Natisni

Krvomočnice v okrasnem vrtu

Objavljeno: .

Krvomočnica (Small) .jpgRod z okoli 300 vrstami je zelo razširjen po vseh predelih severne poloble z zmernim podnebjem. Krvomočnice rastejo po raznolikih rastiščih, izjema so le zelo mokra.

Gre za zelo raznoliko skupino rastlin v kateri je kar nekaj zelo priljubljenih vrtnih trajnic.

Krvomočnice uporabljamo za bogate zasaditve cvetličnih gredic, v kombinaciji s travami in drugimi trajnicami za imitacije travnikov in drugih naravnih rastišč, v skalnih vrtovih sadimo nizke vrste, mnoge pa so uporabne tudi kot pokrovne rastline. Gozdne vrste lahko vključimo v bolj senčne predele vrta, pa tudi zasaditve v cvetličnih loncih so lahko prav simpatične.

Glede tal niso zahtevne, izogibati se moramo le zelo mokrim predelom. Nekaj vrst je odlično prilagojenih za zelo siromašna in suha rastišča. Večina jih najbolje uspeva na soncu, nekatere pa se dobro počutijo tudi v svetli senci. Na istem mestu lahko rastejo kar nekaj let. Neplazeče (gručasto rastoče) in nekoliko višje vrste lahko po cvetenju porežemo in večina jih bo ponovno zacvetela. Razmnožujemo jih z delitvijo ali setvijo.

Geranium macrorrhizum; korenikasta krvomočnica

↕40cm cveti:6-7

Iz mesnatih podzemnih stebel poganjajo listi prekriti s kratkimi dlačicami. Le-ti tvorijo zeleni baldahin in popolnoma prekrijejo tla tudi na bolj pustih in suhih tleh. Na sončnih legah je cvetenje zelo bogato, v bolj senčnih pa bolj siromašno. Cvetovi so rožnate barve.

Zelo raščava vrsta, ki se z lahkoto vegetativno razmnoži s koreninskimi potaknjenci. Ravno zaradi slednjega moramo biti zelo previdni in temeljiti, če se odločimo, da bomo to krvomočnico presadili drugam, saj bodo drugače ostanki podzemnih stebel pognali nove rastlinice, ki pa jih na srečo večinoma ni težko odstraniti. Je odlična pokrovna trajnica.

Geranium macrorrhizum_ (Custom).jpgGeranium macrorrhizum (Custom).jpg

Geranium 'Brookside'; krvomočnica

↕50cm cveti:6-10

'Brookside' je križanec G. pratense x G. clarkei. Sorta ima čudovite intenzivno modrovijolične cvetove z izrazitimi, temnimi rdečevijoličnimi žilami. Listje tvori gost grmiček, ki popolnoma prekrije tla in preprečuje rast plevelom. To je ena tistih krvomočnic, ki zacvetijo še enkrat, če rastlino po cvetenju porežemo skoraj do tal. Pozno jeseni se na sončnih mestih listi eden za drugim obarvajo v rjavovijolično, ognjeno oranžno in rdečo. Rastlino je dobro razsajati na nekaj let. Če je preveč izpostavljena, jo veter ali dež poleti lahko nekoliko poležeta. Višina lahko odstopa od zgoraj navedene, v zelo dobrih pogojih doseže tudi do 70cm.

Z AGM nagrajena sorta pri RHS.

Geranium 'Brookside'_ (Custom).jpgGeranium 'Brokside (Custom).jpgGeranium 'Brookside' (Custom).jpg

Geranium x cantabrigiense; krvomočnica

To so križanci G. dalmaticum x G. macrorrhizum. Za njih je značilna kompaktna rast, počasno do zmerno hitro razraščanje s podzemnimi stebli ter bogato cvetenje v beli barvi ali rožnatih odtenkih. Glede tal in založenosti s hranili so nezahtevni, potrebujejo sončno ali polsenčno lego. Uporabljamo jih v skalnih vrtovih, na robu gredic ter kot pokrovno rastlino. Jeseni se listje lepo obarva.

Če je korenikasta krvomočnica preveč raščava za vaš vrt, potem je ta križanec odlično nadomestilo, saj sta si ti dve krvomočnici po izgledu precej podobni. Poleg tega pa je Geranium x cantabrigiense še delno zimzelena.

Geranium x cantabrigiense 'Karmina'; krvomočnica

↕25cm cveti:6-7

V primerjavi z drugimi sortami v tej skupini križancev ima ta sorta nekoliko bolj izrazito roza cvetove.

Geranium cantabrigiense 'St Ola'; krvomočnica

↕80cm cveti:5-7

Sorta je nastala s križanjem Geranium dalmaticum 'Album' x G. macrorrhizum 'Album'. Najlepše uspeva na soncu, prenese pa tudi suho senco, a je na takem mestu njen izgled zelo slab. 'St Ola' je izboljšava bolj znane sorte 'Biokovo'. Cvetovi slednje hitreje dobijo rožnat nadih.

Svetnik St. Ola, po katerem bi sklepali, da je sorta poimenovana, ne obstaja, pravzaprav gre za norveškega kralja Olafa.

Geranium clarkei; Clarkova krvomočnica

Vrsta izvira iz Kašmirja. Listi so globoko deljeni in zato zelo dekorativni. Širi se s podzemnimi stebli oz. rizomi. V vrtnarijah se prodajajo skoraj izključno sorte. Le-te so primerne za številne kombinacije z drugimi trajnicami, zelo dobro pa se ujamejo tudi z vrtnicami.

Ker je bila vrsta prvotno poimenovana G. pratense, še vedno ponekod zasledimo staro ime (npr. G. pratense 'Kashmir White').

Geranium clarkei 'Kashmir White'; Clarkova krvomočnica

Sinonimi: Geranium pratense 'Kashmir White'.

↕35cm cveti:6-7

Cvetovi so beli z drobnimi zamolklo rožnatimi žilami. Rastlina zraste v rahel grmiček, ki se lepo poda v gredico in tako lahko svoje poganjke prepleta med druge rastline. Slabo prenaša sušo.

Geranium himalayense; himalajska krvomočnica

Sinonimi: G. grandiflorum, G. himalyense var. meeboldii.

Himalajska krvomočnica tvori goste gruče listov, ki odlično pokrijejo tla tako na soncu kot v svetli senci. Ta vrsta in njene sorte imajo ene največjih cvetov v svojem rodu, večinoma v intenzivni modrovijolični barvi. Zacveti na začetku poletja, če jo porežemo, pa še enkrat konec poletja ali v začetku jeseni. Listi se jeseni lepo obarvajo. Zanimivi so tudi mladi spomladanski poganjki, ki so rdečkasto obarvani. Rastline razsajamo na nekaj let.

Geranium himalyense (Custom).jpgGeranium himalyense_ (Custom).jpg

Geranium himalayense 'Gravetye'; himalajska krvomočnica

Sinonimi: G. himalayense var. alpinum, G. grandiflorum var. alpinum.

↕30cm cveti:5-9

Sorta je ena najbolj kompaktnih od himalajskih krvomočnic. Od osnovne vrste jo ločijo manjši listi ter večji cvetovi v modrovijolični barvi ter rdečkastim nadihom okoli drobne bele sredice.

Sorta je nagrajena z AGM pri RHS.

Geranium himalyense Gravety (Custom).jpg

Geranium 'Johnson's Blue'; krvomočnica

↕50cm cveti:5-8

Ena najpopularnejših krvomočnic, ki ima velike modrikasto sivkino vijolične cvetove s temnejšimi žilami. Ker ni kompaktne rasti, jo je najbolje pustit, da svojevoljno zapolni mesta med drugimi rastlinami ali pa jih nekaj posadimo skupaj in lepo bodo pokrile tla. Odlično se poda k vrtnicam. Po cvetenju lahko jo porežemo, da ponovno zraste in ostane lepša v drugem delu sezone.

Z AGM nagrajena sorta pri RHS.

Gernaium Johnsons Blue (Custom).jpg

Geranium 'Orkney Cherry'; krvomočnica

↕25cm cveti:5-9

Ta nizka krvomočnica med čokoladno rjavimi listi konstantno odpira nove in nove živo roza cvetove s svetlejšo sredico. Zaradi zelo dobrega in precej hitrega razraščanja je poleg gredic in skalnih vrtov dobrodošla tudi v visečih košarah, cvetlični koritih in loncih.

Žlahtnitelj te sorte je Alan Bremner.

Geranium 'Orkney Cherry'_ (Custom).jpgGeranium 'Orkney Cherry' (Custom).jpg

Geranium phaeum var. phaeum 'Samobor'; rjavordeča krvomočnica

↕50cm cveti:5-7

Ta sorta se ponaša z izrazitejšimi rdečečrnimi pegami na listih, ki po velikosti variiraj od rastline do rastline in se včasih zlijejo v obroču podobno obliko. Na visokih steblih se razvijejo cvetovi v temni rjavovijolični do rjavobordordeči barvi. Je raščava in se najbolje počuti v delni ali svetli senci. Glede tal ni izbirčna.

Leta 1990 je sorto odkrila Elizabeth Strangman iz vrtnarije Washfield Nursery v Angliji. Poimenovana je po hrvaškem mestu Samobor.

Geranium phaeumSamobor__ (Custom).jpgGeranium phaeum 'Samobor' (Custom).jpgGeranium phaeum'Samobor'_ (Custom).jpg

Geranium 'Philippe Vapelle'; krvomočnica

Sinonimi: G. renardii 'Philippe Vapelle'.

↕30-40cm cveti:6-7

Nad gostimi blazinami dlakavih listov se odpirajo veliki, sivkino vijolični cvetovi z izrazitimi temnejšimi žilami. Je precej hitre rasti, zato jo moramo za kar najboljši izgled na vsaj vsake 3 leta razdeliti. Zelo trpežna sorta, ki tolerira različno zemljo, dobro prenese sušnejša obdobja ter je poleg uporabe v gredicah odlična pokrovna rastlina.

Je križanec G. renardii x G. platypetalum, ki ga je vzgojil Alan Bremner.

Geranium 'Philippe_Vapelle_ (Custom).jpgGeranium 'Philippe Vapelle' (Custom).jpgGeranium 'Philippe Vapelle'_ (Custom).jpg

Geranium sanguineum; krvavordeča krvomočnica

↕20cm cveti:6-9

Krvavordeča krvomočnica ima zanimive, globoko deljene liste in je ena za sušo najbolj prilagojenih vrst, saj njene korenine lahko segajo zelo globoko, problematična pa niso niti zelo kamnita tla. Cvetovi so intenzivno roza barve in se odpirajo celo poletje ter v začetku jeseni.

Vrsta naravno uspeva v Evropi in S Turčiji.

Geranium sanguineum_ (Custom).jpgGeranium sanguineum (Custom).jpgGeranium sanguineum _1 (Custom).jpg

Geranium sanguineum 'Album'; krvavordeča krvomočnica

↕30cm cveti:6-9

Sorta je nekoliko višja kot osnovna vrsta ter z belimi cvetovi, ki so malce manjši.

Geranium sanguineum 'Album' (Custom).jpg