Drobne zanimivosti od vsepovsod

Natisni

Dan očarljivih rastlin 2014

Objavljeno: .

logoV letu 2012 je evropska organizacija za raziskave rastlin EPSO (ang. European Plant Science Organisation) dala pobudo za mednarodni Dan očarljivih rastlin (ang. Fascination of Plants Day). In tako so v letih 2012 in 2013 v tednu okoli 18. maja, mednarodnega dneva očarljivih rastlin, številne ustanove gostile različne vrste dogodkov, ki so bili povezani s temeljnimi in uporabnimi raziskavami rastlin, kmetijstvom, ohranjanjem okolja, biodiverziteto, izobraževanjem in umetnostjo. V letu 2013 je potekalo kar 950 dogodkov na univerzah, raziskovalnih inštitutih, v botaničnih vrtovih in drugje v kar 54 državah po Evropi, Severni in Južni Ameriki, Aziji, Afriki in Avstraliji. V Sloveniji je osrednji dogodek potekal v ljubljanskem botaničnem vrtu, kjer je Slovensko društvo za biologijo rastlin (SDBR) skupaj s 24 sodelujočimi ustanovami organiziralo praktične prikaze na stojnicah, delavnice, kvize, vodene oglede botaničnega vrta in rastlinstva na Ljubljanskem gradu. V sklopu Dneva očarljivih rastlin so potekali tudi nagradni literarni, likovni in fotografski natečaj s svečano razglasitvijo nagrajencev. Osrednjega dogodka v botaničnem vrtu se je udeležilo preko 450 ljudi.

Naslednji mednarodni Dan očarljivih rastlin v svetovnem merilu bo organiziran šele leta 2015. Kljub temu bo v Sloveniji Dan očarljivih rastlin potekal tudi v letu 2014, in sicer v petek, 23.5.2014. Ker želimo, da bi osveščanje javnosti o pomenu rastlin doseglo namen, je pomembno, da je dogodek prepoznaven, zaradi lažjega načrtovanja dejavnosti šol pa tudi vsakoleten.

Spet se bomo srečali v ljubljanskem botaničnem vrtu, kjer vas bomo seznanili z rastlinami in navdušili z njihovo raznolikostjo. Vključili bomo praktične prikaze, delavnice, kvize in igre za otroke in odrasle, da bo vsakdo lahko spoznal svet očarljivih rastlin in delo znanstvenikov, ki ga preučujejo.

V dopoldanskem času bomo posebno pozornost posvetili šolarjem od 6. do 9. razreda osnovne šole, ki nas lahko obiščejo v okviru dnevov dejavnosti. Za organizirane skupine šolskih otrok bomo pripravili 4 urni program (od 9h do 13h), v okviru katerega se bodo otroci pomikali od stojnice do stojnice, na katerih bodo spoznavali zgradbo rastlin z mikroskopi, dihanje in fotosintezo z merilnimi inštrumenti, videli, kako znanstveniki preučujejo povzročitelje rastlinskih bolezni in spoznali uporabne rastline. Poleg tega bodo otroci na delavnicah preizkušali svoje znanje in druge spretnosti, saj jih bomo zaposlili z dodatnimi nalogami in kvizi za popestritev dogajanja na temo rastlin.

Zaradi izjemnega navdušenja najmlajših učencev in njihovih učiteljic nad Dnevom očarljivih rastlin v letu 2013, bomo v letu 2014 izvajali 2 urni program (od 13h do 15h) posebej prilagojen za učence od 1. do 3. razreda osnovne šole.

V popoldanskem času (od 15h do 18h) pa bo dogajanje namenjeno dijakom, manjšim organiziranim skupinam (npr. obisku šolarjev v okviru naravoslovnega krožka) in družinam. Vabimo vas, da se nam pridružite in dogodek umestite v šolske aktivnosti v prihajajočem letu 2013/14. Za organizirane šolske skupine so zaradi omejenega števila udeležencev potrebne predhodne prijave, ki jih zbiramo do zapolnitve mest. Udeležba bo brezplačna.

Vir: http://www.plantslo.org/dan_rastlin/

Natisni

O zimzelenih melodijah v zelenem ambientu v ameriški Prosveti

Objavljeno: .

  Prosveta, glasilo ameriških Slovencev (SNJP) 13. novembra na 4. strani s prijetnim presenečenjem:

Kliknite sliko teksta za povečan prikaz. Če teksta na sliki kljub temu ne morete prebrati, takole je zapisala vrtoljubka Sonja Mohorič:

V Sloveniji je že dolgo znano, da številni lastniki okrasnih vrtov vsako leto odprejo vrata svojega vrta za obiskovalce. Povsem nekaj novega pa je, da se lastnik okrasnega vrta odloči za prireditev koncerta v svojem vrtu.
Pionir na tem področju je gospod Milan Sterle. Ne le, da ima v Vnanjih Goricah pri Brezovici prelep okrasni vrt, imenovan "Pri Zahostniku", ki vsako leto privabi veliko obiskovalcev, se je sedaj odločil, da bo poskušal lepote vrta združiti z glasbo.
Prvi koncert, z naslovom "Harmonija glasbe in cvetja'' se je zgodil 30. avgusta. Poslušali smo koncert tria violončelistov: Matije Lorenza, Edvarda Adamiča in Staneta Demšarja. Poleg klasičnih skladb so zaigrali tudi venček slovenskih narodnih, narodne zabavne in tudi nekaj zimzelenih, v priredbah za violončelo.
V petek, 27. septembra pa je gospod Milan že v drugo gostil glasbenike. Tokrat sta goste navduševala klarinetist Jernej Podboj in kitarist ter pevec Aleš Strajnar, ki sta obiskovalce z lastnimi prireditvami glasbeno popeljala v obdobje swinga. Uro in pol trajajočemu koncertu pa je sledilo sproščeno druženje, ki so ga z mnogimi prinesenimi dobrotami obogatili prijatelji in obiskovalci. Vsakič se je koncerta udeležilo okrog 70 prijateljev in ljubiteljev glasbe in cvetja. Gostitelju pa tudi obiskovalcem obeh koncertov je bilo v posebno čast, v veselje in občudovanje, da se je obeh koncertov udeležila starosta slovenskih krajinskih arhitektov gospa Juta Krulc, ki je v aprilu letos praznovala stoletnico rojstva.
Gostitelju gre posebna zahvala za enkratno doživetje glasbe v čudovitem okolju, njegovem prelepem vrtu, katerega ureja že vrsto let.
SONJA MOHORIČ

Natisni

Gorenjski vrtoljubski čebelnjak

Objavljeno: .

V bližini Bleda stoji nov simpatičen čebelnjak, ki bo spomladi dobil svoje prve stanovalke. Že na prvi pogled vidimo, da je drugačen od drugih čebelnjakov, kreacija je nekaj posebnega. Še posebej izstopajo panjske končnice, na katerih je vrtoljubka Polona upodobila gorski motiv, ki mu družbo delajo prikupne risbice planinskih rastlin.

Natisni

Gelingaj - s fotoaparatom na junijskem obisku v mini arboretumu

Objavljeno: .

Ne daleč od Slovenske Bistrice z ene strani in Oplotnice z druge strani nas na ogled mini arboretuma Gelingaja povabi prijazen obcestni smerokaz. Na slikovitih brežinah Okoške gore blizu Oplotnice pod Pohorjem je vrtoljubec Polde Pliberšek že pred nekaj desetletji zasnoval razsežen okrasni vrt. Ob marljivem vrtnarjenju in za ljubiteljske vrtnarje odličnem Poldetovem poznavanju rastnih lastnosti je ta vrt z leti prerasel v majhen arboretum z občudovanjo vredno zbirko zanimivih dreves, precej listavcev in še veliko več iglavcev - vrtnarjevih ljubljencev, pa okrasnih grmovnic, trajnic in enoletnic. Vrt je letos spet obiskala urednikova fotokamera - sprehodite se z njo po tem vrtoljubskem biseru.

(kliknite fotografije za povečan prikaz nato pa še tipko Celoten zaslon levo zgoraj)

Natisni

Vrt Simone Budja na TV

Objavljeno: .

V Ljutomeru in okolici je kar nekaj poznanih okrasnih vrtov. Med njimi je tudi Tibautov vrt, velik 1500 m2, v katerem so bile prvo okrasno drevje in grmovnice posajene že pred skoro petdesetimi leti in danes dajejo vrtu veličastno podobo, delu vrta pa odlično senco. Tibautov vrt urejata Simona Budja in Srečko Horvat. Simona je jeseni 2010 na slovenski TV v oddaji Na vrtu predstavila posebnost svojega vrta, verjetno prvi slovenski štorovnjak. Letos jo je kamera spet obiskala in v tokratni oddaji Na vrtu, 16. junija 2012, smo si lahko ogledali najprej predlansko predstavitev vrta nato pa še posnetke in pogovore z letošnjega TV obiska. Posnetek je dosegljiv na http://www.youtube.com/watch?v=Bo-meDwb1bQ in v arhivu RTVSO. Prispevek je dolg 13 minut, v nadaljevanju pa se lahko še sprehodimo po rožnem vrtu v mariborskem Botaničnem vrtu.