Izbor novic iz leta 2010

Natisni

Tropski rastlinjak v Botaničnem vrtu

Objavljeno: .

Za ljubljanski Botanični vrt je bil petek, 10. decembra, pomemben dan. Slavnostno so odprli tropski rastlinjak. Za obiskovalce je po začasnem urniku dostopen od ponedeljka do petka od 12. do 16. ure, v soboto in nedeljo pa med 10. in 12. uro in nato zopet od 14. do 16. ure. Tropski rastlinjak še ni v celoti zasajen, rastline pa za vraščanje tudi potrebujejo nekaj časa, zato je za njihov  popolni izgled potrebno še malo počakati. A ne predolgo, kajti v tropskem rastlinjaku rastline zelo hitro rastejo.

Natisni

Nove slovenske maslenice žlahtnitelja Izidorja Goloba

Objavljeno: .

Maslenica 'Simple Okulfrapa'Priznani slovenski poznavalec okrasnih rastlin, avtor več knjig o vzgoji okrasnih rastlin in žlahtnitelj bradatih perunik in maslenic Izidor Golob je k svoji bogati zbirki uspešnih križancev maslenic, v kateri je doslej bilo osem novih sort , dodal še šest (!) pri American Hemerocallis Society letos registriranih sort. Novosti si  lahko ogledamo na fotografijah, pritegnil pa nas bo tudi njegov sestavek o žlahtnenju maslenic.

Zanimivo je, da žlahtnitelj pri poimenovanju svojih križancev maslenic vedno uporablja besede iz jezika esperanto.

Za vstop do fotografij in teksta kliknite tukaj .

Natisni

Vrt Simone Budja in Srečka Horvata v Ljutomeru

Objavljeno: .

Vrt Tibautovih v Ljutomeru

V Ljutomeru in okolici je kar nekaj poznanih okrasnih vrtov. Med njimi je vsekakor tudi Tibautov vrt, velik 1500 m2, v katerem so bile prvo okrasno drevje in grmovnice posajene že pred skoro petdesetimi leti in danes dajejo vrtu veličastno podobo, delu vrta pa odlično senco.

Pred dobrimi desetletjem je vrt Tibautovih dobil nova gospodarja. Prevzela sta ga Simona Budja in Srečko Horvat, oba navdušena vrtoljubca.Točno sta vedela, kaj želita in ker odlično poznata okrasne vrtne rastline in principe urejanja okrasnih vrtov, je vrt hitro pričel dobivati novo podobo.

Pridobil je tako na rastlinski pestrosti, kot v prostorskih motivih, obnovo je doživel ribnik s sedaj peščeno plažo in posebej izbranimi skalami, na dvorišču je nov zanimiv mozaik iz granitnih kock, senčni del se ponaša z zanimivim skalnjakom, novost leta 2010 je štorovnjak, morda celo prvi v naši državi. Vrt krasijo številni javorji, grmovnice, pušpani in iglavci.

Več o vrtu v zavihku Okrasni vrtovi - kliknite tukaj

Natisni

Maslenica leta 2010

Objavljeno: .

Stoutova srebrna medalja, ki jo v spomin dr Arlowa B. Stouta, očeta sodobnih križancev maslenic v Severni Ameriki, podeljuje zbor sodnikov združenja American Hemerocallis Society, je najvišje priznanje, ki ga lahko dobi neka nova sorta te zanimive in hvaležne trajnice. Nagrado podelijo vsako leto eni od vrhunskih že uveljavljenih (naj)novejših sort.

Letos je nagrado dobila maslenica z imenom 'J. T. Davis' žlahnitelja Larryja Graca, sicer novost iz leta 1999, ogledamo pa si jo lahko na http://www.daylilies.org/stoutmedal.html

Natisni

Bradata perunika 2010

Objavljeno: .

Tudi letos je ameriška zveza ljubiteljev perunik AIS izbrala bradato peruniko leta in jo odlikovala s prestižno Dykovo medaljo. Tokrat je priznanje dobila bradata perunika 'Paul Black' žlahtnitelja Johnsona (2003). Nagrajenka ima valovito nakodrane, temno purpurno obarvane cvetove in živo oranžno rdečo bradico. Poglejte jo tukaj.