Natisni

Nove publikacije Botaničnega vrta v Ljubljani

Objavljeno: .

V sredo, 29. 02. 2012, sta bili v Botaničnem vrtu v Ljubljani predstavljeni dve novi publikaciji Botaničnega vrta v Ljubljani in sicer monografija o ustanovitelju Botaničnega vrta, Francu Hladniku  in Tropski rastlinjak v Ljubljani. Ob tej priložnosti pa je direktor Botaničnega vrta, dr. Jože Bavcon na kratko predstavil svojo udeležbo na prestižni prireditvi Galanthus Gala v Angliji, kjer je imel vabljeno predavanje o malem zvončku in njegovih posebnostih v Sloveniji. Predstavitve v botaničnem vrtu so se med drugim udeležili dekan BTF, prof. dr. Mihael Toman in idrijski župan Samo Bevk, kajti občina Idrija je finančno podprla izdajo monografije o Hladniku.

Knjigo Franc Hladnik – ustanovitelj botaničnega vrta v Ljubljani sta uredila Jože Bavcon in Nada Praprotnik, ki je monografijo tudi predstavila. Monografijo, ki so jo podprli JAK, Občina Idrija in Geopark Idrija, sestavljajo tri skupine prispevkov. Prvo skupino sestavljajo v faksimilni obliki predstavljeni življenjepisi, ki so bili objavljeni  do leta 1900. Nato sledi zapis Nade Praprotnik ob stopetdesetletnici smrti Franca Hladnika, vsebino knjige pa zaključujejo prispevki iz posveta o Francu Hladniku, ki je bil v Idriji 8. oktobra 2010. Monografija je prevedena tudi v angleški jezik.

Franc Hladnik je v monografiji  predstavljen celovito in iz različnih zornih kotov tako kot so ga videli nekoč in kot ga vidimo danes. Sodeloval je z mnogimi pomembnimi tujimi botaniki kot so Wulfen, Host, Koch in Reichenbach, po katerih nosijo ime številne rastline. Tudi po Hladniku se imenuje nekaj rastlin in sicer rebrinčevolistna hladnikija (Hladnikia pastinacifolia), ki hkrati predstavlja tudi edini slovenski endemični rod, Hladnikov grintavec (Scabiosa hladnikiana) ter Hladnikova bunika (Scopolia carniolica f. hladnikiana), ki je tudi endemična in izredno redka. Po Hladniku so imenovali še nekaj rastlin, ki pa zaradi novo veljavnih pravil niso obdržale njegovega imena. »Hladnikove cvetlice« so še Hladnikia golacensis, sedaj Grafia golaka, Gentiana Hladnikii =Gentiana froelichii. Hladnikovo geslo je bilo: POSLUŠATI IN MOLČATI! S tem geslom si lahko razlagamo njegovo skromnost in premajhno ambicioznost. Ničesar ni objavil, čeprav se obdobje med leti 1801 – 1852 imenuje Hladnikova doba. Ohranjeni pa so številni rokopisi iz katerih so črpali podatke pomembni slovenski botaniki 19. stoletja. Zaradi bogatega znanja je bil spoštovan doma in v tujini.

Knjižica Tropski rastlinjak v Ljubljani, katere urednik je Jože Bavcon, prispeva k boljšemu poznavanju o rastlinjakih v Sloveniji. Osrednje mesto v knjižici pa zavzema zapis in bogato slikovno gradivo o novem rastlinjaku, iz katerega zvemo vse o njegovem nastajanju, zapletih in zasajanju. Temu se pridružuje še zanimiv članek Vremenske razmere in rastline.  V knjižico so vključeni še seznami semen, nabranih v letih 2010 in 2011 v Botaničnem vrtu , alpskem vrtu Juliana ter v naravi.

Na prireditvi Galanthus Gala, ki ima v Angliji že dolgo tradicijo, se vsako leto zberejo angleški in tuji ljubitelji ter poznavalci zvončkov (Galanthus sp.). Prireditev je vsako leto v drugem kraju, vendar tako izbranem, da je v bližini vrt ali vrtnarija z bogato kolekcijo zvončkov. Prireditev vključuje tri predavanja vrhunskih strokovnjakov, dražbo in prodajo zvončkov ter strokovno voden ogled zvončkov v izbranem vrtu. Letos je prireditev potekala v Devonu in eden izmed treh vabljenih strokovnjakov in predavateljev je bil tudi dr. Jože Bavcon iz Botaničnega vrta v Ljubljani. Dr. Bavcon je predstavil svoje raziskave o malem zvončku v Sloveniji, o njegovih rastiščih in posebnostih. Njegovo predavanje  je bilo zelo odmevno, zanimanje za njegove zvončke izredno, knjižica o zvončkih pa je šla za med. Članek o malih zvončkih pa je bil objavljen v letnem pregledu Kraljevega hortikulturnega združenja. Vabilo na tako prestižno prireditev in povrhu še v deželo hortikulture je za dr. Bavcona,  pa tudi za Slovenijo veliko priznanje.

Avtor prispevka je Milan Sterle, fotografije David Bavcon