Natisni

Izšla je nova številka revije Flos

Objavljeno: .

Črna kot noč

Tako kot pri modrocvetočih rastlinah, ki dejansko cvetijo v odtenkih vijolične, tudi črni današnji trg, željan dobička, dela slabo ime. Le malo je namreč rastlin, ki bi bile res črne. Večinoma govorimo o vijoličnih ali bordo rdečih listih ter cvetovih. So pa tudi izjeme. Kačja brada, ki jo v literaturi najdemo pod znanstvenim imenom Ophiopogon planiscapus 'Nigrescens', je dejansko črna kot oblačna noč.

Trava?

Gre za zanimivo rastlino, ki jo mnogi zaradi izgleda, predvsem zahvaljujoč trakastim listom, zamenjujejo s travo. Pravzaprav jo zaradi istega razloga celo nekateri strokovnjaki uvrščajo med okrasne trave, tu pa tam jo v svojem katalogu ponudi tudi kakšna vrtnarija, specializirana za okrasne trave. Če ne drugače, nam je kaj hitro jasno, da ne gre za travo, ko kačja brada zacveti (avgust, september). Takrat nam je tudi jasno, zakaj se jo uvršča med šmarničevke Convallariaceae. Drobni beli do rahlo rožnato nadahnjeni cvetovi, nanizani na približno 8 cm dolgem steblu, ki se na vrhu nekoliko usloči, precej spominjajo na šmarnico. Listi so usnjati, povsem črni, le pri osnovi izraščanja so nekoliko zeleni. Svetle korenine tvorijo drobne gomoljčke za kopičenje vode ter hranilnih snovi. Plodovi so okrogle, bleščeče, črne jagode s črnimi semeni v notranjosti.

Vas zanima tudi njen izvor, morebitni škodljivci, trpežnost, možnosti kombinacij z drugimi rastlinami, kaj več o slovenskem poimenovanju, o novi črni sorti…? Vse to je zapisano v obširnem članku v spomladanski izdaji revije Flos.

In kaj še najdete v tej številki revije Flos:
- Chelsea Flower Show
- Great Dixter
- Vrtnice pripovedujejo zgodovino
- Eksotične čebulnice
- Origano
- Kadulje
- Auckladnski botanični vrt

Revijo lahko naročite tudi po internetu na spletišču Trajnice Carniola ( http://www.trajnice-carniola.com/)