Natisni

Dnevi odprtih vrat vrtov v juniju

Objavljeno: .

V juniju bomo spet lahko obiskali kar nekaj slovenskih okrasnih vrtov, pa še kakšno zanimivo predavanje v vrtnarijah tudi. Njihovi lastniki nas vabijo!
V koledarju prireditev so ti dogodki vestno zabeleženi, nekaj več o njih pa tudi v tem zapisu.

2. in 3. junija od 10. do 18. ure odpira svoja vrata vrt Branke Gregorinčič v Brunšviku 68 c Rače. Letos je to že deseto, torej jubilejno leto, Vvrt se ponaša z mnogimi vrtnicami, rododendroni , klematisi , z ribnikom in lokvanji , okrasno drevnino , s kotički za počitek in sprostitev , s trajnicami , zelišči ...  Ob tej priložnosti se bo po vrtu vila razstava izdelkov iz materialov z vrta.

9.. in 10. junija bo dan odprtih vrat pri Jožetu Francu, Slivnica pri Celju, Jožetu Zupancu (vrt Hruševec, Šentjur pri Celju) in Gorazdu Mauerju (vrt Rifnik, v bližini Šentjurja pri Celju).

Vrt v strmini družine Franc se ponaša z lepimi zbirkami drevnin in trajnic. Med prijatelji rastlin  je  vrt znan, kot najbolj strm vrt s Sloveniji. Kljub temu, sta oba lastnika vrt vzorno nasadila in uredila sprehajalne poti. Del prvotne zasaditve sta v preteklih letih zamenjala in dosadila bolj kvalitetno drevnino in trajnice. Na ogled so rastline, ki prenašajo izredno sušo in polno žgoče sonce; istočasno pa s koreninami in rastjo zadržujejo odnašanje zemlje.

Vrt Hruševec Jožeta Zupanca leži skoraj v samem centru Šentjurja v naselju Hruševec . Tu lahko vidite alpske rastline,iglavce in vodne ter obvodne rastline. Lastnik vam bo tudi z veseljem pokazal zbirke slovenskih sort iglavcev ter trajnic. Vrt je v preteklem letu doživel temeljito prenovo in ureditev novega skalnjaka.

Vrt Rifnik družine Mauer na Rifniku bo odprl svoja vrata že 14-ič .V vrtu so tudi rastline , ki rastejo v senci in polsenci: številne nove sorte host, ki se bohotijo kar v 400 različnih velikostih in barvah listov. Poleg tega lahko v vrtu občudujete številne druge posebne in nenavadne rastline, ki so redke ne samo pri nas, temveč tudi v Evropi.

16. junija ob 10h bo zadnje iz serije spomladanskih predavanj na prostem v vrtnariji Trajnice Strgar d.o.o. (Suhadolčanova 6, Ljubljana - Črnuče). Predavanja o trajnicah so na prostem na primerih na njihovih vzorčnih gredah, ki so jih lansko jesen posadili z novimi trajnicami v drugačnih kombinacijah, kot doslej, in na matičnih nasadih.

Botanični vrt Tal 2000 je za javnost odprt vsako nedeljo popoldan. Vrt je poznan po zbirki močvirskih in strupenih rastlin. Vse rastline so vidno označene s slovenskimi in latinskimi imeni, pri strupenih rastlinah pa je navedena tudi stopnja strupenosti. Vstopnina!