Natisni

Dan očarljivih rastlin 2014

Objavljeno: .

logoV letu 2012 je evropska organizacija za raziskave rastlin EPSO (ang. European Plant Science Organisation) dala pobudo za mednarodni Dan očarljivih rastlin (ang. Fascination of Plants Day). In tako so v letih 2012 in 2013 v tednu okoli 18. maja, mednarodnega dneva očarljivih rastlin, številne ustanove gostile različne vrste dogodkov, ki so bili povezani s temeljnimi in uporabnimi raziskavami rastlin, kmetijstvom, ohranjanjem okolja, biodiverziteto, izobraževanjem in umetnostjo. V letu 2013 je potekalo kar 950 dogodkov na univerzah, raziskovalnih inštitutih, v botaničnih vrtovih in drugje v kar 54 državah po Evropi, Severni in Južni Ameriki, Aziji, Afriki in Avstraliji. V Sloveniji je osrednji dogodek potekal v ljubljanskem botaničnem vrtu, kjer je Slovensko društvo za biologijo rastlin (SDBR) skupaj s 24 sodelujočimi ustanovami organiziralo praktične prikaze na stojnicah, delavnice, kvize, vodene oglede botaničnega vrta in rastlinstva na Ljubljanskem gradu. V sklopu Dneva očarljivih rastlin so potekali tudi nagradni literarni, likovni in fotografski natečaj s svečano razglasitvijo nagrajencev. Osrednjega dogodka v botaničnem vrtu se je udeležilo preko 450 ljudi.

Naslednji mednarodni Dan očarljivih rastlin v svetovnem merilu bo organiziran šele leta 2015. Kljub temu bo v Sloveniji Dan očarljivih rastlin potekal tudi v letu 2014, in sicer v petek, 23.5.2014. Ker želimo, da bi osveščanje javnosti o pomenu rastlin doseglo namen, je pomembno, da je dogodek prepoznaven, zaradi lažjega načrtovanja dejavnosti šol pa tudi vsakoleten.

Spet se bomo srečali v ljubljanskem botaničnem vrtu, kjer vas bomo seznanili z rastlinami in navdušili z njihovo raznolikostjo. Vključili bomo praktične prikaze, delavnice, kvize in igre za otroke in odrasle, da bo vsakdo lahko spoznal svet očarljivih rastlin in delo znanstvenikov, ki ga preučujejo.

V dopoldanskem času bomo posebno pozornost posvetili šolarjem od 6. do 9. razreda osnovne šole, ki nas lahko obiščejo v okviru dnevov dejavnosti. Za organizirane skupine šolskih otrok bomo pripravili 4 urni program (od 9h do 13h), v okviru katerega se bodo otroci pomikali od stojnice do stojnice, na katerih bodo spoznavali zgradbo rastlin z mikroskopi, dihanje in fotosintezo z merilnimi inštrumenti, videli, kako znanstveniki preučujejo povzročitelje rastlinskih bolezni in spoznali uporabne rastline. Poleg tega bodo otroci na delavnicah preizkušali svoje znanje in druge spretnosti, saj jih bomo zaposlili z dodatnimi nalogami in kvizi za popestritev dogajanja na temo rastlin.

Zaradi izjemnega navdušenja najmlajših učencev in njihovih učiteljic nad Dnevom očarljivih rastlin v letu 2013, bomo v letu 2014 izvajali 2 urni program (od 13h do 15h) posebej prilagojen za učence od 1. do 3. razreda osnovne šole.

V popoldanskem času (od 15h do 18h) pa bo dogajanje namenjeno dijakom, manjšim organiziranim skupinam (npr. obisku šolarjev v okviru naravoslovnega krožka) in družinam. Vabimo vas, da se nam pridružite in dogodek umestite v šolske aktivnosti v prihajajočem letu 2013/14. Za organizirane šolske skupine so zaradi omejenega števila udeležencev potrebne predhodne prijave, ki jih zbiramo do zapolnitve mest. Udeležba bo brezplačna.

Vir: http://www.plantslo.org/dan_rastlin/