Novice in dogodki

16. sejem Flora v Celju (od 18. do 20. marca)

Konec tedna (od 18.03. do 20.03.) se v Celju odvija že 16. sejem Flora, kjer se bo predstavljalo tudi društvo SVZ. Na stojnici SVZ-ja  bodo tudi nekatera zanimiva predavanja.
0 komentarjev       objavljeno 16.03.2011

16. marca v Botaničnem vrtu: Na krokarjevi jasi - v sožitju z naravo

V predavalnici ljubljanskega Botaničnega vrta bosta 16. marca ob 18. uri  predstavila svoj vrt Na krokarjevi jasi vrtoljubca, fotografa in publicista Alenka Gorza Jereb in Samo Jereb.

Motiv iz vrta Na krokarjevi jasi: mahovnjak
(kliknite sliko za povečan prikaz)
Njun okrasni vrt se nahaja na Zaplani. Zaradi umestitve na jaso, obdano z gozdno kuliso, je vrt videti starejši. Pri njegovem nastanku nista posekala niti enega drevesa in sta le minimalno preoblikovala teren. Raznolikost terena je omogočila, da so na jasi nastale sončne gredice, zanimiv vodni motiv, gredice, namenjene ljubiteljicam sence, dva skalnjaka in posebnost, ki je pri nas manj znana – mahovnjak. Posamezni deli vrta neopazno prehajajo drug v drugega in tudi meje med njim in gozdom ni opaziti. Lastnika, ljubitelja narave, ga opisujeta kot »urejeno neurejenost« in pravita, da se tu poleg njiju in rastlin dobro počutijo tudi številne živali.
0 komentarjev       objavljeno 8.03.2011

Predavanje Matica Severja o zasaditvi vrtov s trajnicami - Metlika 12. marca

V soboto, 12. marca, bo ob 18. uri v kulturnem domu Gradac predavanje Matica Severja o zasaditvi vrtov s trajnicami. Vstop prost.

Predavanje »Zasaditve s trajnicami« razkriva nekaj od številnih elementov, ki ustvarjajo lepe zasaditve in s tem tudi vrt kot tak. Vse prevečkrat se brezglavo in po trenutnem navdihu lotevamo zasajanja rastlin in drugih posegov, kar pa mnogokrat vodi v zmešnjavo ali pa vsaj v ne dovolj zadovoljiv rezultat. S podrobnejšo razlago različnih pogledov na oblikovanje z rastlinami in okrasne rastline, v tem primeru predvsem trajnice, bodo podane nekatere smernice, ki nam lahko močno olajšajo pot do uspeha na tem področju. Podano znanje je dobro podprto tudi s številnimi fotografijami, ki mnogokrat ne prikazujejo le nekega dotičnega problema, pač pa tudi marsikatero zanimivo idejo, ki jo slušatelji lahko nadalje razvijejo in prenesejo k sebi domov.
0 komentarjev       objavljeno 6.03.2011

Spoznajmo planinsko cvetje Kamniškega vrha - 1. marca ob 19h v Kamniku

Vas kdaj pot zanese na Kamniški vrh (1259m je visok)? Za ljubitelje planinskega cvetja je področje Kamniškega vrha pravi raj

Alenka Mihorič je ljubiteljska botaničarka, ki je v zadnjem desetletju rastlinstvo tega področja sistematično raziskala in dokumentirala, svoje ugotovitve, digitalne fotografije in opažanja pa bo tokrat delila tudi z nami. V torek, 1. marca, ob 19. uri  bo svoje delo predstavila v živo v Matični knjižnici v Kamniku.

Na predavanju boste lahko izvedeli marsikaj zanimivega o najbolj značilnih oz. pogostih predstavnicah rastlinskih družin, pa tudi o tistih, ki jih na hribu najdemo le redko. Prikazanih bo tudi veliko privlačnih fotografij.

Sledil bo razgovor, predavateljica bo z veseljem odgovarjala na vaša vprašanja ali določila rastline na vaših fotografijah, če jih boste prinesli s seboj.

Že prej pa si lahko ogledate njeno spletno stran, navdušeni boste (http://kamniski-vrh.net/).
In - na predlog vrtoljubke Polone: poznate rastlino na sliki?
(odgovor vpišite kar v komentar)

0 komentarjev       objavljeno 25.02.2011

Tujerodne in invazivne rastlinske vrste v Sloveniji - 18. februarja Slovenj Gradcu

Priznani slovenski vrtnar in drevesničar Vlado Planinšek nam bo 18. februarja ob 19. uri v Knjižnici Ksaverja Meška v Slovenj Gradcu v sliki in besedi predstavil tujerodne in invazivne rastlinske vrste v Sloveniji. Predavanje bo v okviru sodelovanja med Slovenskim društvom za kulturo vrtov in narodne zbirke rastlin (SVZ) in Knjižnico Ksaverja Meška Slovenj Gradec.
0 komentarjev       objavljeno 14.02.2011

KNJIGA GOSTOV - KLEPETALNICA - KOMENTARJI - FORUM

Osrednje novičarske prispevke odslej lahko tudi komentirate.
Ali pa napišite vaše misli in komentar v KNJIGO GOSTOV, klepetalnico (na levi)
Kliknite pod sestavkom na besedo 'komentarjev' in nato v prikazani obrazec vpišite komentar.
Hvala za sodelovanje!
0 komentarjev       objavljeno 1.02.2011

Vrt Zahostnik - 30 let ustvarjanja (predavanje bo 16. februarja)

V sredo, 16. februarja ob 18. uri, nam bo Milan Sterle v predavalnici Botaničnega vrta v Ljubljani predstavil svoj vrt Zahostnikovih, ki se nahaja v Vnanjih Goricah pri Ljubljani. Je eden najbolj domiselnih in bogato zasajenih slovenskih okrasnih vrtov.

Skelet vrtne zasaditve oblikujejo drevesa in grmičevje, na katerega se vežejo cvetlične grede, razporejene tako, da so primerne za rastline v senci in polsenci kot tudi za tiste trajnice, ki potrebujejo sončno svetlobo ...

0 komentarjev       objavljeno 31.01.2011

VRTOVI JUTE KRULC - 12. januarja ob 18h v Botaničnem vrtu v Ljubljani

V sredo, 12. januarja 2011 ob 18. uri, nam bo v predavalnici Botaničnega vrta v Ljubljani svoje dolgoletno ustvarjalno delo pri načrtovanju in oblikovanju vrtov predstavila arhitektka Juta Krulc. Bila je med prvimi pri nas, ki so na vrtove sadili tudi trajnice. Njen izbor rastlin temelji na kompromisu med avtohtonim in gojenim rastlinjem. Zasaditev teh je posledica premišljene kombinacije barv, upoštevanja struktur listov, vonjev, svetlobe, rasti ter harmonije okolja, vrta in človeka, ki vrt uporablja.

Skrivnost njenih uspešnih kreacij je v preprostosti in neizumetničenosti. Njeni vrtovi niso podrejeni trenutnim modnim smernicam, zato nikoli ne zastarajo.
0 komentarjev       objavljeno 31.12.2010

Praznično voščilo


0 komentarjev       objavljeno 22.12.2010

Vrt Simone Budja in Srečka Horvata v Ljutomeru

Vrt Tibautovih v Ljutomeru
(kliknite sliko za povečan prikaz)
V Ljutomeru in okolici je kar nekaj poznanih okrasnih vrtov. Med njimi je vsekakor tudi Tibautov vrt, velik 1500 m2, v katerem so bile prvo okrasno drevje in grmovnice posajene že pred skoro petdesetimi leti in danes dajejo vrtu veličastno podobo, delu vrta pa odlično senco.

Pred dobrimi desetletjem je vrt Tibautovih dobil nova gospodarja. Prevzela sta ga Simona Budja in Srečko Horvat, oba navdušena vrtoljubca.Točno sta vedela, kaj želita in ker odlično poznata okrasne vrtne rastline in principe urejanja okrasnih vrtov, je vrt hitro pričel dobivati novo podobo.

Pridobil je tako na rastlinski pestrosti, kot v prostorskih motivih, obnovo je doživel ribnik s sedaj peščeno plažo in posebej izbranimi skalami, na dvorišču je nov zanimiv mozaik iz granitnih kock, senčni del se ponaša z zanimivim skalnjakom, novost leta 2010 je štorovnjak, morda celo prvi v naši državi. Vrt krasijo številni javorji, grmovnice, pušpani in iglavci.

Več o vrtu v zavihku Okrasni vrtovi - kliknite tukaj

0 komentarjev       objavljeno 8.12.2010

Maslenica leta 2010

Stoutova srebrna medalja, ki jo v spomin dr Arlowa B. Stouta, očeta sodobnih križancev maslenic v Severni Ameriki, podeljuje zbor sodnikov združenja American Hemerocallis Society, je najvišje priznanje, ki ga lahko dobi neka nova sorta te zanimive in hvaležne trajnice. Nagrado podelijo vsako leto eni od vrhunskih že uveljavljenih (naj)novejših sort.

Letos je nagrado dobila maslenica z imenom 'J. T. Davis' žlahnitelja Larryja Graca, sicer novost iz leta 1999, ogledamo pa si jo lahko na http://www.daylilies.org/stoutmedal.html
0 komentarjev       objavljeno 14.11.2010

Bradata perunika 2010

Tudi letos je ameriška zveza ljubiteljev perunik AIS izbrala bradato peruniko leta in jo odlikovala s prestižno Dykovo medaljo. Tokrat je priznanje dobila bradata perunika 'Paul Black' žlahtnitelja Johnsona (2003). Nagrajenka ima valovito nakodrane, temno purpurno obarvane cvetove in živo oranžno rdečo bradico. Poglejte jo tukaj.
0 komentarjev       objavljeno 1.11.2010

Vrtnarija Trajnice Carniola predstavlja novosti v ponudbi trajnic

V soboto, 11.9.2010 od 10h do 14h, vas vrtnarija Trajnice Carniola, Ljubljana Rudnik, vljudno vabi na jesenski dan odprtih vrat. Na voljo bodo številne novosti, med katerimi so še posebej ponosni na ponudbo najnovejših sort hojher oz. iskrivk (nekaj jih predstavljamo tukaj). Na voljo vam bodo za razne nasvete ter ideje, predstavila pa se bo tudi galerija Urh iz Cerknice. In - ne nazadnje - ta dan velja 10% popust na vse trajnice.
0 komentarjev       objavljeno 1.09.2010

Natečaj mariborskega Večera is RTV Slo za najlepši vrt poletja

To poletje je Večer vsak ponedeljek predstavili po enega od desetih finalnih vrtov, ki so jih v uredništvu izbrali med 43 prijavljenimi vrtovi in skupaj s televizijsko ekipo oddaje Na vrtu obiskali v okviru poletne akcije Zeleni Kvadrati.
Glasovanje za "najlepši vrt poletja 2010" je od 30. avgusta do 6. septembra, za podrobnosti pa kliknite tukaj
0 komentarjev       objavljeno 27.08.2010

Pokrovne trajnice - Botanični vrt Univerze v Mariboru vabi

V četrtek, 12. avgusta, bo ob 17.00 uri v Botaničnem vrtu v Mariboru predavanje o uporabi pokrovnih trajnic.
Predaval bo g. Gorazd Mauer, predsednik Društva za kulturo vrtov in nacionalne zbirke rastlin. Spregovoril bo o možnostih uporabe in izbiri pokrovnih rastlin za različne lege.
V vrtu bo na ta dan možno kupiti  sadike posebnih vrst in sort rastlin, predvsem pokrovnih.
0 komentarjev       objavljeno 9.08.2010

Pepin vrt je zdaj na ogled v Dutovljah

V lanskem juliju  sta Borut Benedejčič in Tanja Godnič v Londonu na Hampton Court Palace Flower Showu za svoj vrtni dizajn, Pepin kraški vrt, prejela zlato medaljo, pa tudi posebno priznanje za najboljši vrt v kategoriji majhnih vrtov.
Pepin vrt zdaj lahko obiščemo in si ga ogledamo tudi v domovini in sicer na dvorišču javnosti odprte prenovljene Bunčetove domačije v Dutovljah.
Še vedno pa si Pepin vrt lahko ogledamo tudi v daljšem prispevku RTV Slo na http://tvslo.si/predvajaj/pepin-vrt/ava2.55193996/.
0 komentarjev       objavljeno 9.08.2010

Vse najboljše ob dvestoletnici, ljubljanski Botanični vrt!

Na današnji dan, 11. julija pred dvesto leti,  je maršal Avguste Marmont, prvi in glavni guverner Ilirskih provinc, odprl ljubljanski Botanični vrt in v  počastitev otvoritve tega vrta zasadil lipo.
Botanični vrt je ob tej častitljivi obletnici na široko odprl svoja vrata, Zavod za turizem Ljubljana pa je prebivalce in obiskovalce slovenske prestolnice povabil na brezplačen ogled botaničnega vrta z ladjico ali razglednim nadstropnim avtobusom. Ladjica bo odpeljala ob 10.30, 15h in 18h z novega pristana pri Mesarskem mostu blizu tržnice,  avtobus pa bo odpeljal ob 10h z avtobusnega postajališča na Dalmatinovi ulici (pred Metalko). Ogledi bodo trajali po tri ure, po botaničnem vrtu pa vas bodo popeljali tudi s strokovno razlago.
0 komentarjev       objavljeno 11.07.2010

Bogato cvetenje bradatih perunik

 Lepo in toplo vreme v drugi polovici letošnjega maja je zelo ustrezalo bradatim perunikam, da so lahko pokazale svoje bogato cvetenje v vsej lepoti. V spodnji fotogaleriji si oglejte nekaj posnetkov perunik iz avtorjevega vrta.
(za povečan prikaz kliknite slike in nato še gumb Celoten zaslon)
0 komentarjev       objavljeno 30.05.2010

Uspel boljšji sejem rastlin v Botaničnem vrtu v Ljubljani

Tudi letošnji bolšji sejem je v lepem vremenu nadvse uspel. Spet ga je organiziralo društvo SVZ, gostil pa ljubljanski Botanični vrt. Zaradi gradnje okrog 600 m2 velikega rastlinjaka za tropske rastline je bila razporeditev stojnic drugačna, razpršene so bile po vsem severnem delu botaničnega vrta. To je prireditev samo še poživilo, številni prodajalci in še bolj številni obiskovalci so se lahko sproščeno gibali in bolj nemoteno ukvarjali s podrobnim razlaganjem, ogledovanjem, izbiranjem in kupovanjem rastlin.
Za podrobnosti in fotoalbum kliknite tukaj.
0 komentarjev       objavljeno 22.05.2010

Zanimivosti od tu in tam

Prenovljeno vodstvo SVZ
Na nedavnem občnem zboru Slovenskega društva za kulturo vrtov in narodne zbirke rastlin (SVZ) so izvolili delno prenovljeno vodstvo. Društvu bo tudi v bodoče predsedoval Gorazd Mauer, v novem upravnem odboru pa so Nada Pintarič, Jelka H. Samec Sekereš, Peter Gliha in Vladimir Planinšek. V nadzorni odbor je bila izvoljena Slavica Klemenčič.
(objavljeno  1.03.2011)  
Spomladanski pozdrav
Simona Budja nam je poslala pomladni foto pozdrav z njenega in Srečkovega vrta v Ljutomeru.
(objavljeno  10.02.2011)  
Pokrovne trajnice?
Kadar je govora o trajnicah, ki naj bi prekrile določene površine in  poskrbele za trajno ozelenitev, so mišljene skoraj izključno trajnice nizke rasti, ki se po možnosti hitro razraščajo. Je pa nabor v resnici mnogo obsežnejši in zato tudi bolj zanimiv. Kajti uporabimo lahko tudi višje rastoče trajnice, na katere se morda sploh ne bi spomnili.
(več o tem je med Zanimivostmi in članki napisal Matic Sever, Trajnice Carniola kliknite tukaj)
(objavljeno  29.01.2011)  
Kaj vemo o trajnicah
Mnogi vrtnarji in še bolj vrtoljubci so nejevoljni zaradi zelo omejenih  informacij v najrazličnejših publikacijah o dolgoživosti trajnic. Vsi imamo  izkušnje z rastlinami, ki so opisane kot trajnice, toda nekatere odmrejo že po  par letih, druge spet potrebujejo leta, da se namestijo v svojem novem okolju,  tretje se sejejo prekomerno naokrog, tako, da nam je žal, ker smo jih sploh  kupili.
(več o tem je med Zanimivostmi in članki napisal prof. dr. Milan Sterle - kliknite tukaj)
(Ob članku objavljamo tudi dva komentarja na to tematiko).
(objavljeno  21.01.2011)  
Sedumi - trajnice leta 2011
Združenje nemških vrtnarjev vsako leto enemu od rodov trajnic dodeli prestižni naslov trajnica leta. Letos ta čast pripada rodu Sedum, rastlinam, ki jih poznamo pod imeni homulice in hermelike. Zanimivo, da so bile trajnice leta tudi že leta 2000. 
(objavljeno  1.01.2011)  
Velika ponudba iskrivk
Iskrivke ali  hojhere (Heuchera) postajajo vedno bolj priljubljene okrasne trajnice. Drevje in grmovnice po naših vrtovih se razraščajo, pod njimi je vedno več sence in prav iskrivke v družbi host in praproti dajo senčnemu vrtu še poseben poudarek.
Video predstavitev zelo pestre in številčne ponudbe več kot 30 različnih sort iskrivk si oglejte na spletišču Trajnice Carniola
(objavljeno  15.12.2010)  
Dnevi odprtih vrat 2011
Društvo SVZ že načrtuje koledar odprtih vrtnih vrat v prihodnjem letu, zato poziva svoje članstvo, da čimprej prijavi načrtovani datum odprtih vrat v svojem vrtu.
Več na spletni strani SVZ.
(objavljeno  12.12.2010)  
Tropski rastlinjak v Botaničnem vrtu
Za ljubljanski Botanični vrt je bil petek, 10. decembra, pomemben dan. Slavnostno so odprli tropski rastlinjak. Za obiskovalce je po začasnem urniku dostopen od ponedeljka do petka od 12. do 16. ure, v soboto in nedeljo pa med 10. in 12. uro in nato zopet od 14. do 16. ure. Tropski rastlinjak še ni v celoti zasajen, rastline pa za vraščanje tudi potrebujejo nekaj časa, zato je za njihov  popolni izgled potrebno še malo počakati. A ne predolgo, kajti v tropskem rastlinjaku rastline zelo hitro rastejo.
(objavljeno  12.12.2010)  
Prijetno srečanje pri Metki
Že vrsto let nas skupino slovenskih vrtoljubcev zadnjo soboto v novembru na veselo in družabno srečanje povabi vrtoljubka Metka Berce iz okolice Ljubljane. Tokrat se nas je spet zbralo več kot 30 iz vseh koncev Slovenije. Za to njeno vsakoletno pobudo in odlično postrežbo smo ji povabljeni zelo hvaležni, kajti to je tudi priložnost za izmenjavo vrtnarskih izkušenj in novic.
(objavljeno  29.11.2010)  
Branko Novak  © 1999 - 2011
Site Meter