Vabimo, obveščamo, poročamo - ne prezrite

Spletišče se poslavlja, naj živi novo spletišče

Vsem, ki ste mnogo let, najbolj vztrajni več kot desetletje, vsaj občasno obiskovali spletišče Trajnice v okrasnem vrtu, se iskreno zahvaljujem in vas vabim, da obiščete prenovljeno, še bolj pestro spletišče, ki je odslej na naslovu http://vrtoljubec.si/old2/.
Branko Novak, urednik 
0 komentarjev       objavljeno 20.03.2011

Predavanja za ljubitelje trajnic v vrtnariji Trajnice Strgar

V času rastne sezone vrtnarija Trajnice Strgar v Črnučah prireja predavanja na prostem na primerih na svojih vzorčnih gredah in matičnih nasadih. Predavanja so namenjena vsem, ki jih zanimajo zanimive trajnice, ki želijo vedeti kaj več o tem, katere vrste sadimo skupaj, da bomo imeli lepe cvetlične grede skozi vse leto. Del predavanj namenjamo tudi vzdrževanju in oskrbi cvetličnih gred, saj je le-to ključnega pomena za lep izgled.
Predavanja so brezplačna, v spomladanski sezoni pa bodo:
- 26.03.2011 ob 10. uri
- 16.04.2011 ob 10. uri
- 07.05.2011 ob 10. uri
- 28.05.2011 ob 10. uri
- 18.06.2011 ob 10. uri.
V času sadilne sezone bo v tej vrtnariji tudi brezplačno svetovanje strokovnjaka (za podrobnosti kliknite spodnji 'več o tem'.
0 komentarjev       objavljeno 16.03.2011

Predavanje v Botaničnem vrtu: Na krokarjevi jasi - v sožitju z naravo

Na marčevskem predavanju v tudi tokrat napolnjeni predavalnici ljubljanskega Botaničnega vrta sta svoj okrasni vrt predstavila Alenka Gorza Jereb in Samo Jereb.

Njun vrt, ki sta mu nadela simpatično ime Na krokarjevi jasi, se nahaja na Zaplani. Vrtnariti sta pričela pred okoli desetimi leti, a je zaradi umestitve na jaso, obdano z gozdno kuliso, vrt videti starejši. Pri njegovem nastanku nista posekala niti enega drevesa in sta le minimalno preoblikovala teren. Raznolikost terena je omogočila, da so na jasi nastale sončne gredice, zanimiv vodni motiv, gredice, namenjene ljubiteljicam sence, dva skalnjaka in posebnost, ki je pri nas manj znana – mahovnjak. Posamezni deli vrta neopazno prehajajo drug v drugega in tudi meje med njim in gozdom ni opaziti. Lastnika, ljubitelja narave, ga opisujeta kot »urejeno neurejenost« in pravita, da se tu poleg njiju in rastlin dobro počutijo tudi številne živali.

Sonja Mohorič je takole zabeležila utripa s predavanja:


In še nekaj fotografij iz vrta Na krokarjevi jasi:
(foto: predavatelja)
0 komentarjev       objavljeno 16.03.2011

Odprtje stalne razstave kaktusov v Arboretumu Volčji Potok

V Arboretumu Volčji Potok je bilo danes odprtje stalne razstave več kot 900 kaktusov, sukulent, živih kamnov, bulb in tilancij. Zbirko sta Arboretumu dala v oskrbo poznani slovenski zbiratelj Dušan Hrovatin in njegova firma Hrovatin exotica.
Obširno fotogalerijo si oglejte s klikom na spodnji 'več o tem'.
0 komentarjev       objavljeno 10.03.2011

Cvetana Kamniškega vrha - predavanje Alenke Mihorič v Kamniku

mečekUdeleženci predavanja z zanimivim naslovom Cvetana Kamniškega vrha, ki se je odvijalo v Matični knjižnici Kamnik, smo bili deležni čudovitega popotovanja po grapah, gozdovih, pašnikih,… omenjenega vrha oz. gore. Predavateljica Alenka Mihorič se včasih ni kaj posebno zanimala za rastlinje, se je pa najprej začela ukvarjati s fotografijo. Med obiskovanjem Kamniškega vrha je v svoj objektiv ujela številne cvetlice, ki jih ni poznala, zato se je začela poglabljati v floro in iskati imena posnetih lepotic. Tudi s pomočjo Botaničnega društva Slovenije, katerega članica je, si je nabrala ogromno znanja in še okrepila zanimanje za naše avtohtono rastlinstvo.

Predavateljica nam je predstavila območje raziskovanja in razložila, da k veliki pestrosti flore prispeva več dejavnikov, kot so raznolike kameninske podlage, velik razpon nadmorske višine od doline do vrha, različno vlažna tla itd. Vsa ta pestrost se odraža tudi v različnih rastiščih. Na pobočjih najdemo tako travišča in resave, gozdove in grmišča, kot tudi melišča in kamnišča.
0 komentarjev       objavljeno 2.03.2011

Vlado Planinšek o tujerodnih in invazivnih rastlinah v Sloveniji

V prostorih knjižnice Ksaverja Meška v Slovenj Gradcu je bilo 18. februarja zanimivo predavanje Tujerodne in invazivne rastlinske vrstah v Sloveniji, predaval je Vlado Planinšek.

Predavanje se je začelo z razlago strokovnih izrazov, ki jih je na to temo cela kopica.

Predstavljeno je bilo rastlinstvo Slovenije in poti vnosa tujerodnih rastlin. Te prihajajo k nam z okrasnimi rastlinami in kmetijskimi rastlinami. Načini vnosa tujerodnih rastlin so zelo različni. Vnašamo jih s semeni, s transportom, preko vrtnarij, vrtnih centrov, privatnih vrtov, naročanja rastlin preko pošte,… Tujerodne vrste se širijo v naravno okolje iz vrtov, se prenašajo s kompostom, z zasajanjem v naravno okolje,…
0 komentarjev       objavljeno 23.02.2011

Milan Sterle nam je predstavil svoj okrasni vrt Zahostnik - 30 let ustvarjanja

V polni predavalnici Botaničnega vrta v Ljubljani je ljubiteljem okrasnih rastlin in vrtov predstavil svoj okrasni vrt Milan Sterle. Vrt Zahostnik, kakor se imenuje eden najbolj domiselnih in bogato zasajenih slovenskih vrtov, ima svoje korenine že dobrih 30 let nazaj. Najprej zasajenim okrasnim drevesom in grmovnicam je vrtoljubec Milan premišljeno dodajal oblikovane vrtne grede, na njih pa zasajal razne, posebej izbrane trajnice. Najprej pa je nastala za tiste čase  nepojmljiva zbirka 400 perunik, predvsem bradatih, nekaj pa tudi sibirskih. Z leti je bilo na vrtu vedno več sence in danes je pri Zahostniku ena najlepših slovenskih zbirk senčnih rastlin, v kateri kraljujejo hoste. V sončnem delu vrta od konca junija pa cel julij cveti ogromna zbirka maslenic. Te rastline so predvsem v zadnjem desetletju dobile pestro spremstvo drugih okrasnih trajnic, ki se razcvetajo v različnih letnih časih, svoj čar prispevajo okrasne trave, razrastle so se poznavalsko izbrane okrasne drevnine, tako da je vrt Zahostnik res lep skozi vse leto. In prav v tem smislu ga je Milan Sterle tudi predstavil, predstavitev pa so dopolnjevale desetine izvrstnih vrtnih fotografij Alenke Gorza
0 komentarjev       objavljeno 17.02.2011

100 rastlin, ki jih morate imeti v vrtu

Na naslovni strani znane angleške revije GARDEN ILLUSTRATED (februar 2011) izstopa naslov, ki kar vabi, da poiščemo strani,, kjer je opisanih 100 rastlin, ki naj bi jih imel vsak lastnik vrta. Pri izbiri 100 rastlin je sodelovalo 10 vodilnih vrtnarjev, ki delujejo v Veliki Britaniji, vsak s po 15 rastlinami.
Izbor je zanimiv in po angleško poseben ...
0 komentarjev       objavljeno 11.02.2011

Juta Krulc, vrtna arhitektka, ki je ustvarila več kot 300 vrtov

Arhitektka Juta Krulc je bila med prvimi pri nas, ki je svoje bogato hortikulturno znanje razdajala ljudem, ki so želeli imeti sodobno urejen okrasni vrt. V svojem polnem življenju, v kratkem bo dopolnila 98 let, je načrtovala in uredila več kot 300 okrasnih vrtov. Na predavanju 12. januarja nam je v prepolni dvorani Botaničnega vrta uspela v kratko odmerjenem času predstaviti le delček svojega izredno bogatega ustvarjanja. Poslušalci, med katerimi je bilo zelo veliko zagnanih slovenskih vrtoljubcev, s(m)o ji na koncu v hvaležnost in priznanje za njeno ustvarjalno delo namenili iskren aplavz. Društvo SVZ, katerega častna članica je, ji je v zahvalo poklonilo lep šopek, Botanični vrt pa  ponatis Valvazorjeve knjige Rastline in živali na Kranjskem.
(oglejte si tudi video posnetke in fotografije s predavanja, ki sta jih prispevala Sonja Mohorič in avtor spletišča - kliknite tukaj)

0 komentarjev       objavljeno 12.01.2011

Nove slovenske maslenice žlahtnitelja Izidorja Goloba

Maslenica Simple  Okulfrapa (žlahtnitelj Izdor Golob, 2010)
(kliknite sliko za povečan prikaz)
Priznani slovenski poznavalec okrasnih rastlin, avtor več knjig o vzgoji okrasnih rastlin in žlahtnitelj bradatih perunik in maslenic Izidor Golob je k svoji bogati zbirki uspešnih križancev maslenic, v kateri je doslej bilo osem novih sort , dodal še šest (!) pri American Hemerocallis Society letos registriranih sort. Novosti si  lahko ogledamo na fotografijah, pritegnil pa nas bo tudi njegov sestavek o žlahtnenju maslenic.

Zanimivo je, da žlahtnitelj pri poimenovanju svojih križancev maslenic vedno uporablja besede iz jezika esperanto.

Za vstop do fotografij in teksta kliknite tukaj .
0 komentarjev       objavljeno 10.12.2010

Zanimivosti od tu in tam

Prenovljeno vodstvo SVZ
Na nedavnem občnem zboru Slovenskega društva za kulturo vrtov in narodne zbirke rastlin (SVZ) so izvolili delno prenovljeno vodstvo. Društvu bo tudi v bodoče predsedoval Gorazd Mauer, v novem upravnem odboru pa so Nada Pintarič, Jelka H. Samec Sekereš, Peter Gliha in Vladimir Planinšek. V nadzorni odbor je bila izvoljena Slavica Klemenčič.
(objavljeno  1.03.2011)  
Spomladanski pozdrav
Simona Budja nam je poslala pomladni foto pozdrav z njenega in Srečkovega vrta v Ljutomeru.
(objavljeno  10.02.2011)  
Pokrovne trajnice?
Kadar je govora o trajnicah, ki naj bi prekrile določene površine in  poskrbele za trajno ozelenitev, so mišljene skoraj izključno trajnice nizke rasti, ki se po možnosti hitro razraščajo. Je pa nabor v resnici mnogo obsežnejši in zato tudi bolj zanimiv. Kajti uporabimo lahko tudi višje rastoče trajnice, na katere se morda sploh ne bi spomnili.
(več o tem je med Zanimivostmi in članki napisal Matic Sever, Trajnice Carniola kliknite tukaj)
(objavljeno  29.01.2011)  
Kaj vemo o trajnicah
Mnogi vrtnarji in še bolj vrtoljubci so nejevoljni zaradi zelo omejenih  informacij v najrazličnejših publikacijah o dolgoživosti trajnic. Vsi imamo  izkušnje z rastlinami, ki so opisane kot trajnice, toda nekatere odmrejo že po  par letih, druge spet potrebujejo leta, da se namestijo v svojem novem okolju,  tretje se sejejo prekomerno naokrog, tako, da nam je žal, ker smo jih sploh  kupili.
(več o tem je med Zanimivostmi in članki napisal prof. dr. Milan Sterle - kliknite tukaj)
(Ob članku objavljamo tudi dva komentarja na to tematiko).
(objavljeno  21.01.2011)  
Sedumi - trajnice leta 2011
Združenje nemških vrtnarjev vsako leto enemu od rodov trajnic dodeli prestižni naslov trajnica leta. Letos ta čast pripada rodu Sedum, rastlinam, ki jih poznamo pod imeni homulice in hermelike. Zanimivo, da so bile trajnice leta tudi že leta 2000. 
(objavljeno  1.01.2011)  
Velika ponudba iskrivk
Iskrivke ali  hojhere (Heuchera) postajajo vedno bolj priljubljene okrasne trajnice. Drevje in grmovnice po naših vrtovih se razraščajo, pod njimi je vedno več sence in prav iskrivke v družbi host in praproti dajo senčnemu vrtu še poseben poudarek.
Video predstavitev zelo pestre in številčne ponudbe več kot 30 različnih sort iskrivk si oglejte na spletišču Trajnice Carniola
(objavljeno  15.12.2010)  
Dnevi odprtih vrat 2011
Društvo SVZ že načrtuje koledar odprtih vrtnih vrat v prihodnjem letu, zato poziva svoje članstvo, da čimprej prijavi načrtovani datum odprtih vrat v svojem vrtu.
Več na spletni strani SVZ.
(objavljeno  12.12.2010)  
Tropski rastlinjak v Botaničnem vrtu
Za ljubljanski Botanični vrt je bil petek, 10. decembra, pomemben dan. Slavnostno so odprli tropski rastlinjak. Za obiskovalce je po začasnem urniku dostopen od ponedeljka do petka od 12. do 16. ure, v soboto in nedeljo pa med 10. in 12. uro in nato zopet od 14. do 16. ure. Tropski rastlinjak še ni v celoti zasajen, rastline pa za vraščanje tudi potrebujejo nekaj časa, zato je za njihov  popolni izgled potrebno še malo počakati. A ne predolgo, kajti v tropskem rastlinjaku rastline zelo hitro rastejo.
(objavljeno  12.12.2010)  
Prijetno srečanje pri Metki
Že vrsto let nas skupino slovenskih vrtoljubcev zadnjo soboto v novembru na veselo in družabno srečanje povabi vrtoljubka Metka Berce iz okolice Ljubljane. Tokrat se nas je spet zbralo več kot 30 iz vseh koncev Slovenije. Za to njeno vsakoletno pobudo in odlično postrežbo smo ji povabljeni zelo hvaležni, kajti to je tudi priložnost za izmenjavo vrtnarskih izkušenj in novic.
(objavljeno  29.11.2010)  
Branko Novak  © 1999 - 2011
Site Meter