Poznate to rastlino? (neznanka 28)

Neznanko 28 je prispevala Jelka Samec Sekereš.
Iz odgovorov v komentarjih lahko sklepamo, da je rastlina dokaj poznana, dokončno pa jo je razkril Berti Cafuta.

Jelka S. Sekereš rastlino opisuje takole:

Neznanka je Akebia quinata

Pravijo, da je invazivna rastlina. Prav, vendar se včasih splača tudi malo tvegati, saj bomo z učinkom zadovoljni. Tako je tudi pri tej rastlini, ki ji Slovenci pravimo tudi čokoladna akebija, kar ni daleč od angleškega 'Chocolate vine' in nemškega imena 'Schokoladenwein '. Spada v družino Lardizabelaceae (lardizabaldovk ).
Njena domovina je vzhodna Azija, Kitajska, Koreja in Japonska. Akebija je izpeljanka iz japonskega akebi, in pomeni svetlo modro, verjetno glede na sadež, ki je svetlo do modro vijoličen. Vrstno ime quinata pa je izpeljanka latinske besede za pet – quinque. S tem pa se opisujejo petdelni listi.
Je v levo se vijoča ovijalka z do 10 metri dolgimi stebli. Mlade rastline rastejo dokaj počasi, kasneje močno. Ima tudi močno razvejan in močen koreninski sistem.
Nenavadno oblikovani cvetovi se pojavljajo aprila in maja. Ženski cvetovi so purpurno-rjave barve in 3 centimetre veliki, moški cvetovi so roza barve in le kakšen centimeter veliki in oddajajo aromatičen vonj. Pozno poleti dozorevajo dekorativni, svetlo vijolični mesnati plodovi v obliki kratkih kumaric. Ko plodovi dozorijo počijo, pri tem se pokažejo belo oplodje in množica črnih semen. Vse to pa je užitno.
Akebija najbolje uspeva na toplem, zaščitenem rastišču in na sončni do polsenčni legi.
V tradicionalni azijski medicini se rastlina uporablja za lajšanje bolečin in celjenje ran. Pospešuje apetit in ima blago odvajalen učinek. Pripisujejo ji tudi kontracepcijski učinek.