Okrasne vrtne trajnice

V oblikovanih okrasnih vrtovih rastejo tako drevnine kot grmovnice, tam so travnate površine, posebej na očeh pa so okrasne grede in obrobki z enoletnicami, dvoletnicami in veliko različnimi trajnicami.

tevjeTrajnice so v okrasnih in bivalnih vrtovih nepogrešljive. V vrt vnašajo življenje, ker se z leti njihova rast in izgled spreminjata, in tako poskrbijo, da je vrt vsako leto nekoliko drugačen, še lepši, dopadljivejši in še bolj zanimiv.

So neolesenele, zelnate rastline, ki rastejo (preživijo) več let. Pri večini nadzemni deli  jeseni odmrejo, spomladi pa rastline spet bujno poženejo. Zimzelenih trajnic je malo, še največ med blazinasto rastočimi.

Za vzgojo večinoma niso zahtevne in uspevajo v raznovrstnih življenskih razmerah. Nekatere ljubijo sončno lego, nekaterim ugajajo celo presušena tla. Druge spet najbolje uspevajo v senčnih, hladnejših in bolj vlažnih rastiščih ali pa za rast potrebujejo celo tekočo oz. stoječo vodo.

irisIzbor okrasnih trajnic je izredno pester in bogat, skoraj brezštevilčen. Že uveljavljeni množici vrst in sort trajnic pa se vsako leto pridružujejo vedno novi in novi, lepši in kakovostnejši križanci. Zdaj, ko ni več ovir pri uvozu iz EU, so nam te rastline dosegljive ne samo iz naših, vedno bolje založenih vrtnarij, temveč tudi iz množice specializiranih evropskih vrtnarij.

Na našem spletišču lahko podrobneje predstavimo le droben delček bogatega sveta trajnic. Zaradi lepote in hvaležnosti ter s tem povezane velike priljubljenosti med ljubitelji okrasnega rastlinja, pa tudi zaradi izredne pestrosti sodobnih sort, lahko temeljiteje spoznate bradate perunike (Iris barbata), maslenice (Hemerocallis), hoste (Hosta), jesenske astre (Aster), krvomočnice (Geranium) ...

Branko Novak  © 1999 - 2011
Site Meter