Natisni

Nagrajene in izbrane rastline 2011 in 2012

Objavljeno: .

V zahodnem svetu tako ljubiteljska društva kot vrtnarska "cehovska" združenja izberejo rastline, ki naj bi jim v prihodnjem letu namenili posebno in zasluženo pozornost. Eni podeljujejo nagrade vsako leto samo eni izbranki iz njihovega področja, vrtničarji imajo Hall of Fame in v to hišo slavnih uspe priti samo eni sorti vrtnic vsako tretje leto. V marsikaterem od teh nagrajevanj je sicer precej tržnih nagnenj, so pa nagrajene rastline vedno zelo premišljeno ali pa celo z društvenim glasovanjem izbrane in laskavih priznanj tudi vredne.
V Evropi, predvsem v Nemčiji, pa za rastlino leta  izberejo tudi rastline, ki spadajo med ogrožene in naj bi tudi na ta način zanje izvedelo in v bodoče za nemotem obstoj redkih rastlinskih vrst skrbelo čim več okoljsko osveščenih ljudi.

Na našem spletišču lahko že vrsto let najdete podatke o izbranih in nagrajenih sortah bradatih perunik, maslenic in host. Dodajmo zdaj še glavne letošnje slavljenke in slavljence!

V letu 2011 je bila med maslenicami izbrana in nagrajena s Stoutovo srebrno medaljo sorta 'North Wind Dancer', žlahtnitelj je Schaben, 2001. Dokaj nenavadno sorto si lahko ogledamo na http://www.daylilies.org/AHSawards.html.

Med perunikami je bila z AIS Dykovo medaljo nagrajena visoka bradata perunika 'Drama Queen'. Žlahtnitelj je Keith Keppel iz Oregona, ZDA.
Spoznamo jo lahko na http://www.irises.org/About_Irises/Awards_Surveys/AIS_Awards.html

Hosta leta 2012 je sorta 'Liberty' (o njej pišemo na lanki/310-hosta-leta-2012-je-sorta-liberty.html),  Izbrana pa je tudi že hosta leta 2013, to je sorta 'Rainforest Sunrise'.
Fotogalerija nagrajenih sort host je na http://www.shadyoaks.com/GeneratedItems/Pages/Hosta_of_Year.html

V ZDA izbirajo tudi trajnico leta. V letu 2012 je Perennial Plant Association ta laskavi naslov podelil novi sorti brunere Brunnera macrophylla 'Jack Frost' . O tem pišejo na http://www.waltersgardens.com/growerscorner/602_2012-Perennial-Plant-of-the-Year-Brunnerai-m-i-Jack-FrostPP13859.aspx.

Vrtnice bodo po treh letih dobile novo izbranko. Najpomembnejšo nagrado Rose Hall of Fame svetovna zveza ljubiteljev vrtnic namreč podeli samo vsaka tri leta. Leta 2009 je bila nagrajen poznana in priljubljena jantarjevo rumena Graham Thomas, za vrtnico, ki bo 2012 sprejeta v družbo slavnih, pa bomo izvedeli enkrat med letom. Dosedanje nagrajenke se nam predstavljajo na http://www.worldrose.org/awards/hof/hof.asp.

V Evropi rastline leta izbira in razglaša Bund deutscher Staudengärtner (BdS).
Za trajnico leta so bile izbrane dresni. Tako pri nas kot tudi drugod po Evropi dresni premalo poznamo. Še nedavno se je rod dresni imenoval Polygonum, zdaj je to Persicaria. Rod dresni ima vsaj 50 različnih vrst, od tega jih v Sloveniji menda raste 14. Nemški BDS se trudi, da bi te, za okrasne vrtove zelo primerne rastline, spoznali in zasadili tudi na naših vrtovih. Več na http://www.gartentechnik.de/News/pflanzen_des_jahres_2012/

Kot drevo leta so v Nemčiji izbrali macesen (Larix decidua), ker želijo še posebej poudariti njegov pomen v višinskih gozdovih in na gozdni meji, kjer je pomemben zadrževalec snežnih plazov

Pa še to:  18. Maj 2012 bo prvič mednarodni dan rastlin, ki naj bi bil odslej vsako leto  http://www.plantday12.eu/home.htm

---------------------

Članek o nagrajenkah in drugih rastlinah leta seveda ne more biti popoln, zato so vaše pripombe in dopolnitve več kot dobrodošle - lahko tudi kot komentar k temu članku. In - že v naprej hvala za sodelovanje!

---------------------

K članku poslani dodatni podatki/prispevki:

Gospa Slavica Prelog sporoča:
Nemška Fundacija za ohranjanje narave Loki Schmidt Hamburg je izbrala cvet leta 2012 in sicer deltasti nagelj Dianthus deltoides. Več o tem je na http://www.loki-schmidt-stiftung.de.

Gospa Breda Jakopič sporoča:
Na cvetlični razstavi v Hampton Court Palace v Surreyu, Anglija, so v juliju 2011 izbirali tudi vrtnico Združenega kraljestva za leto 2012. Naslov vrtnice leta je pripadel rdeči mnogocvetni vrtnici “Moment in Time”, ki sta jo tržišču prva predstavila Roses UK in Mattocks Roses, je pa uspešnica nemškega žlahtnitelja Kordesa.
Več o tej vrtnici v novem avtoričinem prispevku na vai-prispevki-in-odmevi/329-vrtnica-zdruenega-kraljestva-za-leto-2012.html