oudolf, vrtni oblikovalec (garden designer); Dan Pearson,  krajinski in vrtni oblikovalec; Sarah Price, vrtna oblikovalka; Juliet Roberts,  urednica Garden Illustrated; Tom Stuart-Smith, krajinski in vrtni oblikovalec,  Cleve West, vrtni oblikovalec (alka?);

Vsak predlagatelj je moral tudi na kratko obrazložiti, zakaj se je odločil za  predlagano rastlino. Ob pregledu glasovanja sem ugotovil, da je samo ena rastlina  dobila tri glasove (Fagus sylvatica) in 10 rastlin po dva glasova (Allium,  Alojsia citrodora, Cornus kousa, Digitalis purpurea, Miscanthus nepalensis,  Panicum virgatum 'Shenandoah', Quercus robur, Rosa rugosa, Sedum 'Matrona' in  Stachys officinalis 'Humello'). Vse ostale so zastopane samo po enkrat.

Izbor je zanimiv in po angleško poseben. Povsem manjkajo  rastline z velikimi, barvitimi in atraktivnimi cvetovi kot npr. maslenice,  perunike, potonike, ostrožniki, rododendroni in azeleje. V izboru  tudi ni host.

Pa še bi lahko našteval, zato sem se odločil, da bom v  prihodnjih dneh pripravil izbor 15 rastlin iz mojega vrta. Ob tem vabim tudi  ostale lastnike vrtov, da pripravijo izbor iz svojega vrta. Pričakujem, da bomo  zelo različni od angleških vrtov.

Meni eden od bližjih vrtnih oblikovalcev je Piet Oudolf. Zato sem se odločil, da  bom predstavil njegov izbor, če pa bo urednik za to, pa še izbor ostalih,  zgoraj omenjenih. Mogoče kdo želi kakšno ime, da se ga predstavi prednostno.  Piet Oudolf se je odločil takole:

Amsonia  tabernaemontana (vrbica, amsonija) – Amsonija (velikonočna modra zvezda) je  šopasto oblikovana trajnica s svetlomodrimi in zvezdasto oblikovanimi cvetovi,  1m visoka, uspeva na soncu in polsenci.
Aster x herveyi (nebina, astra) – Ta hibrid v lavendel modri  barvi z rumeno sredico je priporočljiv, ker zacveti zelo zgodaj, že v juliju,  in predvsem zaradi tega, ker lepo cveti tudi v suhih in senčnih kotičkih vrta.
Astrantia 'Roma' (zali  kobulček) – Dolgo cvetoč, od junija do septembra,  zali kobulček, 1m visok, za polno sonce ali  delno senco, vendar mora biti zemlja humusna in vlažna. 
Echinacea purpurea 'Virgin' (ameriški slamnik) – Najboljši beli ameriški slamnik z zelenim osrednjim  stožcem in s snežno belimi, dišečimi obrobnimi cvetovi, ki celoten čas cvetenja  obdržijo horizontalno lego. Na soncu ali delni senci, ljubi pa vlažno zemljo.
Eupatorium maculatum 'Riesenschirm' (konjska griva) – Izredna arhitekturna trajnica z orjaškimi socvetji v  temno rožnati barvi. Je magnet za metulje in odlično oblikuje ozadje cvetličnih  gred. Privlačnost ohranijo tudi dolgo v jesen posušena socvetja. Ni invazivna!  Uspeva v bogati, vlažni zemlji na soncu ali v polsenci.
Fagus sylvatica (bukev)  – ljubka je skozi vse leto, ko se od spomladanske, sveže svetlo zelene barve  spreminja v poletno temnozeleno obleko, se na jesen preobleče v bakreno barvo,  ki na zimo postopno prehaja v rjavo. Ena najboljših rastlin za formalne žive  meje!
Molinia caerulea  subsp. arundinacea 'Transparent' (stožka) – Trajna trava z nežnimi,  zračnimi latastimi socvetji (od tod tudi ime kultivarja), v skupini oblikuje  prosojen pajčolan. Visoka 1m, ljubi sonce ali polsenco, predvsem pa čim bolj  suha tla.
Panicum virgatum 'Shenandoah'  (proso) – To sorto prosa odlikujejo temnordeče obarvane konice listov, ki  prehajajo v poznem poletju v čudovito barvo burgundca. Zračna socvetja z  drobnimi, rdeče niansiranimi cvetovi v jeseni. Višina 1m,  primerna so propustna tla na polnem soncu, se  pa samo seje. 
Quercus robur (dob)  – Slikovit, veličasten hrast, ki predstavlja najboljši izbor za naravno  zasaditev, če je le dovolj prostora. Hrast raste počasi, toda njegova drža  naravnost osupne v krajini.
Salvia x sylvestris 'Dear  Anja'  (kadulja) – Oblikuje ljubke  šope zelenih, dišečih listov s čudovitimi, vitkimi, pokončnimi socvetji v  modro-purpurnih odtenkih. Cveti vse poletje in še v jeseni. 1m visoka, sonce  ali polsenca. 
Sedum 'Matrona' (homulica,  hermelika) – Je kultivar s cvetovi v nežno rožnati barvi ima sivozelene liste z  rdečkasto obrobo in purpurno obarvanimi stebli. Cvetovi so polni nektarja, zato  odlična paša za čebele.
Sporobolus  heterolepsis (plodomet) – Listi te trave so na začetku zeleni, na jesen pa  preidejo v barvo rje. V poznem poletju oblikuje rjasto obarvane cvetove,  katerih semena dišijo po pečeni koruzi.
Stachys officinalis 'Humello' (čišljak) – Trajnica s pokončnimi socvetji, katerih posamezni cvetovi so v  lavendel barvi in predstavljajo magnet za čebele čez celo poletje in zgodnjo  jesen.
Veronicastrum 'Adoration' (jetičnik?) – Impresiven, visok jetičnik z lila-rožnatimi klasastimi  socvetji oblikuje prefinjeno stebrasto pozo od poletja do zgodnje jeseni.  Elegantna, dolgocvetoča in za čebele privlačna trajnica. Višina 1.20m, hranljiva,  propustna vendar vlažna tla na soncu ali v polsenci.
Viburnum (brogovita)  – Nikakršno presenečenje ni, da so brogovite med najbolj popularnimi cvetočimi  grmovnicami, kajti izbor nudi zelo široko paleto raznolikosti. Mnoge brogovite  omamno dišijo in predstavljajo enega najbolj prijetnih vonjev. Zlasti  priporočljive so V. opulus 'Roseum' in V. x bodnantense 'Dawn'.

To je torej Oudolfov izbor in njegovi komentarji. Za konec  mogoče samo še to. Favorit med predlaganimi rastlinami Pieta Oudolfa je  Eupatorium maculatum 'Riesenschirm'. Oudolf pravi: "Tudi po 30 letih  uporabljanja te rastline, jo še vedno vidim   v vrtu, zlasti pozimi in mislim, da je idealna".

Zapisal: Milan Sterle