Natisni

Sv. Valentin je tudi zavetnik vrtoljubcev

Objavljeno: .

Čeprav goduje sredi februarja, ko je lahko, tako kot letos, še leden mraz, je Slovencem sv. Valentin že od nekdaj prvi znanilec pomladi. Po starem kmečkem koledarju namreč prinese ključe do (od) korenin, zato mu pravimo tudi prvi spomladin. Valentin "odklene" korenine, kar pomeni, da se pričenja delo na vrtovih, v sadovnjakih in vinogradih. Velja tudi, da Valentin ureže prvo trto ... Ob vsem tem torej lahko rečemo, da je tudi zavetnik (patron) nas, vrtoljubcev.

V nekaterih naših krajih pa, kot drugje gregorjevo, valentinovo velja tudi za dan, ko se ptički ženijo. Ponekod v Prlekiji je poznan običaj, da pred valentinovim spečejo pecivo iz sladkega kruha. Pogačice, kot jim rečejo, položijo v grmovje ali na zunanje okenske police. Otroci jih gredo zjutraj pobirat v prepričanju, da so darila ptičkov oz. ostanki ptičje gostije.

Šele okoli 1980 je valentinovo postalo to, kar je danes. Je pa zdaj že tako skomercializirano, da ga poznajo celo kačji pastirji, le nekaj mesecev pozneje ga "praznujejo" :))) Labodi pa že zdaj!

Sliko labodov je prispeval Niko Jamnik (kliknite sliki za povečan prikaz)