Novice in dogodki

Natisni

Razstava keramičnih likovnih izdelkov v vrtu Mete Berce

Objavljeno: .

keramika 2014Keramičarke in keramičarji Univerze za tretje življensko obdobje Ljubljana so letos v vrtu Mete Berce v Vižmarjih pripravili že četrto razstavo svojih unikatnih keramičnih izdelkov.

Tudi letos sem si razstavo prav z zanimanjem ogledal in užival tako v simpatičnem pretežno senčnem Metinem vrtu kot v keramičnih umetninah, ki so bile premišljeno izdelane za postavitev v tem vrtu. Prav zanimivo je bilo videti, kaj vse je pod strokovnim vodstvom mentorice Lučke Šićarov v preteklem šolskem letu izdelalo okoli petdeset upokojenih ljubiteljic in nekaj ljubiteljev oblikovanja gline.

Tudi tokrat je bilo treba kar nekajkrat pazljivo obkrožiti vrt in pogledati še v skrite kotičke vrta, pa še je morda kje v drevesnih krošnjah očesu ušel kakšen keramični akcent.

Oglejte si spodnji fotosprehod po razstavi:

(Kliknite na slike za povečan prikaz)
Natisni

Okrasne rastline - rastline leta 2013 in 2014

Objavljeno: .

Tudi v preteklem letu so nekatera svetovno znana združenja ljubiteljev okrasnih rastlin ali pa vrtnarjev - proizvajalcev teh rastlin izbirala in izbrala rastline, ki so si v preteklem letu zaslužile najvišje odličje, ki ga podeljujejo posamezne združbe. Nekatera odličja nosijo letnico 2013, druge spet so proglašene za slavljenke 2014. leta. Pri hostah celo 2015!

Vrtnica 2013 je sorta  You're Beautiful  Izbranka slovenskih ljubiteljev vrtnic za to leto pa je 'Hansestadt Rostock'

Med bradatimi perunikami si je glavno odličje, Dykovo medaljo 2013, prislužila zlato rumena sorta Thats All Folks (William Maryott by Joseph Ghio 2005).

Med maslenicami je dobitnica nahvišjega, Stoutovega priznanja 2013 deležna 'Heavenly Angel Ice'. Žlahtnitelj je Jamie Gossard, kremasto pajkovko pa si lahko ogledamo na http://www.daylilies.org/AHSawards.html.

Pri  hostah je bila za rastlino leta 2013 proglašena sorta  'Rainforest Sunrise' - .srednje velika, ima okrogle liste z zlato-rumeno sredino in temno zelenim robom. Hosta 2014 pa je postala sorta  'Abiqua Drinking Gourd' - debelejši, čašasti modro zeleni listi, skoraj beli cvetovi. AHGA, Ameriško združenje gojiteljev host, je proglasilo tudi že hosto 2015, kar je sorta 'Victory'

Orhideja 2014 je postal brezlistni nadbradec (Epipogium aphyllum, orhideje kukavičevke).

V Nemčiji podeljujejo dve priznanji za rastlino leta in sicer:
- zveza nemških vrtnarjev trajnic je za rastlino leta 2014 izbrala Epimedium (pri nas poznan kot vimček ali lipica)
- naravovarstvena fundacija Loki Schmidt pa je kot ogroženo rastlino leta 2014 izpostavila Butomus umbellatus,  kobulasto vodoljubo - rastlino, ki raste v vodi.

Natisni

Za zamudnike: pogovor z vrtno arhitektko Juto Krulc v arhivu RTV Slo

Objavljeno: .

V nedeljo, 17. 11., je  RTV Slo 1 gostila gospo Juto Krulc, eno najznamenitejših oblikovalk vrtov na Slovenskem in žensko, ki v veliki meri pooseblja življenje izobražene in ambiciozne ženske 20. stoletja.
Kljub stotim letom, gospa Juta Krulc še vedno oblikuje slovenske vrtove, doslej jih je oblikovala že skoraj 400 in vsi še vedno živijo tudi v njenih skicah. Daljši pogovor v seriji oddaj Intervju je bil posnet na njenem jesensko obarvanem domačem vrtu v Žireh.
V arhivu RTV Slo je pogovor dosegljiv TUKAJ

V decembru 2013 je revija Jana predlagala jubilantko Juto Krulc za Slovenko leta. Obrazložitev nominiranja preberite TUKAJ

Natisni

Jesen v Arboretumu Volčji Potok

Objavljeno: .

Letošnja topla in nadpovprečno sončna zgodnja jesen je seveda ugajala tudi rastlinam v Arboretumu Volčji Potok. Spodnji dve galeriji fotografij sta bili posneti v pozno popoldanskih urah dober mesec narazen - 23. septembra in 1. novembra. Obakrat je park žarel v razkošnih jesenskih barvah vseh odtenkov. Poleg čudovito obarvanih listov dreves in grmovnic so tudi letos svoj delež k lepoti prispevale okrasne trave. Skalnjak je vedno bolj simpatičen, letos so popestrili zelenjavni kotiček, gredice okrasnih rastlin pa ponovno dokazujejo, da imajo tudi odcvetele trajnice svojo estetsko vrednost. Letošnja razstava buč je spet tematska - lepo aranžirane buče predstavljajo razne žuželke, družbo pa jim delajo  raznobarvno okrasno zelje in okrasne trave.

Foto-sprehod 24. septembra ...

... in 1. novembra 2013

Natisni

NAŠE RASTLINE - predstavitev nove knjige dr. J. Bavcona

Objavljeno: .

Avtor knjige, dr. Jože Bavcon, in Mohorjeva družba pričenjata s predstavitvijo knjige Naše rastline. V septembru in oktobru 2013 bodo predstavitve knjige v Arboretumu (19.09 ob 19h), v Gorenjskem glasu v Kranju (25.09 ob 11h), v vrtnariji Gašperlin v Mostah pri Komendi (10.10. ob 18h). Podrobnosti o teh in morebitnih kasnejših predstavitvah najdete na http://www.mohorjeva.at/zalozba/prireditve/.

Knjiga je izvirno poljudno-strokovno knjižno delo, splet botaničnega strokovnega besedila, hortikulturnih nasvetov, ugotovitev in priporočil, estetskih opisov predvsem našega samoniklega rastlinstva ob hkratni primerjavi s tujimi kultiviranimi vrstami. Avtor obravnava okoli 100 različnih rastlin. Skoraj lirično opeva dovršeno lepoto rastlin v skladu z lepoto našega naravnega okolja, kjer uspevajo, ter opisuje doživljanje celote z izvirnimi in etnološko obarvanimi utrinki.

Izšla je pri Mohorjevi v Celovcu, ima 256 strani, kupiti pa jo je možno v vseh bolje založenih knjigarnah. V septembru in oktobru 2013 bodo tudi predstavitve knjige v Arboretumu, nekaterih vrtnarijah, pa še kje. Podrobnosti o teh predstavitvah najdete na
http://www.mohorjeva.at/zalozba/prireditve/