Natisni

15 nepogrešljivih okrasnih rastlin po izboru Slavice Prelog

Objavljeno: .

Vrtoljubka Slavica Prelog iz Ključarovcev pri Ljutomeru je prva, ki je sprejela izziv Milana Sterleta, da bi po vzgledu Angležev tudi v Sloveniji ljubitelji vrtov objavili svoj izbor 15 rastlin, ki bi naj rasle v slovenskih vrtovih.
Takole je izbrala:

Anemona – vetrnica, ker te razveseljuje pogled na njo, ko se smehlja v rahli senci. Prav gotovo vsak ljubitelj lahko najdi sebi ljubo tako po barvi, velikost, cvetočo spomladi ali v jeseni. Mislim, da ne bi smela manjkati v nobenem vrtu.

Arisaema – je rastlina novejšega datuma, je tudi zahtevna za gojitev / pol senca / vendar, če nam uspe, nam naredi veliko veselje. Pogled na njo, ko zacveti povrne ves trud. Zakaj pa ne bi šli v korak z modo?

Cornus – dren toplo priporočam, da ga posadimo v vrtu, kajti pogled na cvetoče drevo je naravno fantastično. Doba cvetenja je od aprila do vsaj sredine junija. Izbirate lahko med barvo cvetja / bela,roza /,obliko cvetja in velikost cvetja, med tistimi, ki imajo užitne in uporabne plodove, barvo listja ter velikost. Rajši ima kislo reakcijo tal, vendar je prilagodljiv.

Dianthus – nagelj je rastlina, ki zacveti v maju in cveti v junij. Je rastlina, ki je že dolgo poznana tudi pri nas, marsikaj simbolizira in opevana je  v raznih pesmih. Najdemo ga skoraj v vseh barvah  in velikostih.
Rad ima sončna odcedna tla in je užitek  gledati njegovo cvetje. Včasih je bil veliko uporabljan / obhajilo, birma, poroka /.

Fagus – bukev nam lahko v vrt prinese veliko barvitosti, saj je listje lahko zeleno, zlato – rumeno, rdeče, tribarvno in pisana. Drevesa so lahko majhna, srednja in visoko. Oblika je lahko navadna, žalujoča in še kakšna. Veliko senco ljubih rastlin se v njegovi senci zelo dobro počuti. Naj bo dobrodošel v vsakem vrtu.

Galanthus – zvonček posadimo ga v vrt, vzemimo ga za svojega kljub njegovi nežnosti, saj je pri nas avtohton, ko se zima poslavlja, nas zvonček pozdravlja. Ni zahteven, če ga samo posadimo na njemu primerno mesto. Čebulice lahko prinesemo iz sprehoda, ko cveti kajti to je tudi primeren čas za saditev.

Helleborus – teloh ga  je veliko vrst  med katerimi se zagotovo najde za ljubitelja njegovega cvetja kaj primernega. Pri nas je avtohtonih več vrst tako, da ni težav pri izbiri in ga lahko celo prinesemo iz sprehoda po gozdu, kjer dobro uspeva na njegovem obrobju. Če ste zahtevnejši ali hočete imeti nekaj, česar sosed nima se je treba ozreti po orientalskih telohih, kjer se ponujajo skoraj vse barve in oblike cvetja, enojno cvetoče, polnjeno cvetoče in še kakšne.

Magnolia
– mislim, da o njej ni potrebno veliko razlag, saj je pri nas že dolgo poznana rastlina in že od nekdaj raste v naših vrtovih. Seveda imamo izbiro veliko večjo, saj žlahtnitelji ne mirujejo. Tudi doba cvetenja se je podaljšala, saj poznamo takšne, ki bi naj cvetele vse leto. Pri vsej tej veliki ponudbi lahko vsak najde sebi lepo cvetočo rastlino, saj spada med najlepše cvetoča drevesa.

Paeonia – potonika, je rastlina, ki so jo gojile in spoštovale že naše babice, samo niso imele takšne izbire kot jo imamo danes. Na primernem mestu posajena nas razveseljuje veliko let, ker je nezahtevna in trdo živa se zadovolji, če ji včasih dodamo malo komposta ali drugo primerno gnojilo. Cveti skoraj v vseh barvah, cvetje je polnjeno ali navadno. Trenutno so zelo moderni križanci / itoh /. Poznamo  zelnate in lesnate potonike.

Phlox – plamenica, da nam tudi nekaj cvetelo v vročih poletnih dneh je prav, da posadimo tudi to rastlino v svoj vrt saj  je ponudba zelo velika, tako po barvni skali, kot velikosti rastline pa tudi novejše sorte so zdaj že bolj zdrave. Poznamo tudi blazinaste plamenice, ki cvetijo aprila, maja.

Praprot
– praproti meni zelo ljube rastline so res pike na i v vsakem senčnem vrtu, ki te dobesedno očarajo  in ti naredijo lep dan. Izbiramo lahko med veliko vrstami in so lahko tudi zimzelene in različnih višin.

Prunus – okrasna češnja, ne častijo je zastonj na Japonskem je res lepo drevesce vredno spoštovanja in bi ga priporočala v vsakem vrtu. Ko spomladi med prvimi drevesi zacveti v vsej svoji lepoti je pogled na njo prav nebeški. So za primerne za male in večje vrtove, saj lahko izbiramo med nižjimi in višjimi rastlinami.

Rhododendron – sleč je rastlina, ki prihaja iz vzhoda in  smo jo že dolgo sprejeli za svojo. Ko zacveti vse zasenči okrog sebe. Zahteva kislo reakcijo tal, vendar dendrologija je tako napredovala, da se že dobijo rastline za alkalna tla. Verjetno je barvna skala med cvetočimi grmi največja. Vredno preizkusiti.

Soldanella – alpski zvonček, zakaj ne bi poizkusili z zahtevnejšo rastlino. Alpski zvonček je tudi v Sloveniji avtohton in če ti uspe v vrtu je veselje neskončno. Zastopan je v modri barvi, obstaja tudi belo cvetoč.
Tako je nežen, da ga moraš imeti rad.

Viburnum – brogovita
, je listopadno drevo, izbiramo lahko med veliko vrstami, nižjim in višjimi grmi, ki kadar zacvetijo prinašajo v vrt veliko svetlobe in opojnih vonjav. Niso zahtevni za vzgojo in radi z svojo rastjo razveseljujejo lastnika vrta. Ljubitelj, ki ga bo posadil v svoj vrt tega ne bo obžaloval.

Izbrala in zapisala Slavica Prelog