Natisni

Trajnice leta 2013 so mlečki

Objavljeno: .

Združenje nemških vrtnarjev BdS (Bund deutscher Staudengeartner) je izbralo za trajnico leta 2013 rastlino Euphorbio (mleček). Euphorbia spada v družino Euphorbiaceae (mlečkovke).

Mlečki so zelo razširjene rastline, saj jih najdemo na vseh kontinentih in to vsaj v 2000-ih variantah. Poznamo mlečke nizke rasti, srednje, pa tudi visoke en meter in več, enoletnice, občutljive na mraz, in trajnice, nekatere tudi zimzelene. Posebno lepoto in vrednost jim dajejo listi, ki so pogosto sivo modre, intenzivno zelene ali rdeče barve. Pri nekaterih se še poveča učinek v jeseni, ko se lepo obarvajo.

Zaradi njihove raznolikosti so mlečki zelo uporabni v vrtu, saj nam dajejo veliko možnosti za kombinacije - prinašajo strukturo v vrt. Mlečki so vsestranski, saj jih je mogoče  saditi na različne lokacije, ker ni težko izbrati prave rastline. Na suha in vroča mesta sadimo mlečke s sivo modrimi listi in rumeno zelenimi cvetovi, drugi spet dobro uspevajo v delno senčnih ali celo vlažnih lokacijah. Zimzelene mlečke je potrebno posaditi v dobro prepustna tla. V tleh mora biti dovolj hranilnih snovi, kar jim še poveča lepoto.

Mlečki, nekateri pričnejo cveteti že spomladi, drugi malo pozneje, cvetijo lahko več tednov, včasih več mesecev. Cvetovi so zelenkastorumene barve, včasih tudi delno ognjeno rdeče - v barvah, ki privabljajo opraševalce. Spektakularne barve jimdejansko dajejo socvetja in listi. Cvetovi  (cyathia – lažni cvet) so v resnici neopazni  in hitro preminejo.

Dobro je povedati tudi, da je pri sajenju treba biti pazljiv, saj pri poškodovanju rastline priteče beli sok  (od tod verjetno mleček), ki v stiku s kožo pri občutljivih ljudeh povzroča rdečico in alergijske reakcije. Mogoče jih prav zaradi tega polži ne napadajo. Pravijo, da tudi preganjajo voluharja, vendar to ni znanstveno dokazano.

Da so izbrali Euphrbio za trajnico leta 2013, je nemške vrtnarje najbolj navdušila Euphorbia amygdaloides purpurea (na sliki) s svojimi vijoličnimi zimzelenimi listi.

Pripravila, Slavica Prelog