Natisni

Lučka, ki zasveti v senci

Objavljeno: .

Imenuje se Arisaema sikokianum. Vam ime zveni nekam japonsko? Seveda, saj je doma na japonskem otoku Shikoku.

Rod  arizem spada v družino kačnikovk (Araceae). Njeni sorodniki so, na  primer,  kolmež (Acorus), Calla (kačunka), Arum (kačnik), Dracunculus  (kaček….), ki rastejo tudi pri nas.

Arizeme  so res nekaj posebnega! Poznamo jih veliko vrst, čez 150, in večina jih  izvira iz Azije. Nekatere so dobro prezimne ( A.triphyllum). Ene so  manj (A.sikokiaum) in druge spet bolj (A.griffithii )občutljive na  mraz. Ene se dobro počutijo v senci in polsenci,  druge na soncu -  kot  A.candidissimum, ki v naravi prebiva na sončnih peščenih gričih.  Gomolji enih med počitkom pozimi potrebuje sušo, spet drugi vsaj malo  vlage. V vsem rastlinskem kraljestvu pa jim menda ni para glede spolne  vloge. Res so iznajdljive. Nekatere so moške, druge ženske, tretje kar  dvospolne (A.flavum, A.dracontium). A to še ni vse. Spol lahko tudi  spreminjajo. Na splošno so mlade moškega, ko imajo dovolj energije za  potomce, postanejo ženskega in z leti spet moškega spola.

Ko arizeme  kupujemo, je torej dobro poznati njihove lastnosti ter potrebe. A še  nekaj moramo ob tem preveriti: po kakšni ceni jih kdo prodaja.

Kaj  pa imajo skupnega? Vse arizeme so zelnate trajnice, imajo podzemni  gomolj, socvetje združeno v betič (spadix) in ovršni list (spatha), ki  ga obdaja. Jeseni na betiču dozorijo sočni, rdečkasti plodovi, ki so  strupeni. Dražijo tudi kožo.

Pa se ustavimo pri A.sikokianum.

Srce  vam začne hitreje utripati, ko konec marca ali v začetku aprila  zagledate rjavkasto škrlaten rožiček, ki prodira skozi zemljo. Vsak dan  je malo večji. Iz njega se razvijeta dva pokončna, zelena, na tri do pet lističev razdeljena lista, (poznamo tudi pisano listne - variegata),  in čudovit široko odprt "cvet".  V resnici je to ovršni list s  socvetjem na sredini. Tulec je na svoji bazi zunaj rjavkaste, čokoladno  škrlatne  barve, znotraj pa bel. Zgoraj kot rjavo-belo progasto  pokrivalo varuje snežno bel betič, ki spominja na kepico sladoleda ali  na čudovito žarnico. Res je nenavadno lepa.

Če imate srečo, in  prinesete domov oplojeno žensko rastlino, (je namreč dvodomna), lahko  opazujete, kako betič postaja podoben majhnemu koruznemu storžu z  neštetimi semeni. Najprej so zelena, potem rumena. In ko že listi  zvenijo, rdečkasta barva pove, da so zrela. Mimogrede: Za  vzgojo  rastlin iz semena  potrebujemo veliko znanja in potrpljenja.

A.sikokianum  ima rada dobro propustno, nevtralno do lahno kislo zemljo in senco ali  polsenco. Pozimi je priporočljivo gomolje dodatno zaščititi.

Kupimo  jo lahko v tujih vrtnarijah, na tujih sejmih, na našem bolšjem trgu  rastlin, lahko pa nam jo podari prijazen vrtoljubec.