Natisni

Vrtnica popenjavka leta je 'Eden Rose 85'

Objavljeno: .

Društvo ljubiteljev vrtnic Slovenije in Arboretum Volčji Potok sta danes  v Arboretumu priredila že deveti slovenski dan vrtnic. Letos je bil posvečen vrtnicam popenjavkam, udeležba oboževalcev vrtnic pa je bila tudi tokrat več kot zadovoljiva.

Organizatorji, člani društva in drugi ljubitelji vrtnic so prinesli in pripravili predstavitev vrtnic popenjavk - kot vsako leto le s po nekaj cvetovi v vazah. Sledilo je glasovanje za izbor najlepše razstavljene sorte.
Zatem so si obiskovalci v vodenem sprehodu ogledali tokrat zgledno urejeni rozarij in njegovo bližnjo okolico, nato pa je sledila svečana proglasitev slovenske vrtnice leta. Uvodni nagovor je imel Arboretumov strokovnjak za vrtnice Matjaž Mastnak, navzoče je nato pozdravil direktor Arboretuma Aleš Ocepek, v imenu Društva ljubiteljev vrtnic pa še dr. Jože Bavcon. Za prijetno glasbeno popestritev je poskrbela citrarka Katja.

Matjaž Mastnak je zatem razglasil zmagovalno trojico vrtnic popenjavk:
Slovenska vrtnica leta 2012 je postala vrtnica s popularnim imenom Eden Rose 85 (pravo sortno ime je sicer Pierre de Ronsard). Na drugo mesto se je uvrstila vrtnica Polka, na tretje pa angleška vrtnica James Galvay.

Zmagovalko, ki je na Slovenskem res zelo priljubljena, lahko na veliko fotografijah podrobneje spoznate (tudi) na http://rastline.mojforum.si/rastline-about2917.html


(kliknite fotografije za povečan prikaz nato pa še tipko Celoten zaslon levo zgoraj)