Natisni

O zimzelenih melodijah v zelenem ambientu v ameriški Prosveti

Objavljeno: .

  Prosveta, glasilo ameriških Slovencev (SNJP) 13. novembra na 4. strani s prijetnim presenečenjem:

Kliknite sliko teksta za povečan prikaz. Če teksta na sliki kljub temu ne morete prebrati, takole je zapisala vrtoljubka Sonja Mohorič:

V Sloveniji je že dolgo znano, da številni lastniki okrasnih vrtov vsako leto odprejo vrata svojega vrta za obiskovalce. Povsem nekaj novega pa je, da se lastnik okrasnega vrta odloči za prireditev koncerta v svojem vrtu.
Pionir na tem področju je gospod Milan Sterle. Ne le, da ima v Vnanjih Goricah pri Brezovici prelep okrasni vrt, imenovan "Pri Zahostniku", ki vsako leto privabi veliko obiskovalcev, se je sedaj odločil, da bo poskušal lepote vrta združiti z glasbo.
Prvi koncert, z naslovom "Harmonija glasbe in cvetja'' se je zgodil 30. avgusta. Poslušali smo koncert tria violončelistov: Matije Lorenza, Edvarda Adamiča in Staneta Demšarja. Poleg klasičnih skladb so zaigrali tudi venček slovenskih narodnih, narodne zabavne in tudi nekaj zimzelenih, v priredbah za violončelo.
V petek, 27. septembra pa je gospod Milan že v drugo gostil glasbenike. Tokrat sta goste navduševala klarinetist Jernej Podboj in kitarist ter pevec Aleš Strajnar, ki sta obiskovalce z lastnimi prireditvami glasbeno popeljala v obdobje swinga. Uro in pol trajajočemu koncertu pa je sledilo sproščeno druženje, ki so ga z mnogimi prinesenimi dobrotami obogatili prijatelji in obiskovalci. Vsakič se je koncerta udeležilo okrog 70 prijateljev in ljubiteljev glasbe in cvetja. Gostitelju pa tudi obiskovalcem obeh koncertov je bilo v posebno čast, v veselje in občudovanje, da se je obeh koncertov udeležila starosta slovenskih krajinskih arhitektov gospa Juta Krulc, ki je v aprilu letos praznovala stoletnico rojstva.
Gostitelju gre posebna zahvala za enkratno doživetje glasbe v čudovitem okolju, njegovem prelepem vrtu, katerega ureja že vrsto let.
SONJA MOHORIČ