Natisni

Okrasne rastline - rastline leta 2013 in 2014

Objavljeno: .

Tudi v preteklem letu so nekatera svetovno znana združenja ljubiteljev okrasnih rastlin ali pa vrtnarjev - proizvajalcev teh rastlin izbirala in izbrala rastline, ki so si v preteklem letu zaslužile najvišje odličje, ki ga podeljujejo posamezne združbe. Nekatera odličja nosijo letnico 2013, druge spet so proglašene za slavljenke 2014. leta. Pri hostah celo 2015!

Vrtnica 2013 je sorta  You're Beautiful  Izbranka slovenskih ljubiteljev vrtnic za to leto pa je 'Hansestadt Rostock'

Med bradatimi perunikami si je glavno odličje, Dykovo medaljo 2013, prislužila zlato rumena sorta Thats All Folks (William Maryott by Joseph Ghio 2005).

Med maslenicami je dobitnica nahvišjega, Stoutovega priznanja 2013 deležna 'Heavenly Angel Ice'. Žlahtnitelj je Jamie Gossard, kremasto pajkovko pa si lahko ogledamo na http://www.daylilies.org/AHSawards.html.

Pri  hostah je bila za rastlino leta 2013 proglašena sorta  'Rainforest Sunrise' - .srednje velika, ima okrogle liste z zlato-rumeno sredino in temno zelenim robom. Hosta 2014 pa je postala sorta  'Abiqua Drinking Gourd' - debelejši, čašasti modro zeleni listi, skoraj beli cvetovi. AHGA, Ameriško združenje gojiteljev host, je proglasilo tudi že hosto 2015, kar je sorta 'Victory'

Orhideja 2014 je postal brezlistni nadbradec (Epipogium aphyllum, orhideje kukavičevke).

V Nemčiji podeljujejo dve priznanji za rastlino leta in sicer:
- zveza nemških vrtnarjev trajnic je za rastlino leta 2014 izbrala Epimedium (pri nas poznan kot vimček ali lipica)
- naravovarstvena fundacija Loki Schmidt pa je kot ogroženo rastlino leta 2014 izpostavila Butomus umbellatus,  kobulasto vodoljubo - rastlino, ki raste v vodi.