Natisni

Poznate to orjaško trajnico?

Objavljeno: .

Na sliki (kliknite več) je trajnica, ki jo, a bolj poredko, vidimo tudi v naših okrasnih vrtovih in parkih. Fotografija je bila posneta v Kanadi, v Vancouvru, rastlino pa je vzgojila Slovenka Vlasta, navdušena vrtoljubka, ki tam živi že več desetletij.

Čeprav tej trajnici vsi listi poganjajo neposredno iz tal, rastlina v ugodnih rastnih pogojih zraste do tri metre v višino. Zaradi ogromnih listov ji v nekaterih deželah imenujejo tudi mamutski list, zaradi svoje podobnosti z rabarbaro (s katero pa ni v nikakršnem botaničnem sorodstvu) pa ji ponekod rečejo kar orjaška rabarbara.

Orjaška rastlina je gunera (Gunnera). Za vrtnarjenje sta interesantni dve vrsti guner, G. tinctoria (sin. chilensis pa tudi scabra) in G. manicata. Obe vrsti sta orjaški. Ker sta si precej podobni, ni možno z gotovostjo napisati, kateri pripadajo ogromni listi na sliki.Na celinski zimski mraz je gunera precej občutljiva, zato potrebuje zimsko zaščito. A k lažji zaščiti nekoliko pripomorejo kar njeni orjaški listi. Gunera je nadvse atraktivna trajnica, še posebej, če je posajena kot osamelec ali pa na vodni breg. Posadimo jo v globoko prelopateno in s hranili bogato zemljo. Med rastjo jo je v hudi poletni vročini treba dobro zalivati, da listi ne ovenejo.
Kot zanimivost pa še tole: marsikdo bi "za spomin" rad odtrgal kakšen velikanski list, a se je rastlina zavarovala s bodičastimi stebli in z ravno prav neprijetnim vonjem.

Na sliki: Vlasta Možina in in njena gunera (Vancouver, Kanada, 2008)