Cvetana Kamniškega vrha - predavanje Alenke Mihorič v Kamniku

Samo rastlinstvo je bilo predstavljeno sistematično po družinah, ki so si sledile po abecedi od a do z. Nabor predstavljenih, lepo pofotografiranih rastlin je bil izredno zanimiv, saj se je predavateljica odločila, da prikaže in nekaj pove tako o bolj poznanih, ponavadi tudi bolj vpadljivih rožicah, kot tudi o manj znanih in večinoma prezrtih posebnostih. Tako smo se navduševali nad intenzivnimi barvami avriklja, spomladanskega svišča, kamniškega luka, krvavordeče krvomočnice, spomladanskega žafrana in teloha. Med manj znanimi ali vsaj redkeje opaženimi so bile predstavljene naslednje: navadni lusnec, ki je zajedavska rastlina, srčastolistna mračica, obloplodno ptičje seme, sinjezeleni kamnokreč, lasasta črvinka, lisičje,…Večkrat je gospa Alenka poudarila tudi zaščitenost oz. ogroženost posameznih rastlin. Med zaščitene spadata tudi dve »zlati cvetlici« kranjska lilija ali zlato jabolko ter turška lilija ali zlati klobuk. Veliki spomladanski zvonček in črni teloh sta na tem območju zelo pogosta, a sta tudi zavarovani vrsti, ju je pa vseeno dovoljeno nabrati za šopek v velikosti, kakršnega še lahko držimo s sklenjenima palcem in kazalcem. Med zaščitene spadajo tudi vse kukavičnice, ki so tu bogato zastopane, naj naštejem le nekaj predstavljenih: trizoba kukavica, zelenkasti vimenjak, dolgolistna naglavka, navadna kukavica (ki se pojavlja v večih barvnih različicah), lepi čeveljc, čebeljeliko in muholiko mačje uho, zvezdnata, bleda in Fuchsova prstasta kukavica, navadna, temnordeča ter širokolistna močvirnica.

Kot že marsikje po Sloveniji žal tudi tu ne manjkajo invazivne vrste. Omenjeni sta bili kanadska in orjaška zlata rozga, ki kot gojeni rastlini rasteta po domačijah. Neosveščeni lastniki vrtov tako še dodatno omogočajo širjenje že tako agresivnih in za tamkajšnjo floro škodljivih rastlin.

Predavanje ni bilo pestro samo zaradi dolgega seznama predstavljenih rastlin, pač pa tudi zaradi številnih dodatnih, zanimivih informacij ter celo namigi, kako npr. ločiti grabljišča od grintavcev, ki so si na prvi pogled po socvetjih skoraj indentični (prvi imajo 4-delne, drugi pa 5-delne cvetove). Da gospa Alenka resnično ceni vso to botaničnost pestrost, je dokazala tudi s predstavitvijo mnogim očem "nevidnih" detajlov, kot so cvetovi bukve, macesna, mladih klic drevnine in podobno. Na koncu bi le še omenil njen nasvet, ki nakazuje na neverjetno pestrost in spremenljivost tamkajšnje narave, saj svetuje, da se Kamniški vrh obiskuje vsaj vsake 14 dni, ker se v takih intervalih podoba vegetacije menjuje kot slike na filmskem platnu.

Avtor sestavka je Matic Sever, fotografije Branko Novak

0 komentarjev
objavljeno 2.03.2011
Vpišite vaš komentar: nazaj na prejšnjo stran
Ime:
E-mail: (neobvezno)

Zanimivosti od tu in tam

Prenovljeno vodstvo SVZ
Na nedavnem občnem zboru Slovenskega društva za kulturo vrtov in narodne zbirke rastlin (SVZ) so izvolili delno prenovljeno vodstvo. Društvu bo tudi v bodoče predsedoval Gorazd Mauer, v novem upravnem odboru pa so Nada Pintarič, Jelka H. Samec Sekereš, Peter Gliha in Vladimir Planinšek. V nadzorni odbor je bila izvoljena Slavica Klemenčič.
(objavljeno  1.03.2011)  
Spomladanski pozdrav
Simona Budja nam je poslala pomladni foto pozdrav z njenega in Srečkovega vrta v Ljutomeru.
(objavljeno  10.02.2011)  
Pokrovne trajnice?
Kadar je govora o trajnicah, ki naj bi prekrile določene površine in  poskrbele za trajno ozelenitev, so mišljene skoraj izključno trajnice nizke rasti, ki se po možnosti hitro razraščajo. Je pa nabor v resnici mnogo obsežnejši in zato tudi bolj zanimiv. Kajti uporabimo lahko tudi višje rastoče trajnice, na katere se morda sploh ne bi spomnili.
(več o tem je med Zanimivostmi in članki napisal Matic Sever, Trajnice Carniola kliknite tukaj)
(objavljeno  29.01.2011)  
Kaj vemo o trajnicah
Mnogi vrtnarji in še bolj vrtoljubci so nejevoljni zaradi zelo omejenih  informacij v najrazličnejših publikacijah o dolgoživosti trajnic. Vsi imamo  izkušnje z rastlinami, ki so opisane kot trajnice, toda nekatere odmrejo že po  par letih, druge spet potrebujejo leta, da se namestijo v svojem novem okolju,  tretje se sejejo prekomerno naokrog, tako, da nam je žal, ker smo jih sploh  kupili.
(več o tem je med Zanimivostmi in članki napisal prof. dr. Milan Sterle - kliknite tukaj)
(Ob članku objavljamo tudi dva komentarja na to tematiko).
(objavljeno  21.01.2011)  
Sedumi - trajnice leta 2011
Združenje nemških vrtnarjev vsako leto enemu od rodov trajnic dodeli prestižni naslov trajnica leta. Letos ta čast pripada rodu Sedum, rastlinam, ki jih poznamo pod imeni homulice in hermelike. Zanimivo, da so bile trajnice leta tudi že leta 2000. 
(objavljeno  1.01.2011)  
Velika ponudba iskrivk
Iskrivke ali  hojhere (Heuchera) postajajo vedno bolj priljubljene okrasne trajnice. Drevje in grmovnice po naših vrtovih se razraščajo, pod njimi je vedno več sence in prav iskrivke v družbi host in praproti dajo senčnemu vrtu še poseben poudarek.
Video predstavitev zelo pestre in številčne ponudbe več kot 30 različnih sort iskrivk si oglejte na spletišču Trajnice Carniola
(objavljeno  15.12.2010)  
Dnevi odprtih vrat 2011
Društvo SVZ že načrtuje koledar odprtih vrtnih vrat v prihodnjem letu, zato poziva svoje članstvo, da čimprej prijavi načrtovani datum odprtih vrat v svojem vrtu.
Več na spletni strani SVZ.
(objavljeno  12.12.2010)  
Tropski rastlinjak v Botaničnem vrtu
Za ljubljanski Botanični vrt je bil petek, 10. decembra, pomemben dan. Slavnostno so odprli tropski rastlinjak. Za obiskovalce je po začasnem urniku dostopen od ponedeljka do petka od 12. do 16. ure, v soboto in nedeljo pa med 10. in 12. uro in nato zopet od 14. do 16. ure. Tropski rastlinjak še ni v celoti zasajen, rastline pa za vraščanje tudi potrebujejo nekaj časa, zato je za njihov  popolni izgled potrebno še malo počakati. A ne predolgo, kajti v tropskem rastlinjaku rastline zelo hitro rastejo.
(objavljeno  12.12.2010)  
Prijetno srečanje pri Metki
Že vrsto let nas skupino slovenskih vrtoljubcev zadnjo soboto v novembru na veselo in družabno srečanje povabi vrtoljubka Metka Berce iz okolice Ljubljane. Tokrat se nas je spet zbralo več kot 30 iz vseh koncev Slovenije. Za to njeno vsakoletno pobudo in odlično postrežbo smo ji povabljeni zelo hvaležni, kajti to je tudi priložnost za izmenjavo vrtnarskih izkušenj in novic.
(objavljeno  29.11.2010)  
Branko Novak  © 1999 - 2011
Site Meter