Natisni

Telohi v Sloveniji - predstavitev nove knjige o rastlinah

Objavljeno: .

V torek, 18. decembra ob 12. uri, bodo v Botaničnem vrtu Univerze v Ljubljani (Ižanska cesta 15)  dr. Andrej Sušek, dr. Klemen Eler in dr. Jože Bavcon predstavili  javnosti svojo novo knjigo Telohi v Sloveniji in nam v teh mrzlih zimskih dneh s predstavitvijo črnega teloha-božične rože in njegovih sorodnikov pričarali pomlad.

Ni ga ljubitelja narave, ki se ne bi v zimskih in zgodnje spomladanskih mesecih razveselil cvetlic, vsem dobro poznanih kot telohi, ki kljub mrazu in snežni odeji pogumno rinejo na plano. Močna življenjska energija, lepota in  pestrost telohov je navdušila tudi tri slovenske strokovnjake, tako da so tej cvetlici celo posvetili knjigo.

Kljub temu, da so telohi Slovenije šele sedaj dočakali svojo knjigo, pa so o njih pisali različni svetovni strokovnjaki. Njihova lepota in sloves sta v Slovenijo pritegnila celo številne obiskovalce iz daljne Japonske. Ob tem svetovnem navdušenju se seveda vprašamo, le kaj je na teh rastlinah tako posebnega, da že 150 let vzbujajo takšno zanimanje? O največjih cvetovih v zimskem času in o tem da lahko na plano pokukajo že ob Mihalovem 29. septembra, je v svojem delu zapisal že Cilenšek leta 1892. Slovenski telohi  so očarali  tudi ''Kraljico telohov'' G. Balard iz Anglije, saj je prav v Sloveniji leta 1965 našla različico teloha s katero je z nadaljnjimi križanji prišla do rumene sorte. Sorta je bila nagrajena. Telohi pa niso le hortikulturno zanimivi ampak tudi tradicionalni. V Evropi namreč velja črni teloh za božično rožo  in ga je v božičnem času možno kupiti na tržnicah in vrtnarijah. Z njimi, kot edinimi zunaj rastočimi trajnicami v zimskem času, imajo tako vrtnarji zagotovljen dobiček. To in še mnogo zanimivega pa boste torej lahko izvedeli na sami predstavitvi knjige.

Vir: spletna stran Botaničnega vrta Univerze v Ljubljani