Natisni

Dan odprtih vrat vrta v Rinčetovi grabi

Objavljeno: .

Maj je "nor" mesec. Da ne bo pomote, mesec ni prav nič nor, vendar se ravno v maju največ dogaja, predvsem na vrtovih.

Konci tedna so zasedeni in to na prav prijeten način. Zasedeni so z obiski vrtov prijateljev in znancev, blizu in daleč.

In tako se je zgodil 19. maj, dan odprtih vrat vrta Nade Pintarič v Rinčetovi grabi. Obetalo se je lepo vreme (čeprav tudi slabše ne bi bilo ovira) in z Gaborjem sva se, tokrat brez hčerk, odpravila v Prlekijo. Ob najinem prihodu je vrt že gostil precej obiskovalcev, tudi dobre znance in prijatelje. Snidenje in klepet z njimi daje takšnim dnevom še dodatno vrednost. Nada naju je prijazno pozdravila in moram priznati, da sem se neučakano podala na raziskovanje njenega raja. Kdo še ni bil pri Nadi še ne ve, da je velika ljubiteljica host, praproti, javorjev, orhidej,... Temu primerno je vrt bogato zasajen in zgledno urejen. Ogrodje vrta so že precej stara drevesa, ki dajejo sencoljubnim rastlinam primerno okolje. Na drugi strani hiše pa so sončne gredice, kjer kraljuje množica netreskov, zavidljiva skupina opuncije, potonike, perunike,...

Omeniti pa moram tudi obilno pogostitev, s pomočjo katere smo se nekateri lahko ponovno podali na obhod in iskanje tistega, kar smo pri prvem obhodu spregledali. Verjemite, spet se je dalo najti veliko novega, vendar našteti vse draguljčke je nemogoče.

Vrt se nahaja pod goricami in je deloma tudi precej strm. Vendar tudi to ni ovira. Kjer je volja, je tudi pot. Nada jo najde, ne le na vrtu, tudi v gorah, ki so prav tako njena strast.

Hvala, Nada… še bomo prišli.

Tekst in fotografije: Jelka H. Samec Sekereš