vrtne trajnice
strani za ljubitelje okrasnih rastlin in lepo urejenih vrtov

Okrasni vrtovi na Slovenskem, vrtoljubci - tvorci teh vrtov

okrasni vrtV petdesetihih letih prejšnjega stoletja so pri nas pričela delovati hortikulturna društva. Ljubitelji okrasnih rastlin in lepih vrtov so se udeleževali predavanj in vrtnarsko usmerjenih izletov ter radi prisluhnili v tistem času še redkim strokovnjakom iz tega področja. Ljudje so hlepeli za znanjem o urejanju vrtov, zamudili pa tudi niso nobene priložnosti za nabavo novih vrst in sort okrasnih rastlin, kajti ponudba na našem tržišču je bila takrat več kot skromna.

Ob teh in drugih podobnih priložnostih, včasih pa tudi povsem iz osebnih vzpodbud, so se spoznali tudi prvi pravi ljubiteljski vrtnarski navdušenci.

Navdušenje nad okrasnim vrtnarjenjem je z leti rastlo in - po dostopnih podatkih - se je leta 1989 oblikovala manjša skupina ljubiteljskih vrtnarjev, ki se je najprej dobivala spontano, obiskali pa so tudi Jeleno de Belder in arboretum Kalmthout v Belgiji. Od leta 1993, ko se je pri Nuši Zanoškarjevi zbrala že večja skupina, pa so vrtoljubska srečanja redna, večkrat na leto - zdaj pri tem, zdaj pri onem vrtnarskem zagnancu. Sami sebe s(m)o z nekoliko hudomušnosti (kljub slovničnim pomislekom) pričeli imenovati vrtoljubci. Ime se je prijelo in ga danes občasno uporabijo celo nekateri pisoči avtorji izven vrtoljubskih krogov.

Z leti se je skupina širila, na vrtovih pa zdaj že lahko najdemo pravo bogastvo različnih okrasnih trajnic, grmovnic in dreves. Skoraj je ni rastlinske redkosti (raritete), ki ne bi rastla tudi na katerem od teh vrtov.

Medtem se mnogim vrtoljubcem okrasne rastline že precej razmnožile. Tudi takšne, kakršne je v trgovinah težje dobiti. Zato se je porodila zamisel, da bi tudi Slovenci imeli rastlinski bolšji trg. Vrtoljubci so zamisel uresničili in v soboto, 21. maja 2005, je bila v ljubljanskem Botaničnem vrtu prva medsebojna izmenjava in prodaja okrasnih rastlin. Naslednji boljšjaki, vsako leto v maju, pa so še povečano ponudbo rastlin in še številčnejšim obiskom vrtoljubcev dokazali upravičenost takega rastlinskega sejma.

Nekatere od slovenskih okrasnih vrtov predstavljamo tudi v fotogalerijah na tem spletišču. Posebej pa se spominjamo tistih vrtoljubcev, ki so za vedno odšli...

Branko Novak  © 1999 - 2011
Site Meter