Natisni

Pokrovne trajnice?

Objavljeno: .

Kadar je govora o trajnicah, ki naj bi prekrile določene površine in tako poskrbele za trajno ozelenitev z malo oskrbe, so mišljene skoraj izključno tiste nizke rasti, ki se po možnosti hitro razraščajo. Tako največkrat pod tem pojmom srečamo npr. ižander ali debelačko Pachysandra terminalis, mali zimzelen Vinca minor, nekatere nizke homulice Sedum sp., plazeči skrečnik Ajuga reptans, valdštajnija Waldsteinia ternata in podobne. Pravzaprav pa je nabor mnogo obsežnejši in zato tudi bolj zanimiv. V te namene lahko uporabimo tudi višje rastoče trajnice, na katere se morda sploh ne bi spomnili.

Ste sploh pomislili, da hermelike lahko tvorijo zelo gosto preprogo poganjkov, ki je stabilna v vetru, dežju, lepo cveti in čez sezono ne zahteva nobene oskrbe. Seveda se je potrebno malce bolj posvetiti samim vrstam in sortam, saj hitro ugotovimo, da so nekatere bolj raščave kot druge. Med najboljšimi so zagotovo Sedum 'Herbstfreude', S. 'Matrona', S. spectabilis,…niso pa npr. primerne variegatne sorte, ker se prepočasi razraščajo, ali pa sorte, ki polegajo npr. Sedum 'Purple Emperor'.

Takih trajnic je še kar nekaj. Podobne učinke dosežemo tudi s tradeskancijo Tradescantia virginiana, kresnicami Astilbe hy., čober Calamintha nepeta, čeladnico  Chelone sp., za pravo rumeno doživetje poskrbita sorti lepih očk Coreopsis verticillata 'Moonbeam' in 'Zagreb', ogromno je tudi vrst in sort primernih krvomočnic, čudoviti sta tudi dve pijavčnici Lysimachia clethroides in L. ciliata 'Purpurea', sivkinemu polju podoben učinek ustvarjaj mačja meta Nepeta x faassenii, krasne učinke pa ustvarjajo tudi množice rudbekij Rudbeckia fulgida var. sullivantii 'Goldsturm', številnih okrasnih trav in raznih kadulj npr. Salvia x nemorosa.

Hoste in maslenice?
Zakaj pa ne. Hoste v rastni sezoni na široko »odprejo svoje baldahine« in pokrijejo velike površine tal. Njihova prednost je tudi ta, da so zaradi številnih sort z različno obarvanimi listi ena redkih barvnih popestritev za senčna in polsenčna rastišča. Pomembna lastnost je tudi njihova dolgoživost, ko pa se dobro vrastejo, postanejo precej dobro odporne tudi na sušo.
Maslenice so razred zase. Večina jih tvori goste šope krasnih zelenih listov, ki spominjajo na gejzirje vode. Večje površine zasajene z maslenicami, ki so prav tako kot hoste trpežne in dolgožive trajnice, deluje kot zeleno morje, ki za povrhu še lepo zacveti in v prvi polovici poletja dobesedno eksplodira v barvah.

Čeprav nekatere nizke zimzelene pokrovne trajnice vsaj nekaj let praktično ne zahtevajo nobene oskrbe, tudi višje trajnice niso časovno potratne, saj oskrba obsega skoraj izključno odstranitev odmrlih delov zgodaj spomladi. Poleg zgoraj opisanih trajnic lahko vključimo tudi druge, pomembno je le, da v zadostni meri pokrijejo tla, so trpežne in se dokaj hitro razrastejo. Ni torej nujno, da so površine namenjene tej skupini trajnic samo »zelene« in monotone, z malce domišljije in nekaj več časa namenjenega načrtovanju zasaditev, lahko ustvarimo zelo pestre in kreativne »pokrovne« kombinacije.

Besedilo in fotografije: Matic Sever
www.trajnice-carniola.com