Natisni

Navadni jetrnik – cvetlica leta 2013

Objavljeno: .

Sklad Loki Schmidt (Loki Schmidt Stiftung) je razglasil navadni jetrnik (Hepatica nobilis) za cvetlico leta 2013.
Namen imenovanj je ozaveščanje in varovanje ogroženih rastlinskih vrst.

Navadni jetrnik je znanilec pomladi. Ko marca v gozdu (bukovem in hrastovem) še prevladujejo rjavi barvni odtenki, so nežno modro-vijolični cvetovi prava popestritev. Ljubka rastlina izkoristi kratek čas predenj drevesa poženejo liste in jim s tem odvzamejo svetlobo. Sredi aprila je njihov čas cvetenja zaključen.

Semena navadnega jetrnika raznašajo mravlje, zato ne začudi, da potrebuje rastlina dolgo časa, predenj osvoji nova področja. Najdemo ga predvsem tam, kjer že dolgo raste gozd.
Jetrnik je zelo dolgoživa rastlina in doživi tudi več desetletij. V višino zraste 5 do 15 centimetrov. V zemlji tvori plazečo koreniko – rizom, iz katerega spomladi še pred listjem poženejo cvetovi z 6 do 10 cvetnimi listi. Krog belkastih prašnikov obdaja sredo cveta in plodnico.

Latinsko ime rodu Hepatica izvira iz grške besede 'hepar' = jetra, ime vrste 'nobilis' pa žlahten, plemenit, ki verjetno nakazuje na zdravilno delovanje rastline. V srednjem veku so jo uporabljali predvsem pri obolenjih jeter in žolča. Danes je sestani del homeopatskih sredstev za težave pri obolenjih jeter, vnetjih sluznice in bronhitisu.

Prispevala: Jelka Samec Sekereš