Natisni

Nepogrešljive rastline po izboru Jelke H. S. Sekereš

Objavljeno: .

15 "must have" rastlin ali nemogoča izbira

Verjetno nisem edina, ki je podlegla Milanovemu izzivu. O tem čudežnem seznamu razmišljam že kar nekaj časa in nisem se mogla odločiti ali ga naj poskusi sestaviti ali ne. Pa sem se vseeno. Že med pripravami se je nabor spreminjal in če bi se igre lotila še enkrat sem prepričana, da bi izpadel povsem drugače. Sledi torej mojih mnogo premalo in zagotovo krivično izbranih »mush haveov«, zato se vsem mojim dragim rastlinam, ki jih ni na seznamu, opravičujem.

- Hosta 'Orange Marmelade' – host je sicer nešteto, zanjo sem se odločila, ker je čudovito rumene barve s sveže zeleno obrobo.

- Epimedium 'Amber Queen' – vimčki / lipice so nadvse hvaležne rastline, lepe ne le ko cvetijo, mladi listi spomladi in jesensko obarvani listi poživijo še tako žalosten kotiček. Ko pa cveti 'Amber Queen' je ta kotiček zaradi pajkastih cvetov toliko lepši.

- Acer japonicum 'Aconitifolium' – o lepoti japonskih javorjev ni treba izgubljati besed. Mene je 'Aconitifolium' očaral ne le zaradi oblike listov, čudovit je tudi cvet in preobrazba lista skozi vegetacijsko dobo iz svetlo zelene v oranžno rdečo pa je nepopisna.

- Iris rudsky – zagotovo obstajajo irisi z večjimi, elegantnejšimi cvetovi, ki so barvno opaznejši. Tale je sicer dokaj nizek, vendar cveti kasneje kot nizke vrste in očara z marmorirano modro-belimi krilci.

- Schizophramga hydrangeoides – naj mi vse hortenzije in njihove sorodnice oprostijo. Bila je ljubezen na prvi pogled, ko sem jo prvič videla razraščeno v prečudovitem vrtu v Normandiji…

- Miscanthus nepalensis – brez trav vsekakor ne gre. Tale je na prvi pogled prav neopazen, vendar ko se odprejo njegova zlata socvetja obnemiš.

- Poligonathum odoratum 'Variegatum' – salomonov pečatnik je hvaležna raščava rastlina. Kombinacija rdečkastih stebel in belo obrobljenih listov ne potrebuje prigovora.

- Rosa 'Prešeren' – slovenska zastava in himna!

- Magnolia 'Yellow Bird' – lepa in čvrsta rast, svetlozeleni listi in krasni rumeni svetovi. Všeč mi je tudi, ker cveti kasneje kot ostale.

- Clematis 'Ville de Lyon' – rdeče žametnih cvetov z belimi »brki« preprosto ne moreš spregledati.

- Globularia cordifolia – srčastolistna mračica, dokler ne cveti je dokaj neopazna, vendar ko pokaže svoje modre cvetne glavice ti zastane dih.

- Heucherella 'Alabama Sunrise' – rumeni listi z rdečimi žilami poživijo kotiček kjer kraljuje. Že samo listi zadostujejo in cvet je skoraj odveč.

- Darmera peltata – najprej cvet, za njim lepi in veliki listi s prekrasno jesensko obarvanostjo.

- Prunus insica 'Kojou-no-mai' – nežne vijugaste vejice z nežnimi, vendar mnogimi cvetovi, ki popestrijo pomlad.

- Lespedeza thunbergii – nanjo je treba čakati celo pomlad in skoraj do konca poletja, a ko zacveti in smo ji namenili dovolj prostora, da se pokaže v vsem svojem sijaju je potrpežljivost poplačana.

Izbrala in zapisala Jelka H. Samec Sekereš