Novice in dogodki

Natisni

Razstava keramičnih likovnih izdelkov v vrtu Mete Berce

Objavljeno: .

keramika 2014Keramičarke in keramičarji Univerze za tretje življensko obdobje Ljubljana so letos v vrtu Mete Berce v Vižmarjih pripravili že četrto razstavo svojih unikatnih keramičnih izdelkov.

Tudi letos sem si razstavo prav z zanimanjem ogledal in užival tako v simpatičnem pretežno senčnem Metinem vrtu kot v keramičnih umetninah, ki so bile premišljeno izdelane za postavitev v tem vrtu. Prav zanimivo je bilo videti, kaj vse je pod strokovnim vodstvom mentorice Lučke Šićarov v preteklem šolskem letu izdelalo okoli petdeset upokojenih ljubiteljic in nekaj ljubiteljev oblikovanja gline.

Tudi tokrat je bilo treba kar nekajkrat pazljivo obkrožiti vrt in pogledati še v skrite kotičke vrta, pa še je morda kje v drevesnih krošnjah očesu ušel kakšen keramični akcent.

Oglejte si spodnji fotosprehod po razstavi:

(Kliknite na slike za povečan prikaz)
Natisni

Okrasne rastline - rastline leta 2013 in 2014

Objavljeno: .

Tudi v preteklem letu so nekatera svetovno znana združenja ljubiteljev okrasnih rastlin ali pa vrtnarjev - proizvajalcev teh rastlin izbirala in izbrala rastline, ki so si v preteklem letu zaslužile najvišje odličje, ki ga podeljujejo posamezne združbe. Nekatera odličja nosijo letnico 2013, druge spet so proglašene za slavljenke 2014. leta. Pri hostah celo 2015!

Vrtnica 2013 je sorta  You're Beautiful  Izbranka slovenskih ljubiteljev vrtnic za to leto pa je 'Hansestadt Rostock'

Med bradatimi perunikami si je glavno odličje, Dykovo medaljo 2013, prislužila zlato rumena sorta Thats All Folks (William Maryott by Joseph Ghio 2005).

Med maslenicami je dobitnica nahvišjega, Stoutovega priznanja 2013 deležna 'Heavenly Angel Ice'. Žlahtnitelj je Jamie Gossard, kremasto pajkovko pa si lahko ogledamo na http://www.daylilies.org/AHSawards.html.

Pri  hostah je bila za rastlino leta 2013 proglašena sorta  'Rainforest Sunrise' - .srednje velika, ima okrogle liste z zlato-rumeno sredino in temno zelenim robom. Hosta 2014 pa je postala sorta  'Abiqua Drinking Gourd' - debelejši, čašasti modro zeleni listi, skoraj beli cvetovi. AHGA, Ameriško združenje gojiteljev host, je proglasilo tudi že hosto 2015, kar je sorta 'Victory'

Orhideja 2014 je postal brezlistni nadbradec (Epipogium aphyllum, orhideje kukavičevke).

V Nemčiji podeljujejo dve priznanji za rastlino leta in sicer:
- zveza nemških vrtnarjev trajnic je za rastlino leta 2014 izbrala Epimedium (pri nas poznan kot vimček ali lipica)
- naravovarstvena fundacija Loki Schmidt pa je kot ogroženo rastlino leta 2014 izpostavila Butomus umbellatus,  kobulasto vodoljubo - rastlino, ki raste v vodi.

Natisni

Za zamudnike: pogovor z vrtno arhitektko Juto Krulc v arhivu RTV Slo

Objavljeno: .

V nedeljo, 17. 11., je  RTV Slo 1 gostila gospo Juto Krulc, eno najznamenitejših oblikovalk vrtov na Slovenskem in žensko, ki v veliki meri pooseblja življenje izobražene in ambiciozne ženske 20. stoletja.
Kljub stotim letom, gospa Juta Krulc še vedno oblikuje slovenske vrtove, doslej jih je oblikovala že skoraj 400 in vsi še vedno živijo tudi v njenih skicah. Daljši pogovor v seriji oddaj Intervju je bil posnet na njenem jesensko obarvanem domačem vrtu v Žireh.
V arhivu RTV Slo je pogovor dosegljiv TUKAJ

V decembru 2013 je revija Jana predlagala jubilantko Juto Krulc za Slovenko leta. Obrazložitev nominiranja preberite TUKAJ

Natisni

Jesen v Arboretumu Volčji Potok

Objavljeno: .

Letošnja topla in nadpovprečno sončna zgodnja jesen je seveda ugajala tudi rastlinam v Arboretumu Volčji Potok. Spodnji dve galeriji fotografij sta bili posneti v pozno popoldanskih urah dober mesec narazen - 23. septembra in 1. novembra. Obakrat je park žarel v razkošnih jesenskih barvah vseh odtenkov. Poleg čudovito obarvanih listov dreves in grmovnic so tudi letos svoj delež k lepoti prispevale okrasne trave. Skalnjak je vedno bolj simpatičen, letos so popestrili zelenjavni kotiček, gredice okrasnih rastlin pa ponovno dokazujejo, da imajo tudi odcvetele trajnice svojo estetsko vrednost. Letošnja razstava buč je spet tematska - lepo aranžirane buče predstavljajo razne žuželke, družbo pa jim delajo  raznobarvno okrasno zelje in okrasne trave.

Foto-sprehod 24. septembra ...

... in 1. novembra 2013

Natisni

NAŠE RASTLINE - predstavitev nove knjige dr. J. Bavcona

Objavljeno: .

Avtor knjige, dr. Jože Bavcon, in Mohorjeva družba pričenjata s predstavitvijo knjige Naše rastline. V septembru in oktobru 2013 bodo predstavitve knjige v Arboretumu (19.09 ob 19h), v Gorenjskem glasu v Kranju (25.09 ob 11h), v vrtnariji Gašperlin v Mostah pri Komendi (10.10. ob 18h). Podrobnosti o teh in morebitnih kasnejših predstavitvah najdete na http://www.mohorjeva.at/zalozba/prireditve/.

Knjiga je izvirno poljudno-strokovno knjižno delo, splet botaničnega strokovnega besedila, hortikulturnih nasvetov, ugotovitev in priporočil, estetskih opisov predvsem našega samoniklega rastlinstva ob hkratni primerjavi s tujimi kultiviranimi vrstami. Avtor obravnava okoli 100 različnih rastlin. Skoraj lirično opeva dovršeno lepoto rastlin v skladu z lepoto našega naravnega okolja, kjer uspevajo, ter opisuje doživljanje celote z izvirnimi in etnološko obarvanimi utrinki.

Izšla je pri Mohorjevi v Celovcu, ima 256 strani, kupiti pa jo je možno v vseh bolje založenih knjigarnah. V septembru in oktobru 2013 bodo tudi predstavitve knjige v Arboretumu, nekaterih vrtnarijah, pa še kje. Podrobnosti o teh predstavitvah najdete na
http://www.mohorjeva.at/zalozba/prireditve/

Natisni

Zmagovalci natečaja Moj vrt, moje veselje

Objavljeno: .

okrasni vrtNa natečaj Delove priloge Deloindom se je prijavilo 111 kandidatov za najlepši vrt Moj vrt, moje veselje.

Med prijavami je bilo največ okrasnih vrtov, ki krasijo okolico individualnih hiš, številni so dokazali, da v razkošju poletnega cvetja lahko uživamo tudi na balkonu ali terasi, vmes je bila celo svojevrstna zasaditev v blokovskem naselju. Zadnja leta so očit­no v modi bogate in razkošne zasaditve na balkonskih ograjah in okenskih policah, našlo pa se je tudi kar nekaj pogumnežev, ki so združili tisto, kar je prijetno za oko, in tisto, kar je dobro za v želodec, ter med cvetoče rastline zasadili paradižnik, papriko, fižol in čili.

Danes so bili objavljeni rezultati - oglejte si
http://www.deloindom.si/nagradne-igre/zmagovalec-moj-vrt-moje-veselje

 

 

Natisni

Harmonija glasbe in cvetja v Milanovem vrtu

Objavljeno: .

Ljubljanski trio violončel na vrtnem koncertu pri vrtoljubcu Milanu.

Vrt Zahostnik vrtoljubca Milana Sterleta na Brezovici pri Ljubljani je ljubiteljem okrasnih vrtov že dolga leta poznan kot eden najlepših v naši domovini. Navdušuje vsakogar in vedno, saj pri ponovnem obisku spet in spet videvamo cel kup novosti. Letos je novosti še več, kajti kar precejšen del vrta je dokaj prenovljen.

Konec avgusta pa nas je čakalo še eno presenečenje, povabilo na verjetno prvi vrtni koncert v naši mladi državi. Na koncertu, poimenovanem Harmonija glasbe in cvetja, so zaigrali trije ugledni slovenski glasbeniki, ki nastopajo kot Ljubljanski trio violončel. Vsi trije imajo dolgoletne izkušnje tako na področju komorne kot tudi solistične in orkestrske igre. Skrbno izbrani repertoarji obsegajo priznana dela najvidnejših svetovnih ustvarjalcev v originalu in priredbah, ki jih pripravijo člani tria sami. Glasbeni program je bil tokrat posebej prilagojen vrtnemu vzdušju - zaigrali so kar nekaj skladb na temo rožic. Poslušalci so izvajalce nagradili z navdušenim aplavzom, zato so violončelisti prav radi dodali še "bis" skladbo - priredbo Avsenikove Slovenije.

Po koncertu se je družba preselila v vrt k bogato obloženi mizi, kjer je spontan razgovor trajal do poznega mraka in še nekoliko v noč. Prireditev je v celoti uspela - vse zahvale prireditelju, hvala odličnim glasbenikom za prijetne melodije. Za prijetno vzdušje v vrtu in povezavo glasbe s cvetjem pa sta poskrbela kreatorja vrtne dekoracije Robi Remec in Niko Pavlin. Vse pohvale tudi njima!

Poslušajte del venčka narodnih v izvedbi Tria ljubljanskih violončelistov:

Natisni

Vrtnica leta slovenskih ljubiteljev vrtnic je 'Hansestadt Rostock'

Objavljeno: .

V Arboretumu Volčji Potok smo se v petek, 14. junija, že desetič srečali ljubitelji vrtnic iz vseh koncev Slovenije, da bi spoznali nove vrtnice, izbirali najlepšo društveno vrtnico leta, se kaj novega naučili in se družili z drugimi ljubitelji kraljice rož.

Organizatorja prireditve, Društvo ljubiteljev vrtnic in Arboretum.Volčji Potok, sta pred nekaj tedni povabila gojitelje vrtnic, naj cvetove svojih najbolj priljubljenih sort vrtnic prinesejo na ocenjevanje. V vaze postavljeni cvetovi, približno 70 različnih je bilo, so bili najprej predmet pogovora in ogledovanja. Pogovor je vodil vrtnični strokovnjak Matjaž Mastnak, sledilo pa je glasovanje za najlepšo sorto.

Pod arkadami si je bilo mogoče ogledati tudi predstavitev izdelovanja vrtnic iz papirja in priložnostno razstavo šopkov za vse letne čase, izdelkov umetnice Marte Grkman

Osrednja prireditev je bila v rožnem vrtu, v katerem raste več kot 200 sortnih vrtnic, ki pa zaradi letošnje dolge zime še niso vse zacvetele. Prireditev je povezoval Matjaž Mastnak, z glasbenimi vložki pa je sodelovala mlada harfistka Ula Mlakar.

Navzoče je najprej pozdravil direktor Arboretuma Aleš Ocepek, v imenu društva pa zatem Karlina Treinen. Matjaž Mastnak je nato obširneje predstavil vrtnico Portorož (iz vrtnične hiše Kordes' S.), ki bo po naročilu portoroške občine krasila tamkajšnje javne nasade, in belo snežniško vrtnico, ki je nekoč krasila grad Snežnik in se je k sreči ohranila pri tamkajšnjih domačinih.

Sledila je razglasitev rezultatov glasovanja za društveno vrtnico leta, nato pa vse do temnega mraka druženje ljubiteljev vrtnic ob mizi z vrtničnim in šipkovim čajem, vrtnično bovlo, jagodami …

Za najlepšo vrtnico leta  je bila izbrana sorta 'Hansestadt Rostock' , novejša sorta iz vrtnične hiše Rosen Tantau, 2010. Na drugo mesto se je uvrstila vrtnica 'Beverly' (Kordes' S. 2007), tretje mesto pa si delita vrtnici 'Reine des Violettes' in sorta 'Jude the Obscure'
Zmagovalno četverico si lahko ogledate na sliki spodaj, zmagovalko pa tudi na sliki desno.

Fotogalerija posnetkov iz prireditve (kliknite slike za povečan prikaz in nato še levo zgoraj gumb Celoten zaslon)

Natisni

Vrtna razstava ptičkov iz keramike pri Meti Berce (fotografije)

Objavljeno: .

Na vrtu  'Na Ježi' Mete Berce (Kocjanova 7, Ljubljana - Vižmarje) te dni gostuje razstava 'Ptičji dol'. Na ogled so keramične likovne stvaritve, ki so jih to "šolsko" leto pod strokovnim vodstvom mentorice Lučke Šićarov ustvarili slušateljice in njihovi moški kolegi ljubljanske Univerze za tretje življenjsko obdobje.

V simpatičnem okolju tega okrasnega vrta nas pričakujejoi unikatni izdelki ptičev. Splača se jih ogledati, uživali boste. Pokukajte v prav vsak kotiček vrta, saj vas bodo ptički pričakali na zanimivih lokacijah.

Razstavo ptičkov si lahko ogledate od 7. do 22. junija, vsak dan med 16. in 19. uro.
In še foto sprehod po razstavi: