Sonjin vrt na Rebru dobiva nov videz

Objavljeno: .

Tako kot se spreminjajo letni časi, se spreminja tudi naš vrt. Pa ne le zaradi letnih časov samih, pač pa tudi zaradi številnih posegov in pravih malih gradbenih del. Tudi letos so se eden za drugim zvrstili: širitev gredic in skalnjakov, presajanj rastlin ter s tem iskanje boljših kombinacij, nova tlakovanja s kamni oz. skalami in še bi se lahko naštevalo.

(za povečan prikaz kliknite slike in nato še gumb Celoten zaslon)

Naš vrt je že dolgo odet predvsem v skalni videz in posledično tudi v rastlinje, ki je prilagojeno na rast med kamni na brežinah. Ker pa človek vedno rad nekaj spreminja, dodaja, prestavlja in ustvarja, se tudi zadnji dnevi jeseni niso izognili delovni vnemi. Ob dovozu k hiši smo imeli do sedaj ozek pas trate, ki je sicer izgledal v redu, ampak ga je bilo nerodno kositi, poleg tega pa so izpod kosilnice drobni delčki trave leteli in smetili na vse strani ter tako redno skrbeli za še dodatno delo. Ker strast do zbiranja, razmnoževanja in sajenja rastlin vsekakor ne pojenja, sem se odločila, da se bo na tem mestu trata umaknila novi zasaditvi. Najprej je bilo potrebno odstraniti travno rušo nato pa dobro zrahljati zemljo. Polaganje skal je vzelo kar nekaj časa, saj kljub temu, da sem hotela naraven videz to še ne pomeni, da jih lahko kar namečeš. Potrebno je skrbno izbiranje in medsebojno prilagajanje, saj nisem hotela prevelikih praznin med njimi. Sprva sva z možem uredila le manjši del, kjer sem lahko posadila kar lepo zbirko podarjenih maslenic. Slednje so same pred in po cvetenju precej puste, zato bom dosadila še nekaj drugih trajnic ali dosejala nekaj enoletnic, da bo greda živahnejša čim večji del sezone. Ob nasadu maslenic se začne predel s kamni. Uporabila sem ploščate skale, ki bodo ne le lepo poudarjale rastline med njimi, pač pa bodo služile tudi kot odlične pohodne plošče. Naravni kamen se lepo ujema s škarpo in preostalimi skalami v skalnjaku na nasprotni strani dovoza, s tem pa se še močneje poudari enovitost in celostna zaokroženost vsega vrta, kjer skale predstavljajo enega najpomembnejših elementov. Med te ploščate kamne sem zasadila raznorazne rastline med katerimi prevladujejo nižje okrasne trave. Mehkoba, nežnost in živost v smislu gibanja v vetru slednjih je krasen kontrast trdnim in statičnim skalam. Od trav sem posadila perjanke, šaše, bilnice, imperato ter druge, poleg pa sem za nekaj cvetja dodala tudi ostale trajnice, kot so jetrniki, hermelike, jesenske astre, pod obstoječo smreko hoste, tricirtise in še mnoge nizke, pokrovne rastlinice, ki bodo prekrile preostalo zemljo med skalami. Ta del vrta pa bo zanimivi tudi pozimi, za kar bodo poskrbele zimzelene trave, pušpani ter posušena socvetja hermelik. Tik ob dovozu sem zasadila živo mejo iz mladih sadik pušpana. To mlado mejico bom obrezovala in jo ohranjalo nizko, saj ne sme zakriti vseh zanimivosti, ki rastejo za njo. Naporno, a tudi prijetno delo so še dodatno popestrili različni obiskovalci. Muca se je neverjetno navdušila na novo posajenim šašem, na ogled še ene pridobitve vrta pa se je oglasil tudi prikupen ježek. Da pa se je dan preživet ob pogledu na sončno rumene plodove ognjenega trna zaključil kar se da lepo, so poskrbeli čudoviti odtenki sončnega zahoda.

In kot v kakšnem razburljivem romanu je sledilo presenečenje. Zbudili smo se v zimsko pravljico, ki je zajela hribe nad Idrijo. Nova gredica je bila obložena z mehkim vatastim pregrinjalom in le tu in tam je iz nje kukala z belimi okraski ovešena trava ali pušpan. Mehkoba snega pa ni dovolj nežna, da ne bi bilo nevarnosti za drevesa. Tulipanovec in okrasna češnja še nista odvrgla listja, zato sta z močno povešenimi vejami dajala vtis utrujenosti. Oba smo otresli in ju osvobodili »prehitrega« snega.

Tako so na kratko opisani izgledali nedavni dnevi. Veselje ob novi pridobitvi še naraste, ko človek pomisli, kakšna bo podoba spomladi, v kaj se bodo posajene rastline razraste in kaj vse se še da narediti, spremeniti ...

Besedilo: Sonja Mohorič
Foto: Rajko Gnezda in Marjan Polanc
Gore, november 2009