Natisni

Potonika 'Early Scout'

Objavljeno: .

Nekateri vrtoljubci že dolgo posegajo po drugačnih potonikah, veliko pa je še takih, ki iz sveta starih sort, ki krasijo naše vrtove že nekaj generacij, vstopajo v bogat svet drugih vrst in sort.

Paeonia 'Early Scout' je ena teh drugačnih potonik, ki navdušuje s čudovitimi enostavnimi cvetovi, ki včasih lahko razvijejo dva reda venčnih listov. Le-ti so zelo temno rdeči in močno poudarjajo zlato rumeno sredico prašnikov. Že sortno ime nakazuje na nekaj zgodnjega. V tem primeru gre za čas cvetenja, saj ta potonika prehiti skoraj vse druge.

Dekorativni pa niso samo cvetovi, saj je križanec od starševske vrste (P. tenuifolia) podedoval močno deljene liste, ki so pred cvetenjem temno vijolično rdeče obarvani, kasneje pa postanejo temno zeleni. Tudi po rasti bo ta potonika všeč številnim, saj ostane nizka in zato ne polega. V višino dosega le 45-60 cm. V nekaj letih rastlina tvori impresivno gručo poganjkov, ki z množico cvetov nase opozarja že od daleč.

Sadimo jo na sončna mesta v odcedno prst. Dobro uspeva v navadni vrtni zemlji, najbolj pa ji ustrezajo globoka, humozna in stalno nekoliko vlažna tla.

Še nekaj zanimivosti. Sorto je ustvaril žlahtnitelj Edwar Auten, registriral pa jo je leta 1952. Nekateri viri navajajo, da gre za križanec med P. tenuifolia in P. 'Richard Carvel'. Tu pa tam jo kakšna vrtnarija ponuja pod napačnim imenom P. tenuifolia 'Early Scout'.

Da gre za resnično dobro in drugačno potoniko, dokazuje tudi zlata medalja, ki ji jo je podelilo American Peony Society (ameriško združenje ljubiteljev potonik).

Besedilo: Matic Sever
www.trajnice-carniola.com