Natisni

Še pomnite ... (vrtoljubci na Floriadi 1992)

Objavljeno: .

Letos poteka 20 let, ko smo se vrtoljubci prvič skupaj odpravili na Floriado na Nizozemsko in na obisk gospe baronici Jeleni Kovačič Debelder. Do takrat je malokdo od vrtoljubcev sploh vedel kaj to je in da se nekaj takega  dogaja vsakih 10 let.

Izlet – strokovno ekskurzijo je takrat pripravila za nekaj  svojih zaposlenih v tistem času zelo znana Vrtnarija iz Murske Sobote, kjer je bil takrat direktor dr. Aleksander Šiftar. Mislili so potovati z malim avtobusom ali s kombijem. Ker pa sem se jaz že takrat dobro poznala z zaposlenimi in tudi z direktorjem, sem si dovolila prositi ga, da naj najamejo normalen avtobus in s seboj peljejo tudi nas vrtoljubce, 'posejane' po celi Sloveniji.

Dr, Šiftar je malo razmišljal in se nato strinjal z mojim predlogom in mi-nam ugodil, da smo lahko šli skupaj na ta lep izlet. Niti malo si prej nisem predstavljala, kako je bilo zahtevno obvestiti vse vrtoljubce po Sloveniji, da so se pravočasno prijavili pri Agenciji 'Klas'  M. Sobota, ki nas je popeljala na to 'rastlinsko-cvetlično' pot.

Na pot smo se odpravili 12. avgusta1992 in se vrnili 16. avgusta (torej še v prejšnjem stoletju). Potovali smo po programu, preko Avstrije. Nemčije, najprej v Belgijo v Kalmthout, kjer  nas je prisrčno sprejela in pozdravila baronica Jelena Kovačič Debelder. Po uvodnem pozdravu in prigrizku nam je razkazala Arboretum, kjer ni moglo biti konca navdušenju. Videli smo različna mogočna drevesa in grmičevje ter trajnice raznih vrst. Po končanem ogledu arboretuma je bilo možno kupiti tudi nekaj sadik, predvsem hoste. Po tem obisku so nekateri navezali z gospo Jeleno pravo prijateljstvo.

Naslednji dan smo obiskali Floriado v Zoetermeeru, kjer je navdušenje doseglo svoj vrhunec. Videli smo na tisoče različnih rastlin, urejenih nasadov, cvetličnih gredic in še veliko več, da so nam oči 'stopile na peclje' od navdušenja. Bilo je zelo lepo in zabavno. Nekatere je pošteno zeblo, kdo bi si mislil, da bo avgusta  na Nizozemskem tako hladno, da bomo potrebovali jakne.

Po ogledu Floriade smo se vrtoljubci naslednji dan vračali proti domu polni lepih vtisov in novih idej. Na poti domov smo si ogledali še nemško deželno razstavo.

(Ime ''VROLJUBEC', 'VRTOLJUBKA' - mislim, da nas je tako poimenovala gospa Milica Kač. Ime se je prijelo in meni zveni simpatično).

To so bili časi ! ?

Zapisala  po spominu: Slavica Prelog