Natisni

(Pre)kratek obisk Chelsea Flower Show in nekaterih vrtov v bližini

Objavljeno: .

Sodelovanje Boruta Benedejčiča in njegove Tanje ter Tomaža Bavdeža na znameniti razstavi, ki vsako leto poteka konec maja in je vrhunec hortikulturne sezone, na kateri se pokaže in predstavi samo najboljše, je poleg blizu 160 tisoč obiskovalcev privabila še majhno gručico Slovencev. Prišli smo za podporo in priznanje vsemu trudu, ki je bil vložen v pripravo dveh nadvse zanimivih vrtov, seveda pa je bilo zraven še veliko radovednosti, kaj bodo pokazali drugi.
Res pa je tudi, da smo vsi že malo pozabili, kakšna gneča vlada na prireditvenem prostoru. Imeli smo srečo z vremenom, saj dežja ni bilo. Ravno nasprotno; bilo je izredno vroče, skoraj kot poleti kje na Mediteranu.

In kakšna je bila razstava?

Taka kot vedno; vrhunska, z vsemi izdelanimi podrobnostmi, brezhibno organizacijo in samim potekom celega dogodka. Pa saj gre konec koncev za prestižen in nadvse priljubljen družabni dogodek, ki ga s svojo prisotnostjo vsako leto počasti tudi britanska kraljica z družino in drugi znani obrazi iz sveta politike, zabave in gospodarstva.

Vsi predstavljeni vrtovi, ne glede na kategorijo, so bili resnično izjemni, z mnogimi zanimivimi rešitvami pri katerih si se lahko vprašal: le kako se niso tega prej spomnili. Bili so raznoliki, mnogi pa so zasaditve »posnemali« iz narave, zlasti iz travnikov. Ker je bilo idej, zamisli, rešitev toliko, da se jih nikakor ni dalo vseh zapomniti, so obiskovalci vneto fotografirali. K sreči pa s(m)o bili vsi zelo uvidevni in nekako si vedno prišel na vrsto za dober posnetek. Pravi užitek bo tako šele doma ob ekranu in z vsemi prej spregledanimi podrobnostmi.

Nedvomno pa bo manjkalo neposnemljivo »chelsea« vzdušje, rahlo evforično zaradi sodelovanja »naših«, ki so nam dali posebnega poleta med Angleži, Američani, Francozi, Japonci, Skandinavci, Španci, Nemci in ostalimi narodnostmi.

Obema sodelujočima lahko samo vzklikamo BRAVO, čestitamo za pogum, za uvrstitev in predstavitev naše dežele in zamisli. In tudi njunima ekipama, ki sta bili med manjšimi, če ne najmanjši.

Seveda pa ni ostalo samo pri ogledu razstave, ampak smo vse ostale tri dni posvetili ogledom vrtov v bližini Londona. Tudi na njih nismo bili prav nič razočarani.

Tekst in fotografije: Alenka Gorza

(kliknite slike za povečan prikaz in nato še levo zgoraj Celoten zaslon)