Natisni

Predavanje Od načrtovanja vrtov in javnih zelenih površin do vzgoje trajnic

Objavljeno: .

Tokratna gostja - predavateljica v ljubljanskem Botaničnem vrtu je bila "starosta" slovenskih hortikulturnih strokovnjakov in specialistov za trajnice Jožica Golob Klančič, univ. dipl. inž. hortikulture. Z urejanjem okrasnih vrtov in javnih površin se ustvarjalno ukvarja že več kot 40 let, pred nekako 20 leti pa sta s soprogom ustanovila prvo, za trajnice specializirano vrtnarijo na Slovenskem - Trajnice Golob Klančič v Vitovljah na Goriškem.
V poldrugi uri nam je predavateljica podrobneje predstavila svoje dolgoletno delo, razmere na hortikulturnem področju pred nekaj desetletji in danes, izvedeli smo veliko novega in zanimivega o vzgajanju trajnic za prodajo, ob tem pa tudi o kvaliteti na prostem in v vrtni zemlji vzgojenih rastlin, ki v velikih trgovskih centrih težko konkurirajo že (veliko prekmalu) cvetočim, v ogrevanih rastlinjakih in v šotnem substratu vzgojenim uvoženim rastlinam.
Posebej je pohvalila slovenske vrtoljubce, ki smo s svojo zbirateljsko "žilico" že v časih, ko so imele naše trgovine še zelo siromašno ponudbo, tako ali drugače nabavljali vedno nove in nove vrste in sorte, s tem pa poskrbeli tudi za nekakšno selekcijo teh rastlin, kajti uradne inštitucije, ki naj bi proučevala trajnice, pri nas ni. Kljub osmim slovenskim vrtnarskim šolam!

V spodnjem albumu fotografij, ki je bil predavateljičina slikovna podlaga, lahko podrobneje spoznate vsebino tega predavanja.
(za povečan prikaz kliknite slike in nato levo zgoraj še Celoten zaslon)