Zanimivosti, članki in odmevi

Botanični vrt v knjigi

V počastitev 200 letnice je te dni izšla knjiga Botanični vrt Univerze v Ljubljani avtorja dr.Jožeta Bavcona.

V knjigi je predstavljena zgodovina vrta od prvih začetkov do današnjih dni. Spremljamo pregled rastlin v vseh letnih časih.

Predstavljenih je okoli 700 vrst, 300 tudi na fotografijah, ki so posajene v vrtu, v rastlinjakih in na opazovalnem travniku; med seboj se prepletajo domače  sorte in take iz tujih okolij.
0 komentarjev       objavljeno 8.07.2010

Spominski kovanec ob 200 letnici Botaničnega vrta

Banka Slovenije je 10. maja dala v obtok spominski kovanec za 2 evra, ki ga je Republika Slovenija izdala ob 200. obletnici ustanovitve Botaničnega vrta v Ljubljani.

Na kovancu je upodobljen cvet rebričevolistne hladnikije ali hladnikovke (Hladnikia pastinacifolia), ki je edini slovenski rodovni endemit in je poimenovan po ustanovitelju Botaničnega vrta v Ljubljani.

Banka Slovenije je pripravila tudi spominski kovanec boljše kvalitete (visoki sijaj oziroma proof) v posebni embalaži.

Več o kovancu in kako do njega najdete na spletišču Banke Slovenije (kliknite tukaj).
0 komentarjev       objavljeno 13.05.2010

Čudoviti vrtovi Slovenije

Pred nekaj dnevi je izšla knjiga Čudoviti vrtovi Slovenije, katere avtorji v besedi, predvsem pa z mnogimi, res izvrstnimi fotografijami predstavljajo 25 zasebnih okrasnih vrtov iz vseh delov Slovenije, kot biser na torti pa še vrt v Gorici, ki ga ureja zamejec s slovenskimi koreninami.

Avtorji knjige, sami navdušeni vrtoljubci, so:
Alenka Gorza Jereb,
Samo Jereb in
Tomaž Vesel.
0 komentarjev       objavljeno 24.04.2010

Rastline na znamkah

Na spletišču društva SVZ je objavljen sveženj desetih prispevkov o rastlinah, ki jih je slovenska pošta v preteklih letih upodobila na svojih poštnih znamkah. Za ogled prispevkov kliknite tukaj 
0 komentarjev       objavljeno 31.01.2010

Bradata perunika 2009

Letos je ameriška zveza ljubiteljev perunik AIS s prestižno Dykovo medaljo odlikovala bradato peruniko 'Golden Panther' žlahtnitelja Tasco-ja (2000). Nagrajenka ima lepe, nakodrane, bronasto obarvane cvetove. Oglejte si jo na http://www.irises.org/
0 komentarjev       objavljeno 29.07.2009

Kraški vrt v Londonu

Borut Benedejčič in Tanja Godnič iz Škrbine na Krasu sta v Londonu na Hampton Court Palace Flower Show-u  prejela zlato medaljo za svoj vrtni dizajn, Pepin kraški vrt, pa tudi posebno priznanje za najboljši vrt v kategoriji majhnih vrtov.
Več o tem lahko preberete v slovenskih internetnih medijih, npr. na http://www.hortikultura.si/, osrednja novica pa je na spletišču RHS, britanskega Kraljevega hortikulturnega združenja RHS
na http://www.rhs.org.uk/
0 komentarjev       objavljeno 9.07.2009

HD Kranj ima novo spletišče

Hortikulturno društvo Kranj, ki letos praznuje petdesetletnico, je prenovilo svojo spletno stran na  naslovu http://hortikult.info/
0 komentarjev       objavljeno 26.06.2009

Spoznajte konopljiko

Konopljika je listopaden grm, ki raste divje v Sredozemlju in zraste malo več kot dva metra. Listi so podobni navadni konoplji in so na spodnji strani dlakavi. Če jih pomanemo med prsti, močno zadišijo po popru. Poleti se pojavijo dolgi sivi klaski, iz katerih se odprejo lepi modro vijoličasti cvetovi, ki močno dišijo. Cveti dolgo ...
0 komentarjev       objavljeno 17.04.2009

Revija Rože in vrt na spletu

Če še niste obiskali spletne izdaje poznane revije Rože in vrt, oglejte si jo na http://www.rozeinvrt.si/
0 komentarjev       objavljeno 30.03.2009

Spoštujem cvetje in etnologijo.

Rada prelistam vse, kjer so vsaj malo omenjene rože, v revijah in na spletnih straneh. Posebno poleti, ko je zaradi počitnic več časa. Uživam ob gledanju lepih fotografij, prebiranju dobro napisanih člankov, si skušam zapomniti čim več koristnih nasvetov in novih idej. Včasih pa naletim tudi na kaj takega, kar me zmoti. Kot, na primer, tole:

V uvodniku 5.št. Rože & vrt (maj 2008) lahko preberemo: »……………Če pa bi nekdo dejal, da smo tudi narod tatov, oziroma tatinski narod, bi bili najbrž zelo užaljeni in jezni. Zakaj o tem sploh razmišljam, če pa sploh ni res.
Zato, ker smo edini narod na svetu, ki goji prepričanje, da najbolje raste rastlina, ki jo izmaknemo, torej ukrademo. Narod, ki ima navado, da se za podarjeno rastlino ne zahvali, celo več, to še posebej poudari, češ, da mu sicer ne bo uspevala.Takšno splošno prepričanje velja na vseh koncih Slovenije in je družbeno sprejemljivo. Mar res? Mar ni čudno, da se rastline bohotijo v vseh deželah sveta, četudi se zanje zahvaljujejo. Zaradi takšnega prepričanja bi morali biti največji tatovi rastlin Angleži, Nizozemci, Francozi in tako naprej, po vrsti. Čudno je, da še noben strokovnjak s področja psihologije ali sociologije te naše lastnosti ni vključil v svoje raziskave, kajti njeni rezultati bi bili zagotovo zanimivi in edinstveni.
Zakaj pišem o tem šele zdaj, boste vprašali. Zato, ker je razlika, ali izginevajo samo vršički posameznih rastlin ali, kakor v zadnjem času slišim od različnih lastnikov vrtov, tudi večje, dragocenejše rastline. Ukrasti velik, že vrasel okrasni bor, oziroma celo več borov, niso mačje solze. Izkopati rastlino, ko ne cveti in v takšnem stanju ni nič posebnega, ko pa cveti, je nekaj edinstvenega, pomeni, da je tatinska sraka natančno vedela, po kaj je prišla na vrt. Kraje vrtnic in grmičkov ter celo spomladanskih čebulnic so vse pogostejše in celo pokopališča niso več varna pred roparji posebne vrste.
Kaj nam je storiti? Za začetek bi bilo lepo, če bi se začeli za podarjene rastline zahvaljevati. Bo »hvala« ali »hvala lepa« kar dovolj. …………..«

Zakaj me je to pisanje zmotilo? Več razlogov imam za to!

0 komentarjev       objavljeno 1.10.2008

Zanimivosti od tu in tam (2)

Obisk v Fletcher Moss botaničnih vrtovih
Vsakokrat, ko Matic Sever (Trajnice Carniola) obišče sorodnico v Stockportu, predmestju Manchestra, si si najde čas tudi za ogled zelenega koščka mesta - Fletcher Moss Botanical Gardens.Vtise iz obiskov teh vrtov je Matic v besedi in sliki strnil v članku tukaj.
(objavljeno  19.12.2010)  
Jubilej Botaničnega vrta
Botanični vrt v Ljubljani je v jubilejnem letu izdal posebno knjigo 200 let botaničnega vrta v Ljubljani.
(objavljeno  15.02.2010)  
200 let Botaničnega vrta
Ljubljanski botanični vrt je bil ustanovljen leta 1810, v času Ilirskih provinc, kot Vrt domovinske flore v okviru visoke šole. Naša država bo častitljivi jubilej posebej obeležila z izdajo spominskega kovanca za 2 evra.
Pohvaliti je odločitev Slovenije, da bo letošnji kovanec posvečen tej obletnici, kajti država lahko izda spominske kovance le ob enem dogodku na leto. Kovanec bo plačilno sredstvo v vseh državah članicah evroobmočja.
(objavljeno  1.01.2010)  
Pogovor z maslenico
Na kamniškem ljubiteljskem spletišču/blogu Kamavt je objavljen v poletno sproščenem tonu napisan "pogovor" z maslenico 'Kamnik', maslenico iz skupine kamniških Juno križancev. Pogovor preberite na kamavt.kamnik-perovo.si
(objavljeno  14.07.2009)  
Nova knjiga o trajnicah
Knjig o vrtovih in trajnicah je veliko, a le nekatere so plod domačih avtorjev. Prav nobena pa ne predstavlja uspešnih zasaditve skupin trajnic tako nazorno, tako poljudno in na tako simpatičen način, da takoj pritegne bralca.
Več o knjigi Trajnice za vse letne čase, tudi prelistate jo lahko in naročite, je na spletni Em-ka
(objavljeno  17.05.2009)  
Laški smilj
Tokrat za spremembo predstavljamo zanimivo rastlino za zeliščni vrt - laški smilj.
(objavljeno  9.08.2008)  
Branko Novak  © 1999 - 2011
Site Meter